• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus pavasariui žmonės vis dažniau traukia į sodus ar į gamtą, kur ant grotelių kepa mėsą ar šašlykus. Nors šašlykai yra labai populiarus šiltojo sezono maistas, tačiau juo piktnaudžiauti nereikėtų. Pasirodo, kad ant žarijų keptas maistas gali paskatinti ne tik širdies ir kraujagyslių ligas, bet net ir vėžio atsiradimą.

Prasidėjus pavasariui žmonės vis dažniau traukia į sodus ar į gamtą, kur ant grotelių kepa mėsą ar šašlykus. Nors šašlykai yra labai populiarus šiltojo sezono maistas, tačiau juo piktnaudžiauti nereikėtų. Pasirodo, kad ant žarijų keptas maistas gali paskatinti ne tik širdies ir kraujagyslių ligas, bet net ir vėžio atsiradimą.

REKLAMA

Gydytoja dietologė Žana Antonova naujienų portalui tv3.lt pasakojo apie tai, kodėl nereikėtų piktnaudžiauti grilinimui skirtais mėsos gaminiais.

Ž. Antonova nurodo, kad mėsa, paukštiena, kiaušiniai, ankštinės daržovės ir soja priklauso baltyminei maisto grupei ir nurodė, kiek tokio maisto reikėtų suvartoti:

„Rekomenduojama šios grupės produktų per savaitę suvartoti, priklausomai nuo išeikvojamos energijos kiekio, maždaug nuo 650 iki 940 gramų“, – nurodo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Gali pakenkti sveikatai

Medikė nurodo, kad raudona mėsa yra sočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, kuris didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kadangi tokio maisto, kuriame yra sočiųjų riebalų rūgščių, paskutiniu metu žmonės suvartoja išties daug, todėl rekomenduojama mėsą valgyti kuo rečiau arba valgyti nedideliais kiekiais. Tačiau tai nėra vienintelė priežastis, kodėl reikėtų sumažinti ant griliaus keptų mėsos produktų suvartojimą.

REKLAMA

„Dažnas raudonos mėsos valgymas, ypač perdirbtos, dideliais kiekiais skatina kolorektalinio vėžio išsivystymą, todėl rekomenduojama neviršyti savaitės normos, vengti perdirbtos mėsos gaminių.

Jeigu rinktis tarp dešrelių, kurios nėra skirtos kepti ant laužo, ir tų, kurios pažymėtos specialiu ženkliuku, kad yra skirtos kepimui ant atviros ugnies, geriau rinktis antrąjį variantą. JJos neturi netritines druskos, o tai reiškia kad kepimo metų nesusidarys karcenogeninių medžiagų- nitrozaminų, todėl yra geriau mūsų sveikatai. Dešrelės irgi priklauso mėsos gaminiams, todėl ir jomis nereikėtų piktnaudžiauti“, – aiškina dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Venkite apdegusios mėsos

Kartais kepant mėsą nutinka taip, kad dėl vienų ar kitų priežasčių mėsos kepimas apkarsta – šašlykai neiškepa arba apdega. Dietologė Ž. Antonova nurodo, kad bet kuriuo atveju reikėtų vengti valgyti tokią mėsą:

„Blogai iškepta mėsa gali būti infekcijų šaltiniu, tokiu kaip salmoneliozės, ir pasireikšti apsinuodijimu. Jeigu mėsa labai skrudinta, apsitraukusi angliukais, po vieno vartojimo karto gali nieko nepasijausti, tačiau turite turėti omenyje, kad apdegusioje mėsoje yra nemažai kancerogenų ir tai prisideda prie neigiamo poveikio žmogaus sveikatai“, – nurodo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja priduria, kad jeigu ant griliaus kepta mėsa yra ruošta tinkamai ir nėra apdegusi, tokią mėsą su saiku gali valgyti visi žmonės. „Jeigu mėsa apdegusi, niekam nerekomenduojama jos valgyti, o ypač, jeigu ta mėsa labai riebi“, – priduria Ž. Antonova.

Nors dažnas neįsivaizduoja šašlykų be padažų šalia ar bokalo alaus, tačiau dietologė nurodo, kad tokie pasirinkimai nėra patys geriausi. Geriau vietoj labai riebių padažų, alkoholinių gėrimų arba saldžių gazuotų gėrimų rinktis daugiau daržovių, stalo ir mineralinio vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų