• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar išties juoda duona sveikiausia, o batonai tiesia kelią į nutukimą? Dietologai sako, jog viskas slypi receptuose ir gaminimo būde. Tad neapsigaukite ir skaitykite, kas parašyta etiketėje. Tad kokia gi duona sveikiausia ir naudingiausia?

Ar išties juoda duona sveikiausia, o batonai tiesia kelią į nutukimą? Dietologai sako, jog viskas slypi receptuose ir gaminimo būde. Tad neapsigaukite ir skaitykite, kas parašyta etiketėje. Tad kokia gi duona sveikiausia ir naudingiausia?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nė dienos be duonos“. „Kad nors duonai užtektų“. „Verkia duona tinginio valgoma“. Tai vos keli lietuviški posakiai, susiję su kone daugiausiai mūsų šalyje vartojamu maisto produktu. Dar praėjusiame amžiuje lietuviai kasdien jo suvalgydavo net po pusantro kilogramo. Dabar porcijos kuklesnės, tačiau ir 2015 metais įprastos duonos kiekvienas tautietis suvartojo daugiau nei po 15 kilogramų.

REKLAMA

„Duona yra kertinis grūdinių kultūrų atstovas. Jei mes nespėjame išsivirti kruopų košės, tai duona jau turime paruoštą. Ji sudaro pagrindą sveikos mitybos piramidėje“, - gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Žmonėms pagrindinis rodiklis yra skonis. Vieniems juoda duona gardžiausia nuo pat vaikystės, kiti pusryčių neįsivaizduoja be sumuštinių su batonu.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pastaraisiais metais duonos gaminių vartojimo tendencijos keičiasi. Žmonės dažniau ieško sveikesnės produkcijos – juodos ruginės duonos, paskanintos grūdais ar sėklomis. Taip pat ir viso grūdo duonos. Ji, pasak dietologų, pati sveikiausia, mat ją gaminant paliekamas grūdo apvalkalas, kuriame ir slypi geriausios savybės – B vitaminai, mineralai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors esame įpratę girdėti, jog juoda duona sveikesnė, neapsigaukite ir perskaitykite etiketę. Iš jos galite sužinoti, kad ruošiant tešlą buvo naudojami ne tik rugiai, bet ir rafinuoti kviečiai, o jie, pasak dietologų, yra tiesiog tuščios kalorijos, kurios užkimš pilvą kelioms valandoms ir nesuteiks reikalingų vitaminų, virškinimui naudingų skaidulų. Tiesa, ne visi batonai beverčiai. Tarkime, jei batonas antros rūšies kviečių miltų ir dar su sėlenomis, dalį mineralų tikrai gausite. Natūralesnė ir itališka duona bei prancūziški batonai. O štai įprasti, standžios konsistencijos batonai – tikri antsvorio draugai. Juose ir mielės, cukrus ir įvairūs konservantai.

REKLAMA

Šiuolaikiniai dietologai į maisto produktus žiūri atlaidžiau ir tikina, jog pats žmogus turėtų spręsti, kas jo organizmui labiausiai tinka. Štai virškinimo problemų turintiems, su rugine duoną ne pakeliui, nes ji kelia rūgštingumą. Taip pat sveikatos sutrikimų gali sukelti ir duonos gaminiuose esantis glitimas. Jo netoleruojantiems gali prasidėti pykinimas ir net kraujavimas. Na, o priskrudusioje duonos plutoje slypi vėžį sukeliantys kancerogenai.

Daugiau apie tai žiūrėkite TV3 televizijos reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų