• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Spūstys (nuotr. Fotodiena.lt)

Tokio karščio šią vasarą dar nebuvo ir kad tokia temperatūra sutaptų su ilguoju savaitgaliu taip pat ne. Tad džiaugtis tikrai yra dėl ko: Joninės sausos ir saulėtos, o visos dienos priešakyje bus tobulos poilsiui ar pramogoms gamtoje.

25

Tokio karščio šią vasarą dar nebuvo ir kad tokia temperatūra sutaptų su ilguoju savaitgaliu taip pat ne. Tad džiaugtis tikrai yra dėl ko: Joninės sausos ir saulėtos, o visos dienos priešakyje bus tobulos poilsiui ar pramogoms gamtoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, mažai kuo gali džiaugtis šiuo metu kelyje esantys vairuotojai. Pranešama, kad dėl eismo įvykio ribojamas eismas magistralinio kelio A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda 100 km (ties A. Meškinio tiltu, Kauno kryptimi). Dėl susiaurėjusios važiuojamosios dalies susidarė spūstis. Eismas vyksta pirmąja eismo juosta, kurioje ribojamas greitis iki 60 km/h.

REKLAMA

Taip pat dėl intensyvaus transporto srauto spūstys susidarė magistralinio kelio A14 Vilnius–Utena ruože nuo 10,00 iki 20,00 km.

Žada rekordinį karštį

Šeštadienį oras įkais iki 30 ir daugiau laipsnių. Vakarėjant vietomis galimas trumpas lietus ir perkūnija. Vilniaus ir Kauno apylinkėse bus giedra. Nakties ir ryto metu temperatūra sieks 21–25 laipsnius šilumos. Įdienojus numatoma 31 laipsnio temperatūra. Vakare gali atgaivinti nedidelis lietus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiauliuose, naktį ir ryte, termometrai fiksuos 18–22 laipsnius šilumos. Dienos metu saulė orą sušildys iki 28–30 laipsnių, vėliau numatomas debesuotumas. Pajūryje vyraus skaidrus dangus. Naktį ir ryte bus apie 19–21, dieną apie 25 laipsnius šilumos.

Sekmadienį daug kur numatomi krituliai, tačiau iki kol pradės lyti šalyje bus ypač tvanku. Termometrai perkops 30 laipsnių padalą. Vilniuje ir Kaune net nakties ir ryto metu bus karšta.

Temperatūra sieks 21–25 laipsnius.

Dieną pamažu augs debesys, bus apie 32 laipsnius karščio. Vakarėjant numatomas lietus. Šiauliuose pirmoji paros pusė bus rami ir giedra. Termometrai fiksuos 22–25 laipsnius. Įdienojus atplauks audringi debesys: lis, griaudės perkūnija. Tačiau atvėsti neskubės – vyraus 30 laipsnių karštis. Pajūryje, naktį ir ryte bus giedra. Temperatūra svyruos tarp 21–23 laipsnių. Dieną pasipils žaibai ir lietus, bus apie 25 laipsnius karščio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateinančią savaitę numatomas gūsingas vėjas, dažnai bus debesuota, protarpiais palis. Temperatūra smuktels žemyn, tad po tokių įspūdingų karščių, ko gero, kad gali būti šalta.

Kaip apsisaugoti nuo karščio?

Karštą dieną rekomenduojama: • Gerkite daug skysčių. Per karščius reikia gerti daug skysčių, nepriklausomai nuo aktyvumo. Ypač naudingas mineralizuotas vanduo, nes karštoje aplinkoje žmogaus organizmas su prakaitu netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų. Vandens po truputį gerkite visą dieną, nelaukdami, kol pradės kamuoti troškulys. Venkite alkoholinių gėrimų, skysčių su kofeinu, gėrimų su saldikliais, nes tokie gėrimai skatina vandens pasišalinimą iš organizmo. • Venkite riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų. Valgykite daugiau skystų produktų, lengvai virškinamų liesų pieno produktų, vaisių ir daržovių.

REKLAMA

• Dėvėkite tinkamus drabužius. Dėvėkite šviesius, laisvus, natūralaus audinio, gerai praleidžiančius prakaitą drabužius. Venkite drabužių iš sintetinių audinių. Galvą apsaugokite skrybėlaite ar kitu galvos apdangalu, galima naudoti skėtį. Tepkitės apsauginiu kremu nuo saulės.

• Apribokite fizinę veiklą lauke, geriau darbus atlikite ryte ir vakare. Dažniau būkite pavėsyje, kad kūnas turėtų galimybę atsigauti.

Pavojingiausias laikas lauke – nuo 11 iki 17 val. Ribokite buvimo trukmę karštoje aplinkoje, venkite saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių. Ypač pavojinga užmigti saulės atokaitoje. Dirbantiems karštyje darbuotojams būtinos specialios pertraukos vėsioje vietoje, kurių trukmę ir dažnumą darbdavys nustato savo nuožiūra, tačiau ne rečiau nei kas 1,5 val.

• Stenkitės būti patalpose, kur yra ventiliatoriai ar oro kondicionieriai, tik svarbu, kad patalpos oro temperatūra nebūtų žemesnė nei 18 ºC.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų