REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Marine Le Pen „išlaisvintų“ Prancūziją tiesiai į Rusijos įtakos zoną (nuotr. SCANPIX)

Marine Le Pen būstinėje Paryžiuje yra labai įdomus paveikslas. Jame vaizduojama kraštutinės dešinės kandidatė Prancūzijos prezidento rinkimuose, o jai iš šonų yra Rusijos ir JAV prezidentai. Tamsiame fone, primenančiame Sovietų Sąjungos stilių, Le Pen, Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas žiūri į horizontą.

13

Marine Le Pen būstinėje Paryžiuje yra labai įdomus paveikslas. Jame vaizduojama kraštutinės dešinės kandidatė Prancūzijos prezidento rinkimuose, o jai iš šonų yra Rusijos ir JAV prezidentai. Tamsiame fone, primenančiame Sovietų Sąjungos stilių, Le Pen, Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas žiūri į horizontą.

REKLAMA

Šis paveikslas – rusų aktyvisto, su kuriuo ji susitiko Paryžiuje netrukus po istorinio susitikimo su Putinu, dovana. Jos susitikimas su Putinu buvo tikrai meistriškas ėjimas, kuris pademonstravo jos idėją pozicionuoti Prancūziją nacionalistinės ašies Vašingtonas-Paryžius-Maskva centre (jei, žinoma, ji būtų išrinkta).

Putinas tuo pasinaudojo siekdamas pasiųsti žinutę Europai. Aukšto lygio susitikimas Kremliaus rūmuose, surengtas likus vos mėnesiui iki Prancūzijos prezidentų rinkimų pirmojo, buvo skirtas parodyti, kad jis vis tiek remia Le Pen, nepaisant to, kad jos partija „Nacionalinis frontas“ nieko nelaimėjo Prancūzijos regioniniuose rinkimuose 2015 metais, rašo euobserver.com.

REKLAMA
REKLAMA

Le Pen taip pat gyrė Donaldą Trumpą nepaisant to, kad negalėjo nieko gero pasakyti apie jo Sirijoje balandžio 6 dieną surengtą ataką prieš Rusijos sąjungininką, Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą.

REKLAMA

Jos susižavėjimas Putinu iš tikrųjų yra kur kas ilgesnis. Šiais metais kalbėta, kad kovo 24-osios Le Pen ir Putino susitikimas buvo staigmena ir jį žiniasklaida pristatė kaip pirmąjį tokio tipo susitikimą. Tačiau jie jau buvo susitikę 2014 ir 2015 metais. Trys aukšto rango asmenys iš „Nacionalinio fronto“ partijos, nenorintys viešinti savo pavardžių, atskleidė, kad minėtieji susitikimai rengti laikantis ypatingų slaptumo reikalavimų.

„Nacionalinio fronto“ partijos įkūrėjas, Marine tėvas Jeanas-Marie Le Pen tai irgi patvirtino BBC kurtame dokumentiniame filme.

REKLAMA
REKLAMA

„Niekuomet nesu susitikęs su Putinu, bet su juo matėsi Marine“, - sakė jis interviu, duotame prieš šių metų kovo 24-ąją. Tiesa, Marine šį tėvo pasisakymą paneigė. Jos atstovai taip pat visada neigė, kad per šių metų susitikimą Marine paprašė Putino finansavimo.

Ludovicas de Danne, jos patarėjas užsienio politikos klausimais, žiniasklaidai pareiškė, kad Marine su Rusijos vadovu „nediskutavo jokių klausimų, susijusių su bankų paskolomis“. 

Bendravimo istorija

Dažnai kalbama, kad „Nacionalinis frontas“ nevengia naudotis Rusijos pinigais. „Mediapart“ naujienų portalas Prancūzijoje atskleidė, kad „Nacionalinis frontas“ tikrai gauna naudos iš rusiškų paskolų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeano-Marie Le Pen mikropartija, veikianti „Nacionaliniame fronte“ 2014 metų balandį su Rusijos oligarcho pagalba pasiskolino 2 milijonus eurų tam, kad finansuotų savo kampaniją EU rinkimuose.

Marine Le Pen gavo 9 milijonų paskolą „Nacionaliam frontui“ iš pirmojo čekų-rusų banko penkiais mėnesiais vėliau. 2016 metais Marine taip pat patvirtino prašymą 3 milijonų eurų paskolai iš kito Rusijos skolintojo – Strateginio banko. Remiantis dokumentais, kurie yra pasirašyti Le Pen, šios skolos tikslas buvo „finansuoti rinkiminę kampanija“ Prancūzijos prezidento rinkimuose. Šiuos dokumentus paviešino naujienų portalas „Mediapart“.

REKLAMA

Abu minėtieji rusų bankai nepasirodė esantys patikimi partneriai. Pirmasis čekų-rusų bankas 2016 metų liepą prarado licenciją, o jo direktoriaus pavaduotojas buvo apkaltintas didelio masto grobstymu. Strateginis bankas netrukus taip pat prarado licenciją ir tuomet „Nacionalinio fronto“ iždininkas pareiškė, kad 3 milijonų eurų paskola buvo tik planas be jokių tolimesnių minčių. Susitarimus su abiem šiais bankais pasiekti padėjo partijos narys Jeanas-Luc Schaffhauseris. Jis turėjo daug kontaktų dar Sovietų Sąjungos laikais. Prieš prisijungdamas prie „Nacionalinio fronto“ partijos, jis dirbo konsultantu „Auchan“ prancūzų mažmeninės prekybos grupei, „Dassault“ - verslo lėktuvų ir marinių technologijų gamintojui ir galiausiai naftos kompanijai „Total“.

REKLAMA

Jis prisipažino gavęs 140 tūkst. eurų už „padarytus darbus“, tačiau kalbant apie Le Pen ir Putiną, spėjama, kad suma gali būti kur kas didesnė. Šaltiniu spėjimu, suma gali siekti 450 tūkst. eurų. J. Schaffhauseris tai neigia, tačiau prancūzų institucija „Tracfin“, tirianti pinigų plovimą ir kitus finansinius nusikaltimus, mano kitaip. JAV institucijos taip pat „kapstosi giliau“.

Remiantis Prancūzijos šaltiniais, JAV žvalgybos vadas Jamesas Clapperis iš JAV senatoriaus Mike'o Turnerio gavo informaciją, jog „Nacionalinis frontas“ iš Rusijos 2016 metais bandė pasiskolinti 28,7 milijono eurų.

Le Pen ir jos partija tokią informaciją paneigė.

Tačiau paviešintas JAV žvalgybos sausio mėnesio raportas patvirtino, kad Putinas po veiksmų per JAV prezidento rinkimus planavo „ir toliau visame pasaulyje kištis į JAV sąjungininkų rinkimų procesus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matomi ryšiai?

„Nacionalinis frontas“ visuomet tvirtino, kad iš Rusijos gautos paskolos nereiškia jokių „papildomų darbų“. Schaffhauseris pernai metų balandį BBC tvirtino, kad 9 milijonų eurų paskola buvo ne „politinė paskola“, o „komercinė paskola“.

Le Pen pareiškė, jog „užuominos“, kad Rusija nusipirko įtaką per jos partiją, yra „labai įžeidžiančios“.

Tačiau atrodo, kad iš tiesų „Nacionalinio fronto“ susižavėjimas Rusija turi ideologinę dimensiją. Tai siekia Sovietų Sąjungos griūties laikus – Jeanas-Marie Le Penas santykius su Rusijos ultranacionalistais puoselėjo labai ilgą laiką. Tačiau jo dukters santykiai su Kremlium yra kur kas naujesni ir gali būti kur kas reikšmingesni. Ji priartėjo prie Putino pažinčių rato tada, kai 2011 metų sausio mėnesį perėmė vadovavimą „Nacionaliniam frontui“. Ji taip pat patvirtino ir ideologinė priklausomybę. Marine pareiškė, kad ji „žavisi“ Putinu per interviu, kurį 2011 metais davė Rusijos laikraščiui „Kommersant“ bei pabrėžė, kad tuometinė ekonominė ir finansinė krizė Europoje yra „galimybė atsukti nugarą JAV ir atsigręžti į Rusiją“.

REKLAMA

Marine Rusijoje viešėjo 4 kartus – 2013 metų birželį, 2014 metų balandį, 2015 metų gegužę ir 2017 metų kovą.

Remiantis jos oficialia darbotvarke, ji taip pat per keliones susitiko su dviem asmenimis, kurie galėjo padėti gauti minėtas paskolas. Ji susitiko su Aleksandru Babakovu 2014 metais. Babakovas yra Putino „Vieningosios Rusijos“ partijos patarėjas, kuris pataria Rusijos prezidentui dėl bendradarbiavimo su rusų oligarchais užsienyje. Jis padėjo gauti 9 milijonų eurų paskolą. Babakovas yra sąraše asmenų, kuriam taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

Po kelių mėnesių M. Le Pen susitiko su Konstantinu Malofejevu. Šis oligarchas, turintis artimus ryšius su Kremliumi, padėjo suderinti 2 milijonų vertės paskolą.

REKLAMA

Motyvai

Nors ir nėra visiškai aišku, ar motyvai yra ekonominiai ar ideologiniai, „Nacionalinio fronto“ partija pastaraisiais metais energingai užsiima prorusišku lobizmu. Gilbertas Collardas ir Marion Marechal-Le Pen, partijos atstovai Prancūzijos parlamente, kvietė palengvinti arba panaikinti ES sankcijas Rusijai. 22 „Nacionalinio fronto“ atstovai Europos Parlamente visuomet kovoja kaip vienas tam, kad būtų apginti Rusijos interesai.

Visi jie taip pat priešinosi ES-Ukrainos asociacijos sutarčiai 2014 metų rugsėjo mėnesį, palaikė ir Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Schaffhauseris net du kartus vyko į Rusijos okupuotą Ukrainos teritoriją Krymą 2014 ir 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis vizitas įvyko praėjus vos dviems mėnesiams po to, kai buvo gauta 9 milijonų eurų paskola. Oficialiai jis vyko vienas ir savo iniciatyva, tačiau paaiškėjo, kad jis vis tik keliavo su Le Pen kabineto vadovu Nicolasu Lesage'u ir partijos propagandinio naujienų portalo komanda. Kelionės tikslas buvo legitimuoti rinkimus Donecko liaudies respublikoje ir Luhansko liaudies respublikoje. 

ES, JAV ir Jungtinės Tautos pareiškė, kad Kryme 2014 metais įvykdytas referendumas, kai rusų okupuotas regionas nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, buvo nelegitimus. Bet Le Pen tvirtino, kad referendumo rezultatai yra nenuginčijami. Tą pačią dieną Kremliaus pareigūnas pasidomėjo, kaip „galėtų jai atsidėkoti“. Tokią informaciją trumpąja žinute išgavo Rusijos programišiai. Šių metų sausi ji vėl pakartojo, kad Krymo aneksija „nebuvo nelegali“ ir kas regionas „niekada nebuvo ukrainietiškas“.

REKLAMA

Marine Le Pen ir Vladimiro Putino draugystė taip pat leido Rusijos politikams rasti prieigą prie Europos.

Pavyzdžiui, Rusijos delegacija garbės svečio teisėmis dalyvavo „Nacionalinio fronto“ kongrese Lione 2014 metų lapkritį, praėjus vos dviem mėnesiams po 9 milijonų eurų paskolos gavimo. Delegacijoje buvo du asmenys iš Putino partijos – Andrėjus Isajevas (Rusijos Valstybinės Dūmos pirmininko pavaduotojas) ir Andrejus Klimovas Rusijos senato komiteto tarptautiniams santykiams pirmininko pavaduotojas.

Isajevas savo kalbą pradėjo kreipiniu „mieli bendražygiai“. Jis sakė, kad Maidano revoliucija Ukrainoje buvo „antikonstitucinis pučas“ ir pasmerkė „JAV marionetes“ Europoje.

REKLAMA

Migla

Nėra lengva susekti, ką Le Pen veikia užsienyje. Ji leidžia sau nepranešti, kuomet ji keliauja kaip privatus, o kuomet – kaip viešas asmuo. Taigi, neaišku, kada priežastys yra politinės ar finansinės.

Jos kelionės į Rusiją gali būti kaip ir bet kurios kitos, kuomet siekiama reklamos „Nacionaliniam frontui“. Ji per pastaruosius metus keliavo ir į Kanadą, Čadą, Egiptą, Libaną, JAV.

Kelionės dažnai laikomos paslaptyje iki paskutinės minutės, o oficialūs susitikimai dažnai atšaukiami ar pakeičiami „darbo susitikimais“ ar „pietumis“ už uždarų durų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų