• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijos pramonės gamybos apimtys paskutinį praėjusių metų ketvirtį gerokai išaugo dėl elektronikos prekių paklausos, o nedidelis smuktelėjimas gruodžio mėnesį neturėtų išmušti šalies ekonomikos augimo iš vėžių.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio-gruodžio mėnesiais šalies pramonės gamybos apimtys, palyginti su ankstesniais trim mėnesiais, pakilo 3,6 proc., pranešė Ekonomikos, prekybos ir pramonės ministerija.

REKLAMA

Stipri Japonijos elektronikos ir kitų prekių paklausa atsigaunančiose pasaulio rinkose padėjo ištraukti šalies ekonomiką iš 10 metų trukusio nuosmukio. Gamyba padidėjo, o kompanijos pradėjo daugiau investuoti į savo verslą.

Ypač gyva paklausa buvo Kinijoje. Ši šalis tiesiog siurbia kapitalą ir vartojimo prekes, kad patenkintų ekonomiką, kuri praėjusiais metais paaugo maždaug 9 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Privačių ekonomistų teigimu, dėl tvirto eksporto ir pramonės gamybos apimčių Japonijos ekonomika paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį, palyginti su 2002-aisiais, bus didesnė 3-5 proc. Tuo tarpu liepos-rugsėjo mėnesiais šalies ūkio prieaugis, palyginti su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, siekė tik 1,4 proc.

Ministerijos teigimu, paskutiniuosius tris praėjusių metų mėnesius skaitmeninių elektronikos prekių, pavyzdžiui, fotoaparatų ir DVD grotuvų, gamybos apimtys buvo geros, o gruodžio mėnesį į priekį išsiveržė mobilieji telefonai ir puslaidininkiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keletas stambiausių Japonijos kompanijų pranešė apie spalio-gruodžio mėnesiais padidėjusį pelną. Tai dar labiau patvirtina ekonomikos augimo prognozę.

Įmonės "Canon Inc" pelnas minėtu laikotarpiu paaugo 25 proc., ir ji tikisi 2004 metais parduoti daugiau nei 15 mln. skaitmeninių fotoaparatų - beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

REKLAMA

Automobilių gamintojos "Nissan Motor Co" ir "Mazda Motor Corp" taip pat pranešė apie išaugusius pardavimus. O elektronikos kompanijų "NEC Corp" bei "Fujitsu Ltd" pelnas padidėjo.

Sausio mėnesio augimą tikriausiai lems nauji automobilių bei asmeninių kompiuterių modeliai, o vasario nuosmukis bus reakcija į tai. Be to, vasarį kai kurie gamintojai ketina atlikti techninę peržiūrą, teigė ministerija.

REKLAMA

Kai kurie ekonomistai pažymėjo, jog vasario rezultatai gali nebūti tokie džiuginantys, kaip tikimasi.

"Sausio ir vasario mėnesių rezultatų svyravimą tikriausiai lemia Kinijos Naujųjų metų laikotarpis. O šis sezoninis faktorius nėra įtraukiamas į duomenis", - pareiškė "HSBC Securities" analitikas Peteris Morganas (Piteris Morganas).

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų