REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų apsimėtymas žodžiais gali tik dar kartą parodyti koalicijos neveiksnumą. Tai patvirtina tiek politologai, tiek patys socialdemokratai. Visgi, S.Skvernelio atsisakymas susitikti su naujai išrinktu koalicijos partnerių pirmininku G.Palucku gali nurodyti ir slaptą premjero žaidimą. Arba dar kartą tiesiog nesuvaldytas emocijas.

Valdančiųjų apsimėtymas žodžiais gali tik dar kartą parodyti koalicijos neveiksnumą. Tai patvirtina tiek politologai, tiek patys socialdemokratai. Visgi, S.Skvernelio atsisakymas susitikti su naujai išrinktu koalicijos partnerių pirmininku G.Palucku gali nurodyti ir slaptą premjero žaidimą. Arba dar kartą tiesiog nesuvaldytas emocijas.

REKLAMA

Šeštadienį naujai išrinktas socialdemokratų partijos lyderis išreiškė norą peržiūrėti koalicijos sutartį jų partijai būdingų vertybių atžvilgiu.

Socialdemokratai palauks

Socialdemokratas Algirdas Sysas tikina, kad panikuoti nėra verta.

„Gal jie labai užsiėmę? Manau, kad anksčiau ir vėliau reikės susitikti ir kalbėti. Manau, kad požiūris, kad aš svarbesnis šiandien ir galiu apsakyti „dar palauk“. Gerai, palauksim. Galima tai pavadinti ir galios žaidimais. Dėl premjero darbotvarkės yra rimtai užkrautos. Bet gal nereikia tokiu atveju tada komentuoti. Mes kovojam su patyčiomis, nieko tokio, viskas praeis. Kiekvienas sprendžia apie esamą situaciją iš savo varpinės. Dirbti reikia, kasdien reikės priimti svarbius sprendimus ir trečiadienį turėsim bendrą frakcijos posėdį. Tai čia puiki proga susitikti“, - sako Seimo narys.

„Mes labiau patyrę už valstiečius, buvome pozicijoje, opozicijoje, mažumos Vyriausybėje ir panašiai. Formatai buvo įvairus, mes pasinaudosime savo patirtimi“, - tikina A.Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Prie visos bendros situacijos, anot A.Syso prisidėjo ir rinkiminiai pažadai. „Nereikia visko priimti visko 100 procentų. Yra rinkiminė polemika, kuri būna užkelta. Ir po to realus gyvenimas po to, kai laimi. Prisiminkime ir tuos pačius valstiečius. Ką jie žadėjo prieš rinkimus ir ką žada dabar. Ir tada pamatai, kad ne viską, ką nori ar žadėjai padaryti gali iš tikrųjų įgyvendinti. Bet yra prioritetai socialdemokratiniai, kuriuos deklaravo ir valstiečiai. Bet pastebime, kad jie paskutiniu metu nuo jų truputį atsitraukia. Tai paskatinsime vykdyti pažadus“, - tikina socialdemokratas.

REKLAMA

Koalicijos paprasčiausiai nėra

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas vertindamas visą situaciją ir koalicijos galvų apsižodžiavimą tikina, kad premjeras tik dar kartą parodė, kad yra policininkas, o ne politikas.

„Naujasis partijos lyderis yra ne prie ko. Mes kaip koalicijos partneriai ištiesėme ranką, bet premjeras gyvena senu savo darbu, kaip buvęs policijos vadas ir pademonstravo, kad toks ir yra. Tikrai ne politikas. Bet jeigu G.Paluckas išsakė pageidavimus ir norus kalbėtis su koalicijos partnerių lyderiu, o jam buvo užvertos durys, tai dar kartą tai parodo apie šios koalicijos gyvybingumą. Kaip taip galima. Man teko dirbti įvairiai: opozicijoje, koalicijoje visokių peripetijų buvo. Bet tokių bajerių aš dar nemačiau. Kaip taip išeina, kad neturi laiko su G.Palucku susitikti, o su opozicija spėja pasikalbėti“, - klausia socialdemokratas.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikos Seimo narys negaili ir valstiečių vykdomam koalicijos darbui.

„Ne mano vieno nuomonė yra, kad tos koalicijos visai nėra. Jie įsivaizduoja, kad valstiečiai dirba sau, o socdemai prie jų šalia kažkaip. Paimkime praeitos kadencijos Seimą. Mes buvome didžiausi, „Tvarka ir teisingumas“ maži, bet vis tiek išklausydavom, diskutuodavom. O dabar kas yra per tą pusmetį, tai aš jokios koalicijos nematau. Laikas parodys, ar paprasčiau dirbti opozicijoje. Nes valstiečiai savivaliauja ir daro ką nori“, - tv3.lt naujienų portalui sako A.Salamakinas.

Iškeis į konservatorius?

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas taip pat teigia, kad neatmeta galimybės trauktis į opoziciją ir valstiečių lyderių nesutarimus palikti užnugaryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi požymiai rodo, kad S.Skvernelis nori mus iškeisti į konservatorius. Bet kada avilyje yra dvi motinėlės S.Skvernelis ir R.Karbauskis, nežinau, kaip jie viduje viską išsisprendžia. Bet taip jau gamtoje yra, kad kai avilyje atsiranda dvi motinėlės, dalis spiečiaus išskrenda. Ar jie ilgai vadovaus dviese, kuris ten yra tarp jų lyderis, man sunku susigaudyti. Turi būti vienas lyderis, ne du. Bet visa situacija yra akibrokštas socdemams ir tai ateityje matysis“, - tikina A.Salamakinas.

„Koks čia gali būti keršto planas? Politikoje nebūna. Bet jeigu matome, kad yra neįmanoma dirbti ir į mus šluostosi kojas, tai reikia paprasčiausiai nutraukti tą sutartį ir baigti žaidimus, tegul jie eina pas Landsbergį ir sudaro naują koaliciją“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja Seimo narys A.Salamakinas.

REKLAMA

Premjeras rado pretekstą

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Liutauras Gudžinskas, visgi, teigia, kad naujojo lyderio noras atkreipti dėmesį savo socialdemokratų pusę yra noras gauti partijai naudingų valdžios svertų.

„Man tai labai netikėta situacija yra, mane ji tikrai nustebino. Mano įsitikinimų G.Palucko elgesys yra visiškai logiškas, socialdemokratai nesijautė pilnaverčiai koalicijos partneriai. Vien ėjimas į koaliciją buvo ir iki šiol yra labai rizikingas. Ir šiuo atveju jie moka didelę kainą ir už tai norėtų gauti galios svertų, kad galėtų prisidėti prie valstybės valdymo“, - tikina politologas.

REKLAMA

Pašnekovas taip pat atskleidžia ir jo manymu, premjero Skvernelio norą apriboti valstiečių frakcijos seniūnio Ramūno Karbauskio įtakos zonas.

„Visą situaciją traktuoju taip, kad S.Skvernelis pats galbūt būtų suinteresuotas persvarstyti koaliciją, siekdamas daugiau galios. Nes jis pats derybose nedalyvavo, pavadinkime taip, kad buvo išsiųstas į Palangą. Ir dabar jis nori didesnės įtakos. Ne tik, kad ne su G.Palucku nesusitiko, bet specialiai susitiko su G.Landsbergiu. Čia jau yra aiškus parodomasis žingsnis link ko jis krypsta. Ir manau, kad jis skaičiuoja, kad galėtų sudaryti koaliciją su Landsbergiu, prisidėjus liberalų. Ir tokia koalicija premjerui padėtų įveikti ir kai kuriais atvejais gal net izoliuoti R.Karbauskį. O gal tai yra tiesiog emocinis protrūkis“, - tikina L.Gudžinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, apsižodžiavimas viešojoje erdvėje yra pretekstas premjerui sukti koalicijos su konservatoriais link.

„Iki šiol nebuvo iki galo stabili situacija. Ar tai yra labai rimtas lūžis, aš negaliu pasakyti. Nes dar reikia teritorijas apsibrėžti aiškias. Valstiečiai ir žalieji dar tarpusavyje santykių nėra išsiaiškinę, kas yra viršesnis. Tai šita Vyriausybė yra nestabili ir kabanti ant plauko. Ir šiuo atveju Skvernelis tą jaučia ir jam neramu. Tad jis bando perimti iniciatyvą. Ir G.Palucko išrinkimas yra pretekstas daryti kažkokius naujus žingsnius“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja politologas L.Gudžinskas.

Socialdemokratai koalicijos dar nepalieka

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Gintas Karalius teigia, kad koalicijos lyderių apsišaudymas tėra pozicijų tvirtinimas. O pasitraukimu iš koalicijos dar tikrai nekvepia.

REKLAMA

„Ko gero čia yra porinkiminis santykių išsiaiškinimas. Gintautui Paluckui reikia parodyti, kad jis nėra toks, koks buvęs lyderis, kad jis yra kietesnis ir turi aiškią poziciją. Valstiečiai mėgina nepasiduoti tokiems blefavimams. Tad kol kas šituos pasisvaidymus rimtai nežiūrėčiau, tik yra tikrinamos pozicijos, kiek kas yra linkę nusileisti. Iš tų apsižodžiavimų, kuriuos matome, nepanašu, kad socdemai veržtųsi iš koalicijos. Tai dar tikrai yra per anksti apie tokius dalykus kalbėti“, - sako politologas.

„Čia vyksta politika. Su vienais susitinki privačiai, su kitais viešai, priklausomai nuo to, ką nori tuo parodyti žiniasklaidai, partneriams ir partijai. S.Skverneliui net susikalbėjimo prasme paprasčiau būtų su konservatoriais, nei su labai į improvizacijas linkusiais valstiečiais. Premjeras ieško būdo kaip savo reformas prastumti, mato, kad gal su konservatoriais, tai tokios pagalbos ir ieško“, - pasakoja G.Karalius. Visgi, politologas G.Karalius pripažįsta, kad nors socialdemokratų padėtis koalicijoje yra nepavydėtina, jiems nėra būdinga patiems palikti koaliciją.

REKLAMA

„Socdemų padėtis kol kas šitoje vietoje buvo apgailėtina. Teko jiems iš šono stebėti, kaip jų partneriai flirtuoja su opozicija. G.Paluckas tai deklaruoja sakydamas, kad partija nėra patenkinta dėl tokio bendravimo, kai formalus susitikimai su partneriais nevyksta, bet neformalūs vyksta su opozicija. Tai tas pyktis yra natūralus, bet ar dėl to galėtų išeiti iš koalicijos, tai nemanau. Socdemai nėra ta partija, kuri trankydama durimis išeitų iš koalicijos. Net istoriškai žiūrint, dažniausiai kažkas kitas išeidavo“, - tikina G.Karalius.

„Aš nenustebčiau, jei rytoj S.Skvernelis pasitaisytų ir dar pasakytų, kad ne taip buvo suprastas. Bet manau, kad tos kelios dienos nuo G.Palucko išrinkimo, ir iš informacinio triukšmo dideles išvadas daryti. Bet triukšmavo ir anksčiau. Ir dar dažniau pasitaisydavo. Neskubėčiau daryti išvadų iš kelių šitų dienų“, - situaciją vertina politologas G.Karalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia grįžti į realybę

Koalicijos lyderių apsižodžiavimas įvyko kai premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad artimiausiu metu neketinantis susitikti su naujai išrinktu Socialdemokratų partijos pirmininku Gintautu Palucku ir ragina pastarąjį grįžti į realybę.

„Reikia susivokti naujajam pirmininkui – kuo jis tapo. Suprantu didžiulį džiaugsmą pagaliau laimėjus renkamas pareigas, bet tai Socdemų partijos vidaus reikalas. Nacionaliniu mastu nieko neįvyko. Tai yra ne Seimo rinkimai, nors pagal retoriką išrinkto pirmininko atrodo, kad įvyko nauji Seimo rinkimai, susiformavo dauguma, socialdemokratai gavo daugumą rinkėjų. Turbūt reikia grįžti į realybę“, – interviu LRT radijui antradienį sakė premjeras S.Skvernelis.

REKLAMA

Anot jo, koalicijos partnerių socialdemokratų naujojo lyderio G.Palucko retorika turėtų keistis, vengiant kelti naujas sąlygas „valstiečiams“.

„Reikia grįžti į realybę, kada sugrįš, tada galėsime ir kalbėtis“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Tam pritarė ir Ramūnas Karbauskis, sakydamas, kad artimiausiu metu susitikimas nėra planuojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų