• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

33 metų Lietuvos treko žvaigždė Simona Krupeckaitė Rio de Žaneire linki sau įveikti didžiausią varžovą – save. Londono olimpiadoje „perdegusi“ dviratininkė ketina nebedaryti klaidų, dėl kurių vėliau tektų gailėtis.

33 metų Lietuvos treko žvaigždė Simona Krupeckaitė Rio de Žaneire linki sau įveikti didžiausią varžovą – save. Londono olimpiadoje „perdegusi“ dviratininkė ketina nebedaryti klaidų, dėl kurių vėliau tektų gailėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkiausia įveikti save

„Jau išaugau iš to amžiaus, kad važiuočiau į Rio tik dalyvauti. Važiuoju ten kovoti. Bet labiau norėčiau kovoti su savimi ir didžiuotis tuo, kad pagaliau galėjau nugalėti save. Nes sunkiau yra nugalėti save nei sportininką, chronometrą. Sunkiausia nugalėti savo baimes, paniką, suderinti darbą kojose ir galvoje, sujungti į rezultatą. Ir aišku gauti apdovanojimą“, - komentavo S. Krupeckaitė.

REKLAMA

Apie lūkesčius ir viltis pasaulio čempionė ir rekordininkė nenorėjo kalbėti – labiau norėjo sau palinkėti nedaryti klaidų, dėl kurių vėliau tektų gailėtis. „Tiesiog linkiu sau padaryti gerai tai, ką moku. Nusiraminti, nes dažniausiai man pakiša koją jaudulys, atsakomybės jausmas, spaudimas, kažkokie pašaliniai veiksniai, mintys, norai“, - vardijo olimpietė.

Anot jos, visa tai susimaišo ir galvoje pasidaro toks „bardakas“: „Tuomet galvoji, Dieve, ką aš čia veikiu? Ką man dabar daryti, varžovė juk už mane stipresnė, juk ji dešimt kartų pasaulio čempionė! Ta lavina iš vidaus tiesiog verda ir visą tą turi nuryti arba nugalėti. Arba tiesiog nekreipti į tai dėmesio. Yra daug variantų. Bet dažniausiai tas ugnikalnis yra be galo stiprus.“

REKLAMA
REKLAMA

Greitis pagal vėjo švilpimą ausyse

Dviratininkė pasakojo, kad kur kas paprasčiau važiuoti varžybose, kur niekas nieko iš tavęs nesitiki. „Tuomet negalvoji apie tai, kaip neapsijuokti. Kaip daug kas iš sportininkų sako, kad kur kas sunkiau išlikti ant to laiptelio, kai tu esi nugalėtojas, negu lipti laiptais į viršų. Nes kai lipi, visada kovoji su visais, o kai esi nugalėtojas, reikia ne kovoti, o tiesiog numušinėti, išspardyti varžovus. Tai yra kur kas sunkiau, nei eiti su visa lavina ir kovoti su visais“, - tikino S. Krupeckaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olimpietė tvirtino, kad yra ir daugiau veiksnių, kurie trukdo, tačiau yra ir sukaupta patirtis, kuri padeda su tuo susidoroti. „Linkiu sau olimpinėse žaidynėse priimti teisingus sprendimus ir pasirodyti 100 proc. pajėgumo, o ne 70 proc. vien dėl to, kad smegenys ne su tavim, o kažkur tai ir galvoja apie tai, kaip neapsijuokti“, - šypsojosi ji.

Trenerio ir sutuoktinio Dmitrijaus Leopoldo auklėtinė atskleidė, kad vienas įdomiausių jausmų važiuojant dviračiu yra vėjo švilpimas ausyse. „Kai šalmas uždengia akis ir ausis, pagal tai, kaip intensyviai švilpia vėjas ausyse, gali maždaug orientuotis, kokiu greičiu važiuoji. Kai švilpimas stoja, reiškia, kad turi dar smarkiau važiuoti, nes žinai, kad greitis krenta“, - aiškino ji.

REKLAMA

Ne aistra, o pašaukimas

Sportininkę žavi greitis, individuali psichologinė, techninė ir taktinė kova tarp dviratininkų, inventoriaus ir trenerių. „Negaliu sakyti, kad žaviuosi, nes tai yra be galo sunkus sportas. Daug kas sako, kad tai yra vyriškas sportas. Kodėl? Juk važinėti dviračiu gali visi. Kita vertus, kai pagalvoji, kokius fizinius krūvius reikia iškęsti, tai net ne vyriškas sportas, o turbūt arkliškas. Be galo daug pastangų reikia įdėti. Reikia ne tik mokėti dirbti, bet ir ilsėtis tarp treniruočių. Visas 24 valandas tu privalai būti ir galvoti tik apie sportą“, - dalinosi mintimis S. Krupeckaitė.

REKLAMA

Būtent toks gyvenimo ritmas nusistovėjo dviratininkės šeimos rutinoje: „Su artimaisiais kalbuosi dažniausiai telefonu automobilyje, nes tik tada yra laisvo laiko, kai tarp treniruočių važiuoju iš namų į salę ar atvirkščiai. Tai tiesiog toks gyvenimo būdas, nes profesionalus sportininkas kitaip negali. Jei jis visas 24 valandas nebus sporte, niekada nebus sportininkas.“

Jei tai kaip olimpietė įvardijo „arkliškas“ sportas, tai kuo jis taip sužavėjo? „Galbūt buvo toks apsisprendimo amžius, nes lankiau ir lengvąją atletiką, ir plaukimą, ir kitokių darbščiųjų rankų būrelių. Negaliu pasakyti, kad aš troškau važinėti dviračiu ar domėjausi tuo sportu. Tiesiog tai buvo aistra ir labiau pašaukimas nei susižavėjimas šiuo sportu. Ir likau, ir neišėjau“, - juokėsi S. Krupeckaitė ir prisipažino, kad kelis kartus mėgino viską mesti, tačiau taip ir nepajėgė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rio de Žaneiro olimpiada vyks rugpjūčio 5–21 dienomis. Oficialus Rio 2016 olimpinių žaidynių transliuotojas „Viasat“ rodys visas žaidynes nuo pradžios iki pabaigos per „Viasat Sport Baltic“ ir 6 papildomus olimpinius kanalus, o olimpinį krepšinio turnyrą bus galima stebėti per TV3 ir tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų