• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi, kurie yra lankęsi Italijoje, žino, kad čia galioja nerašytos taisyklės, kurių privalu laikytis, o svarbiausios iš jų susijusios su maistu. Kapučino po 11 val. – tik turistams. Spagečiai Bolognese? Siaubinga mintis. Ananasai ant picos? Erezija. Bent jau taip buvo iki šiol. Tačiau 2024 m. gali būti tie metai, kai ananasų pica sudrebins visą Italiją, nes Gino Sorbillo, garsus Neapolio picų meistras, į savo meniu, garsiausioje picų gatvėje – Via dei Tribunali, įtraukė baimę italams keliančią picą – „ananasas“.

Visi, kurie yra lankęsi Italijoje, žino, kad čia galioja nerašytos taisyklės, kurių privalu laikytis, o svarbiausios iš jų susijusios su maistu. Kapučino po 11 val. – tik turistams. Spagečiai Bolognese? Siaubinga mintis. Ananasai ant picos? Erezija. Bent jau taip buvo iki šiol. Tačiau 2024 m. gali būti tie metai, kai ananasų pica sudrebins visą Italiją, nes Gino Sorbillo, garsus Neapolio picų meistras, į savo meniu, garsiausioje picų gatvėje – Via dei Tribunali, įtraukė baimę italams keliančią picą – „ananasas“.

REKLAMA

Sorbillo kūrinys „Margherita con Ananas“ (ital. „Margarita su ananasais“) kainuoja 7 eurus. Tačiau tai nėra įprasta havajietiška pica: tai „pizza bianca“ (ital. „balta pica“), be pomidorų sluoksnio, apibarstyta ne mažiau kaip trijų rūšių sūriu, o ananasai kepti du kartus, kad būtų karamelizuoti, skelbia CNN.

Kova su stereotipais

Trečios kartos picų gamintojas Gino Sorbillo CNN sakė, kad sukūrė šią picą, norėdamas „kovoti su išankstiniu nusistatymu dėl maisto“.

REKLAMA
REKLAMA

„Liūdna, kad žmonės seka minia ir vadovaujasi kitų žmonių požiūriu arba tuo, ką girdi, – sakė jis. – Pastaraisiais metais pastebėjau, kad daug žmonių smerkia ingredientus ar maisto gaminimo būdus vien dėl to, kad anksčiau dauguma žmonių jų nežinojo, todėl norėjau šiuos ginčytinus ingredientus, kurie laikomi tarsi nuodais, perkelti į neapolietišką picą ir padaryti juos skanius“.

REKLAMA

G. Sorbillo turi 21 piceriją visame pasaulyje, įskaitant Majamį, Tokiją ir Ibizą. Pasak jo, tai darydamas savo būstinėje – istoriniame Neapolio centre, turinčiame 3 000 metų istoriją, jis taip pat siekė svarbių tikslų.

Slaptas receptas

Ananasai iš anksto iškepami orkaitėje ir atvėsinami. Po to jis įdeda rūkytos provolos (vietinis karvės pieno sūris iš Kampanijos), pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus ir šviežio baziliko, o tada picą deda į malkomis kūrenamą krosnį. Kai ji ištraukiama iš krosnies, jis aplink picos plutą išbarsto dviejų rūšių rūkyto „cacioricotta“ sūrio drožles: vieną – iš Sardinijos ožkų, kitą – iš netoliese esančio Čilento regiono buivolų pieno.

REKLAMA
REKLAMA

Sąmyšis, įžeidinėjimai ir televizijos dėmesys

Skanu ar ne, bet daugelis italų yra nusiteikę prieš ananasus ant picos, todėl naujoji pica, kurią meistras šią savaitę pristatė socialinėje žiniasklaidoje, daugeliui nepatiko. G. Sorbillo sakė, kad dėl jos kilo „sąmyšis“ – socialinėje žiniasklaidoje pasipylė įžeidinėjimai, o jo pica buvo aptarinėjama net per nacionalinę televiziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis sako, kad tie, kuriems buvo pakankamai smalsu jos paragauti, buvo nusiteikę palankiai. „Prieš paskelbdamas picą socialiniuose tinkluose, porą savaičių nieko nesakydamas įtraukiau ją į meniu, ir daug žmonių ją užsisakė, net neapoliečiai, – sakė jis. Tačiau Italija dėl to pasidalijo perpus. Ir ne tik Italija. Dėl to atsivėrė daugybė ginčų. Manau, kad žmonėms apskritai nėra smalsu. Jie nepasitiki viskuo, kas yra kitokio“.

REKLAMA

Maisto žurnalistė picai negaili komplimentų

Barbara Politi, maisto žurnalistė, kuri nuskubėjo tiesiai į Neapolį paragauti naujosios picos, buvo teigiamai nusiteikusi.

„Pica gera, šviežia, man ji patinka, – sakė ji. – Ar žinojote, kad ananasai yra Europos maisto kultūros dalis nuo tada, kai 1493 m. Kristupas Kolumbas jų paragavo Gvadelupoje ir parsivežė atgal? Ananasai jau seniai yra Europos maisto kultūros dalis. Taigi iš tikrųjų kalbame apie mentaliteto ir skonio įpročių klausimą“.

REKLAMA

Maisto žurnalistė naująją picą palygino su japonų virtuve: „Man tai šiek tiek panašu į suši – iš pradžių gali jo nemėgti, bet paskui jis tampa fiksacija“.

Picos atgijo naujam gyvenimui

Picų gaminimo meistro Gino Sorbillo nuomone, ananasai ant picos niekuo nesiskiria nuo drąsesnių priedų, kuriuos pastaraisiais metais naudoja picų picerijos atstovai.

„Pastaruosius kelerius metus žmonės naudoja ingredientus, kurie prieš penkerius ar šešerius metus niekada nebuvo naudojami. Dabar mes naudojame iš Alto Adidžės kilusį speką, mortadelą, kuri prieš 10 metų nebuvo naudojama, smulkintas pistacijas, alyvuoges, mocarelos putas, net uogienes. Kodėl negalėtume iš naujo atrasti ananasų? Per pastaruosius penkerius ar šešerius metus picos atgijo naujam gyvenimui“, – sakė G. Sorbillo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė manantis, kad jo protėviai, dėl naujosios ananasų picos idėjos „bus suglumę“, tačiau tuoj pat pridūrė: „Pirmiausia reikia paragauti, o tada išsakyti savo nuomonę. Anksčiau ant picų nedėdavo net kumpio ar rukolos, o dabar tai normalu.“

„Maiste svarbios poros. Jei gerai suporuojate ingredientus, rezultatas būna geras. Žmonės, kurie yra gastronomiškai smalsūs, tai valgo, vadinasi, mums gerai sekėsi. Tereikia pakeisti vieną ingredientą arba vieną paruošiamąjį veiksmą, ir sukursite visiškai naują dalyką, – pasakojo G. Sorbillo. – Esu tikras, kad netrukus ananasų pica atsiras kitų picerijų valgiaraščiuose, Neapolyje – ir ne tik Neapolyje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų