• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar pasirinkus pensijų fondą ir pasirašius sutartį, galima persigalvoti ir jį pakeisti? Kada verta priimti tokį sprendimą ir kaip jį įgyvendinti?

Ar pasirinkus pensijų fondą ir pasirašius sutartį, galima persigalvoti ir jį pakeisti? Kada verta priimti tokį sprendimą ir kaip jį įgyvendinti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsako ekonomistas, Lietuvos draudimo brokerių įmonių asociacijos ir Draudimo brokerių rūmų Garbės teismo narys Vladas Černiauskas.

REKLAMA

Apsisprendus ir pasirinkus pensijų fondą valdančią bendrovę, šio klausimo pamiršti tikrai nereikėtų. Verta nuolat stebėti tiek jūsų pasirinktos, tiek ir kitų bendrovių rezultatus, atskirų fondų pelningumą bei taikomų mokesčių dydžius.

Įstatymas numato galimybę keisti tiek pensijų fondą, tiek ir patį fondo valdytoją. Tad jeigu netenkina jūsų pasirinktojo fondo rezultatai, palyginkite su kitais analogiškais fondais, ir jeigu matote, kad jie veikia žymiai sėkmingiau, tai ir reikėtų padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasidomėti, kaip ir kas vyksta su jūsų kaupiamomis lėšomis, reikėtų bent kartą metuose, ypač, kai atsiunčiamos fondų metinės ataskaitos. Jos tarsi priminimas detaliau paanalizuoti, kaip „dirba“ jūsų pensijos pinigai. Kaip bent kartą metuose apsilankote pas gydytoją, taip kartą ar ir dažniau vertėtų nuvykti ir į pensijų fondą valdančią įmonę, – profesionalūs specialistai paaiškins, kokie yra fondo veiklos rezultatai, patars, o gal jau laikas keisti fondą į mažiau rizikingą.

Nepamirškite, kad kaupiant pensiją derėtų atsižvelgti ir į savo amžių. Kuo esi jaunesnis, pasitaręs su specialistais, gali investuoti ir rizikingiau. Iki pensijos likus dešimt metų ar mažiau, patartina sukauptas lėšas perkelti į mažesnės rizikos investavimo fondą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keičiant pensijų fondą ir valdytoją, svarbu žinoti:

*Pereiti į kitos pensijų kaupimo bendrovės valdomą pensijų fondą galimą, jei Jūsų vardu į pensijų fondą buvo pervesta bent viena pensijų įmoka.

*Vertindami skirtingus fondus, atminkite, kad tarpusavyje lyginti galima tik tos pačios kategorijos pensijų fondus, t.y. konservatyviuosius su konservatyviaisiais, mišriuosius su mišriaisiais ir akcijų fondus – su investuojančiais vien į akcijas.

*Svarbu žinoti, kad to paties valdytojo fondus galite keisti kartą per metus nemokėdami jokių papildomų mokesčių. Jei to paties valdytojo pensijų fondą keisite dažniau nei kartą per metus, mokestis už fondo keitimą negalės viršyti 0,05 proc. Jūsų sukauptų lėšų.

REKLAMA

*Valdytojo keitimas kainuoja. Kartą per metus keičiant pensijų kaupimo bendrovę gali tekti padengti išlaidas, su kuriomis pensijų fondas susiduria dėl perėjimo į kitą pensijų fondą (pensijų sąskaitos uždarymo ir lėšų pervedimo išlaidas). Toks mokestis negali viršyti 0,05 proc. Jūsų sukauptų lėšų.

* Nusprendę pakeisti valdytoją, būtinai pasikonsultuokite bent su keliomis pensijų kaupimo bendrovėmis.

*Sprendimą, ar verta keisti valdytoją, priimkite tik gerai apgalvoję ir įvertinę naujojo valdytojo bei jo siūlomų fondų privalumus.

(Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inf.)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų