REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO aljansas svarsto rotacinių sausumos pajėgų Baltijos šalyse ir galbūt Lenkijoje idėją, toliau nerimaudamas dėl Rusijos karinio aktyvumo, pirmadienį pranešė JAV gynybos sekretorius Ashas Carteris.

NATO aljansas svarsto rotacinių sausumos pajėgų Baltijos šalyse ir galbūt Lenkijoje idėją, toliau nerimaudamas dėl Rusijos karinio aktyvumo, pirmadienį pranešė JAV gynybos sekretorius Ashas Carteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai viena iš idėjų, dėl kurios vyksta diskusijos“, – sakė A.Carteris žurnalistams, skrendantiems kartu su juo iš Vašingtono į Vokietijos Štutgarto miestą, kur jis antradienį pirmininkaus naujo JAV Europos vadovybės vado prisaikdinimo ceremonijai.

REKLAMA

Sausumo pajėgų generolas Curtisas Scaparrotti pakeis oro pajėgų generolą Philipą Breedlove'ą (Filipą Bridlovą), kuris dažnai ir viešai reiškė susirūpinimą, kad Rusija kelia potencialią grėsmę Europos stabilumui.

Svarstymų lygmuo

A.Carteris sakė, kad sąjungininkai svarsto keturių batalionų dydžio rotacines sausumos pajėgas, o tai reiškia, kad jose tarnautų apie 4 tūkst. karių.

Šiuos pajėgos būtų dislokuojamos atskirai nuo maždaug 4 200 karių šarvuotosios brigados, kurią JAV neseniai vienašališka tvarka nusprendė pasiųsti į Rytų Europą kitą vasarį, ir jas papildytų.

REKLAMA
REKLAMA

A.Carteris pridūrė, kad atskirų NATO rotacinių sausumos pajėgų idėja greičiausiai bus toliau aptariama per birželį vyksiantį NATO susitikimą.

Rusijos grėsmė

Kalbėdamas plačiau apie JAV ir NATO santykius su Rusija A.Carteris sakė, kad Maskva nusprendė išsukti iš integracijos su Vakarais kelio.

„Todėl neturime kitos alternatyvos kaip daryti tai, ką darome, tai yra būti tvirti“ pagerindami JAV karines pozicijas Europoje ir artimai bendradarbiaudami su NATO sąjungininkais, pridūrė jis.

Tuo pat metu A.Carteris pridūrė, kad JAV nori „laikyti atviras duris, jeigu Rusijos elgesys pasikeistų“, ir dirbti su Rusija tose srityse, kuriose abi šalys turi bendrų interesų, tokiose kaip susitarimas dėl Irano branduolinės programos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija kaltina JAV ir NATO grįžtant prie šaltojo karo mąstysenos, pagrįstos abipusiu įtarumu ir ginklavimosi lenktynėmis, nors ji pati pastaruoju metu siuntė savo lėktuvus skraidyti arti JAV laivų ir lėktuvų Baltijos jūroje.

Kalbėdamas pakeliui į Štutgartą J.Carteris taip pat sakė, kad tie incidentai Baltijos jūroje yra „neprofesionalus“ elgesys, kuris atrodo dažnėjantis.

„Toks neprofesionalus elgesys savaime kuria pavojingas aplinkybes“, – pabrėžė jis.

JAV karinių jūrų pajėgų vyriausiasis vadas pirmadienį sakė Pentagone, kad Rusijos veiksmai Baltijos jūroje eskaluoja įtampą tarp abiejų šalių.

REKLAMA

„Viliuosi, kad galėtume sustabdyti tokią veiklą“, – laivyno operacijų vadas admirolas Johnas M.Richardsonas sakė žurnalistams.

„Nemanau, kad rusai stengiasi išprovokuoti incidentą. Manau, kad jie siunčia signalą, – sakė jis. – Manau, visiškai aišku, kad jie nori, jog žinotume, kad jie mato mus veikiančius Baltijoje.“

Rusų provokacijos

Gynybos departamentas nurodė, kad vienas Rusijos naikintuvas skraidė Su-27 penktadienį skraidė arti JAV oro pajėgų žvalgybos lėktuvo RC-135 ir atliko statinės manevrą.

Balandžio viduryje vienas Rusijos lėktuvas praskrido vos už maždaug 15 metrų nuo kito JAV lėktuvo. Be to, balandį du Rusijos karo lėktuvai skraidė itin arti JAV eskadrinio minininko „USS Donald Cook“ Baltijos jūroje.

REKLAMA

Pasak J.M.Richardsono, tokie veiksmai didina „klaidingo taktinio vertinimo“ riziką, bet jeigu ir įvyktų koks nors incidentas, JAV stengtųsi sumažinti įtampos eskalavimą tarp abiejų šalių.

„Tikimės tam tikro normalizavimosi šioje srityje“, – sakė admirolas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praeitą savaitę sakė, kad rusų pilotai nusprendė apžiūrėti JAV eskadrinį minininką „iš saugaus atstumo“. Lėktuvai praskrisdavo arčiau negu už 30 metrų nuo laivo denio šimtų kilometrų per valandą greičiu.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) savo ruožtu smerkė Rusijos veiksmus ir pabrėžė, kad amerikiečių laivas turėjo teisę atsakyti ugnimi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų