• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokėjimas tinkamai stabdyti automobilį, gali padėti išvengti rimtų avarijų. Deja, ne visi žino, kaip taisyklingai reikia stabdyti įvairiose situacijose.

Mokėjimas tinkamai stabdyti automobilį, gali padėti išvengti rimtų avarijų. Deja, ne visi žino, kaip taisyklingai reikia stabdyti įvairiose situacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vairavimo instruktorius Vladimiras Nekrasovas teigia, jog kiekvienas vairuotojas, pirmiausiai, turi stengtis susidaryti tokias sąlygas, kad avarinio stabdymo poreikio tikimybė būtų kuo mažesnė. ,,Avarijos įvyksta, nes yra viršijamas greitis ir per vėlai pradedama stabdyti, neįvertinama situacija, kai priekyje važiuojančio automobilio greitis yra didesnis. Pavėluotam stabdymui įtaką daro ir dėmesio nesutelkimas, išsiblaškymas“, - sako V. Nekrasovas.

REKLAMA

Laisva pavara – klaidingas stabdymas

Instruktoriaus pastebėjimu, automobilių su mechaninėmis pavarų dėžėmis vairuotojai daro klaidą, kai stabdo važiuodami laisva pavara. V. Nekrasovo teigimu, reikia stabdyti ne laisvu bėgiu, o iš pradžių mažinti pavaras, tuomet išminti sankabą ir galutinai sustoti. Toks stabdymas apibūdinamas kaip stabilesnis.

Kaip slystant neužblokuoti automobilių ratų?

Visgi netikėtų situacijų išvengti nepavyksta ir kartais sugebėjimas susidoroti su tam tikra situacija kelyje, gali padėti išvengti rimtų problemų. Instruktorius V. Nekrasovas pabrėžia, jog slystant automobiliui, svarbu nesiimti neapgalvotų skubių veiksmų. Jei neapgalvotai išsigandę stabdysime, automobilis vairo nebeklausys, nes mes jį užblokuosime.

REKLAMA
REKLAMA
  • Jeigu važiuojame automobiliu su galiniais varomais ratais ir posūkyje galas slysta į šoną, reikia truputį atleisti akseleratoriaus pedalą, o vairą pasukti į slydimo pusę.
  • Jeigu važiuojame automobiliu su priekiniais varomais ratais, posūkyje pradėjus slysti į šoną automobilio galui, reikia truputį stipriau paspausti akseleratoriaus pedalą ir automobilio judėjimo kryptį koreguoti vairu.
  • Jeigu stabdomas automobilis pradėjo slysti į šoną, reikia nustoti stabdyti.

Netaupyti padangoms

Taip pat svarbi ir automobilio padangų būklė. Instruktorius pataria netaupyti, nes kokybiško padangos yra kiek brangesnės, tačiau jos labiau užtikrina saugumą. ,,Yra žmonių, kurie taupo padangoms, tačiau pigesnės padangos gali pakišti koją ir stabdymo metu. Kokybiškesnių padangų sukibimas su keliu geresnis ir tai yra saugiau“, - sako V. Nekrasovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stabdymas nuo kalno

Važiuojant nuo kalno svarbiausia yra neleisti automobiliui įsibėgėti. Stabdyti mažinant pavaras ir kartas nuo karto paspausti stabdžio pedalą. V. Nekrasovo teigimu, visose situacijose yra svarbu pasirinkti saugų greitį, net jei kartais jis gerokai mažesnis nei leistinas. Tuomet grės mažesnė tikimybė netikėtam stabdymui ir kitoms nelaimėms kelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų