• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinis valstybės registras

Skaitytoja Apolonija Z. prašo paaiškinti, kokias funkcijas atlieka Centrinė hipoteka

Centrinė hipoteka buvo įsteigta 1997 m. rugsėjo 12 d. Vyriausybės nutarimu. Įstaigos steigėjo funkcijas vykdo Teisingumo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai įstaigos uždaviniai - tvarkyti Hipotekos, Testamentų, Turto arešto aktų, Vedybų sutarčių ir Sutarčių registrus.

REKLAMA

Hipotekos registras yra pagrindinis valstybės registras, kuriame kaupiami duomenys apie Lietuvos Respublikoje sudarytus nekilnojamųjų daiktų ir kilnojamųjų daiktų (bei turtinių teisių) įkeitimo sandorius (hipotekas ir įkeitimus).

Bendras Hipotekos registras, kuriame yra registruojamas ir kilnojamųjų, ir nekilnojamųjų daiktų bei daiktinių teisių įkeitimas, yra vienas iš pagrindinių instrumentų kredito rinkos plėtrai.

Kartu su Civilinio kodekso įsigaliojimu pradėjo veikti Testamentų registras. Registrą tvarko tik Centrinė hipotekos įstaiga. Testamentų registre registruojami duomenys apie visus nuo 2001 m. liepos 1 d. sudarytus testamentus, jų panaikinimą, atsiėmimą bei pripažinimą negaliojančiais bei palikimo priėmimo faktus.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų šalies gyventojų sudaryti testamentai gali būti registruojami ir kitų valstybių - konvencijos dalyvių - atitinkamuose registruose. Centrinė hipotekos įstaiga yra paskirta atsakinga įstaiga už Konvencijoje nustatytą registravimą, prašymus dėl informacijos ir tarptautinį bendradarbiavimą.

Turto arešto aktų registre registruojami įgaliotų institucijų priimti turto arešto aktai. Registrą tvarko Centrinė hipotekos įstaiga ir apylinkių teismų hipotekos skyriai.

2002 m. liepos 1 d. veiklą pradėjo dar du registrai - Vedybų sutarčių ir Sutarčių registras, kurių tvarkytojo funkcijas taip pat buvo pavesta vykdyti Centrinei hipotekos įstaigai.

Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomi registrai yra svarbi civilinių teisių apsaugos mechanizmo grandis, užtikrinanti tinkamą fizinių ir juridinių asmenų civilinių teisių ir teisėtų interesų gynimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų