• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo rinkimų antrasis turas, ir ypač balsavimas sekmadienį, praėjo ramiai, ikiteisminių tyrimų iš viso nepradėta, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius.

Seimo rinkimų antrasis turas, ir ypač balsavimas sekmadienį, praėjo ramiai, ikiteisminių tyrimų iš viso nepradėta, sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Antrasis turas ir ypatingai šiandienos balsavimo diena, policijos požiūriu, buvo pakankamai rami, iš viso pranešimų apie įvairius pažeidimus gavome 50, tai yra tris kartus mažiau nei per pirmąjį turą. Ikiteisminių tyrimų iki 19 val. nebuvo nei vieno, tai irgi šį tą rodo, nes žinome, kad pirmojo turo metu buvo pradėta 13 ikiteisminių tyrimų“, – per spaudos konferenciją sekmadienį sakė D.Malaškevičius.

REKLAMA

Būtent balsavimo dieną, sekmadienį, policininkai sulaukė 25 pranešimų apie galimus pažeidimus. „Suprantame, kad tai nėra didelis skaičius“, – pažymėjo vienas policijos vadovų.

Jis pastebėjo, kad šie rinkimai buvo gerokai skaidresni – tai rodo ir mažesnis pranešimų apie pažeidimus, ir pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius.

„Palyginti Seimo rinkimus su praėjusiais, mes matome, kad ir pranešimų (apie pažeidimus) skaičius beveik du su puse karto mažesnis, ir ikiteisminių tyrimų skaičius beveik tris kartus mažesnis, su kuo ir sveikiname tiek VRK, tiek socialinius partnerius, kurie dėjo visas pastangas, kad šie rinkimai būtų kiek įmanoma skaidresni“, – kalbėjo D.Malaškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip spaudos konferencijoje pažymėjo rinkimus stebinčios visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė, per pakartotinį balsavimą pranešimų apie rimtus pažeidimus buvo vos keletas, ir jie nepasitvirtino.

„Iš visų šiandien gautų pranešimų apie galimus pažeidimus daugiau nei pusė skundų sudarė informacija apie rinkimų komisijų darbo galimas klaidas ir balsavimo pažeidimus, kas vyksta apylinkėse, kita didžioji dalis pranešimų buvo susiję su politine reklama, skleidžiama agitacija agitacijos draudimo laikotarpiu, o rimtesnių skundų buvo vos vienetai. Keliais atvejais buvome susisiekę su policija, bet tie atvejai buvo nepagrįsti, grubių pažeidimų nepastebėta“, – sakė M.Šaraitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje sekmadienį vyko pakartotinis balsavimas Seimo rinkimuose, aktyvumas siekė 37,85 proc. – tradiciškai mažiau nei pirmajame ture.

Seimą sudaro 141 Seimo narys – Tautos atstovai renkami ketveriems metams vienmandatėse ir daugiamandatėje rinkimų apygardose slaptu balsavimu tiesioginiuose mišrios sistemos rinkimuose.

Spalio 9 dieną per pirmąjį rinkimų turą išrinkta 70 parlamentarų daugiamandatėje apygardoje ir trys – vienmandatėse apygardose.

VRK duomenimis, daugiamandatėje apygardoje per pirmąjį turą Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gavo 20, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 19, Socialdemokratų partija 13, Liberalų sąjūdis aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“ – po penkis mandatus. Taip pat pirmajame ture vienmandatėse buvo išrinkti du Lietuvos lenkų atstovai ir konservatorė.

REKLAMA

Antrajame ture kovojo 42 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai, 40 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, 21 – Socialdemokratų partijos, 12 – Liberalų sąjūdžio, penki – Darbo partijos, penki – save išsikėlę, keturi – „Tvarkos ir teisingumo“, po du – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos bei Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų), po vieną – „Lietuvos sąrašo“, Lietuvos žaliųjų partijos bei Antikorupcinės N.Puteikio ir K.Krivicko koalicijos kandidatą.

Naujas Seimas į pirmąjį posėdį turi rinktis ne vėliau kaip per 15 dienų po Seimo išrinkimo, preliminariai minima lapkričio 10 diena. Pirmąjį parlamento posėdį kviečia prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų