• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anglijoje sučiupta lietuvių grupuotė, kuri veždavo tautietes į Didžiąją Britaniją ištekinimui. Motina su dukra stojo prieš Didžiosios Britanijos teismą dėl šio 315 000 £ vertės nelegalaus biznio.

Anglijoje sučiupta lietuvių grupuotė, kuri veždavo tautietes į Didžiąją Britaniją ištekinimui. Motina su dukra stojo prieš Didžiosios Britanijos teismą dėl šio 315 000 £ vertės nelegalaus biznio.

REKLAMA

Nelegalios grupuotės vadė – 32-iejų Lina Kezelytė – ir jos mama – 53-ejų Valentina – kaltinamos organizavus Lietuvos moterims keliones iš Vilniaus į Lutoną kompanija „Wizz Air“, kad ištekintų už „beviltiškų“ indų ir pakiestaniečių, pranešė standart.co.uk.

Croydono karališkojo teismo duomenimis, Lina Kezelytė organizavo 26 fiktyvias santuokas per dvejus su puse metų. Ji mokėdavo lietuvėms nuotakoms, o paskui padėdavo išplauti pinigus.

Desperatiški vyrai

Kaltintojas Jonathanas Polnay (Jonathan Polnay) nurodė, kad į apgaulę įsitraukę vyrai dažnai buvo Didžiojoje Britanijoje užsibuvę nelegalai, kurie sumokėdavo už fiktyvias santuokas tam, kad galėtų prašytis likti šalyje kaip Europos Sąjungos piliečių vyrai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kuriais atvejais tiems vyrams pavyko apgauti šalies institucijas, kad jų santuokos buvo tikros“, – sakė J. Polnay. Teismas šiuo metu vyksta dėl L. Kezelytės, jos mamos ir dar trijų lietuvių. Visos penkios savo kaltę neigia. Tikėtina, kad teismas užtruks septynias savaites.

REKLAMA

Fiktyvių santuokų registruota nedaug

Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Simona Ludavičiūtė paaiškina, kad fiktyvių santuokų atvejai, dėl kurių pradedami ikiteisminiai tyrimai, priskiriami prekybos žmonėmis nusikalstamų veikų kategorijai. Policijos duomenimis, 2015 m. Lietuvoje iš viso buvo atliekami 2 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis priverstinėms vedyboms, 1 – dėl prekybos žmonėmis priverstinėms vedyboms ir prostitucijai.

„Nuo prekybos žmonėmis priverstinėms vedyboms 2015 m. nukentėjo 4 moterys, tikslo valstybė visais atvejais buvo Jungtinė Karalystė. 2014 m. šalyje buvo pradėta 1 ikiteisminis tyrimas dėl prekybos žmonėmis priverstinėms vedyboms, 2013 m. tiriamų atvejų užfiksuota nebuvo. Kaip matyti, pradėtų tyrimų nėra gausu ir fiktyvių santuokų tendencingumas pagal rodiklius nėra labai aukštas, tačiau šioms nusikalstamoms veikoms būdingas latentiškumas – ne visuomet realų atvejų skaičių atspindi statistiniai duomenys“, – raštu atsiųstame atsakyme tv3.lt teigė S. Ludavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė priežastis, sako pdėl ko nukentėję asmenys, dažniausiai moterys, priima pasiūlymus sukurti fiktyvią santuoką – jų pažeidžiamumas, apgaulė bei priklausomumas.

„Remiantis Lietuvoje pradėtais ikiteisminiais tyrimais, populiariausia tikslo valstybe išlieka Jungtinė Karalystė.

Kasmet inicijuojama vis daugiau priemonių, skirtų atskleisti ir tirti veikas dėl priverstinių vedybų, priverstinio darbo ir dėl kitų ne seksualinio išnaudojimo formų aukų nustatymo, ikiteisminio tyrimo atlikimo ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo“, -teigia S. Ludavičiūtė.

omenų dėl fiktyvių santuokų, kuomet jos sudaromos savo noru, policija neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų