• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Jordanijos sostinėje sekmadienį nušautas įžymus rašytojas Nahedas Hattaras (Nahedas Hataras); išpuolis įvyko Amane prie teismo, kuriame jam ketinta pareikšti kaltinimus islamo įžeidimu, padarytu dalijantis karikatūra internete, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Petra“.

REKLAMA
REKLAMA

 

N.Hattarą kliudė trys kulkos; užpuolikas areštuotas. Liudininkai sakė, kad tas vyras ėmė šaudyti priešais teismą, esantį Amano Abdalio rajone.

REKLAMA

Užpuolikas, barzdotas, vilkinis konservatyvių musulmonų rūbą - pilką dišdašą, nušovė 56-erių krikščionį N. Hattarą, kuris laiptais lipo teismo rūmų link, sakė naujienų agentūrai AFP šaltinis saugumo pajėgose.

Šautas į galvą rašytojas buvo nuvežtas į ligoninę, kur buvo patvirtinta jo mirtis. Užpuolikas, 49-erių amanietis, pasidavė policijai prie teismo rūmų.

AFP žurnalistas matė kraują ant laiptų prie teismo rūmų, kur visą teritoriją iš karto uždarė policija.

REKLAMA
REKLAMA

N. Hattaras buvo suimtas rugpjūčio 13 dieną ir buvo apkaltintas religinės priešpriešos kurstymu ir islamo įžeidimu, o rugsėjo pradžioje jis buvo paleistas už užstatą.

Karikatūra, kurią jis įdėjo savo feisbuko paskyroje, pavaizduotas Dievas, ir parašas – „Daesh'o Dievas“. Arabiškai „Daesh“ vadinama grupuotė „Islamo valstybė“.

Karikatūroje nupieštas barzdotas vyras, gulintis lovoje su dviem moterimis prie jo šonų, ir kalbantis su Dievu kaip su tarnu. Jis prašo taurės vyno, anakardžio riešutų, kažkam liepia išplauti grindis, o tada sako Dievui, kad kitą kartą įeidamas pasibelstų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet kokį Dievo vaizdavimą draudžia Islamas.

Kilus pasipiktinimui socialiniuose tinkluose, N.Hattaras karikatūrą išėmė.

Rašytojas feisbuke paaiškino, kad ši karikatūra juokiasi „iš teroristų ir jų įsivaizdavimo apie Dievą ir dangų, ir visiškai neįžeidžia Dievo“.

Baisus nusikaltimas

Jordanijos generalinis prokuroras uždraudė žiniasklaidai pranešti apie N. Hattaro – kairiųjų pažiūrų Sirijos prezidento Basharo al-Assado (Bašaro al-Asado) rėmėjo – bylą.

Ministras pirmininkas Hani al-Malki (Hanis al-Malkis) anksčiau nurodė vidaus reikalų ministrui Salamui Hammadui (Salamui Hamadui) išsikviesti rašytoją ir pateikti jam kaltinimus dėl karikatūros pasidalinimo internete.

REKLAMA

Tačiau rašytojo nužudymą Jordanijos vyriausybė pavadino „baisiu nusikaltimu“. Jį pasmerkė ir „Musulmonų brolija“ bei aukščiausia religinė institucija „Dar al-Iftaa“.

Jordanija svariai prisideda prie JAV vadovaujamos koalicijos kovų su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) Irake ir Sirijoje; dėl to birželio 21 dieną būta savižudiško išpuolio prieš Jordanijos pasieniečius – žuvo septyni kariai.

Jordanijos karalystės aviacija bombarduoja IS objektus ir leido savo teritorijoje dislokuoti koalicijos pajėgas.

Pastaraisiais metais ekstremistai savo taikiniu pasirinko ir asmenis ir leidinius, kurie publikuoja esą islamą įžeidžiančias karikatūras. 2015 metų sausį per išpuolį satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ Paryžiuje metu jie nužudė 12 žmonių, tarp kurių buvo aštuoni leidinio darbuotojai.

Tuo tarpu Danijos valdžiai 2005 metais pavyko užkirsti kelią išpuoliams prie laikraštį „Jyllands-Posten“, kuris išspausdino musulmonų pasipiktinimą sukėlusių karikatūrų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų