• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo centralizuoti penkis Lietuvoje esančius priklausomybės ligų centrus ir išgyvendinti iš jų neaiškias praktikas, vadinamąjį kodavimą ir torpedavimą. Visiems teko girdėti „stebuklingas“ pagijimo istorijas, kuomet buvę alkoholikai teigia užsikodavę. Tačiau medikai tokią praktiką vadina šarlatanizmu.

Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo centralizuoti penkis Lietuvoje esančius priklausomybės ligų centrus ir išgyvendinti iš jų neaiškias praktikas, vadinamąjį kodavimą ir torpedavimą. Visiems teko girdėti „stebuklingas“ pagijimo istorijas, kuomet buvę alkoholikai teigia užsikodavę. Tačiau medikai tokią praktiką vadina šarlatanizmu.

REKLAMA

Mediciniškai toks gydymas neegzistuoja

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata sako, kad jo vadovaujamoje įstaigoje vadinamasis kodavimas ir torpedavimas netaikomi. Tačiau Lietuvoje yra priklausomybės ligų gydymo centrų ir privačių klinikų, kur tai atliekama.

Šis gydymas tradicinėje medicinoje nėra pripažįstamas. „Nėra aprašytos metodikos, užsienio literatūroje nerasime tokių praktikų, bet jos populiarios Lietuvoje ir į Rytus nuo mūsų. Pagal teisės aktus, gydytojai turėtų teikti tik moksliškai pagrįstas gydymo paslaugas. Mūsų centras to nedaro. Kiek žinau, Klaipėdoje tai taip pat netaikoma. Kiti centrai ir kai kurios privačios klinikos taiko šį manipuliacijos būdą“, – sako gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

E. Subata pabrėžia, kad taikant nepatvirtintas medicinines praktikas žmogui galima padaryti žalos.

Šarlatanizmas už mokesčių mokėtojų pinigus

Pašnekovas neneigia, kad pasitaiko atvejų, kai taikant mediciniškai nepatvirtintus metodus, žmonės pagyja nuo alkoholizmo. Tačiau sako, kad tokie metodai neturėtų būti finansuojami valstybės.

REKLAMA

„Kai kurie žmonės gal ir maldos pagalba sugeba negerti ar dar kažkokiais ne medicininiais būdais. Bet čia mes kalbame apie mokečių mokėtojų pinigus. Ir jais turi būti finansuojamas tik atsakingas ir pagrįstas gydymas. Jei pats žmogus nori, kad jam būtų taikomas kažkoks nepagrįstas gydymas, jis gali kreiptis į privačias klinikas“, – įsitikinęs E. Subata.

Medikas sako, kad gydant alkoholizmą turėtų būti taikomi pagrindiniai trys etapai. „Pirmiausia žmogui turi būti padėta išeiti iš abstinencijos būsenos. Tuomet skatinama suvokti susirgimą ir mokytis išvengti atkryčio. Čia jau gali būti naudojami vaistai, bet svarbiausia – darbas su psichologu. Trečias etapas – padėti ligoniui „neatkristi“. Pirmieji du etapai vyksta priklausomybės ligų centruose. Dabar ne visuose iš penkių centrų tokia galimybė suteikiama“, – sako gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš sovietmečio atkeliavęs sukčių mėgiamas metodas

Kompleksinė pagalba užtrunka kelis mėnesius. Tuo metu vadinamasis kodavimas ar torpedavimas – kelias valandas. Pirmosios Lietuvoje privačios priklausomybės ligų gydymą teikiančios „Aušros vartų“ ligoninės gyd. Aivaras Virbickas aiškina, kad šie metodai atkeliavę į sovietmečio.

„Sovietmečiu kartais torpedavimą taikė net teismo sprendimu. Tai būdavo suleidžiami vaistai, kurie su alkoholiu sukelia labai skausmingą vėmimą. Paskui tiems pacientams duodama išgerti. Tokiu metodu būdavo sukeliamas pasišlykštėjimas alkoholiu. Paskui prasidėjo spekuliacijos. Šarlatanai pradėjo taikyti „torpedavimą“ ir „kodavimą“, naudodami neveiklias medžiagas. Pavyzdžiui kalcio glikonatą, kuris visiškai jokio poveikio nepadarys. Ir dabar yra žmonių, kurie taiko jokiais moksliniais duomenimis neparemtą terapiją, vadina ją kodavimu ir ima už ją didžiulius pinigus“, – aiškina medikas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebesusitaria, kas tas „kodavimas“

Atsivertus „Aušros vartų“ klinikos internetinį tinklalapį, tarp teikiamų paslaugų galima rasti ir „kodavimą“. Tačiau gydytojas sako, kad tai – visai kita praktika. „Kodavimu“ svetainės kūrėjai esą pavadino procedūrą, kad žmonėms būtų suprantamiau. Mat dažnai alkoholizmu sergantys žmonės šį pavadinimą būna girdėję ir sieja jį su efektyviu išgijimu.

„ Dažnai žmonės painioja psichoterapiją ir kodavimą. Nieko blogo, jei specialistas, medikas, atlieka kompleksinę terapiją ir kaip vieną iš priemonių naudoja psichologinį poveikį. Įvairiai bandoma įtakoti žmogų, kad jis to alkoholio nevartotų. Gal tai pavyksta pritaikyti trims ar keturiems iš dešimties, bet ir tai yra teigiamas rezultatas. Problema atsiranda, kai nėra konkretaus reglamentavimo, tuo ima verstis daug šarlatanų, kurie naudojasi tais dalykais“, – sako A. Virbickas.

REKLAMA

„Nesvarbu, kokia praktika – svarbu, kad padėtų“

Medikas kodavimą vadina psichologine apgaule. Tačiau, jeigu ji padeda, kodėl jos nenaudoti? „Naudoti galima viską, kas padeda, svarbu žmogui nepakenkti. Nesu nusistatęs nei prieš kodavimą, nei prieš torpedavimą. Žinau labai daug atvejų, kuomet žmonės meta vartoti alkoholį. Žinome tokių, kurie ir septynis ir dešimt metų po kodavimo nevartoja“, – tikina daktaras.

Tačiau jis sako suprantantis ministerijos ketinimą išgyvendinti neaiškias praktikas iš priklausomybės centrų. „Rajonuose pagrinde ir klesti šarlatanizmas. Svarbu suprasti, kad tik specialistas medikas gali taikyti gydymą. Jis gali ir psichologinę įtaką daryti, ir medikamentus skirti. Tai turi būti kompleksinis gydymas. Ir jis turi būti aiškus, mediciniškai pagrįstas“, – sako pašnekovas.

REKLAMA

Vaistai „atima kaifą“ arba sukelia pykinimą

Šiuo metu tradicinė medicina pripažįsta psichoterapijos ir kai kurių medikamentų poveikį, gydant alkoholizmą. „Turime medicinines priemones, kurios sukelia šleikštulį, vartojant alkoholį. Mokslininkai toliau nuolat ieško tokių vaistų. Čia labai stipriai dirba škotų, prancūzų farmacininkai. Taip pat yra preparatai, kurie iš žmogaus „atima kaifą“. Jie skaido alkoholį iš karto kraujyje ir šis nepasiekia smegenų. Žmogus negauna to savo trokštamo malonumo, taigi alkoholio vartojimas tampa beprasmis“, – pasakoja medikas.

Taip pat egzistuoja poodiniai tablečių implantai, kurie kartais painiojami su vadinamosiomis torpedomis. „Tabletės gaminamos Europos Sąjungoje, yra sertifikuotos. Kol jos tirpsta, žmogus negali vartoti alkoholio, nes vaistas sukelia labai sunkius abstinencijos simptomus jau po kelių taurelių. Tačiau svarbu, kad kartu su šiuo metodu turi būti taikomas kompleksinis ilgalaikis gydymas“, – sako A. Virbickas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų