• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liaudiški patarimai, kaip atgauti jėgas

Aurelija Žutautienė

Čia pat pavasaris. Po ilgos ir šaltos žiemos žmonės jaučiasi nusilpę, išsekę, pavargę... Štai keletas patarimų, kaip greitai natūraliomis priemonėmis atgauti jėgas, atstatyti gerą nuotaiką, žvalumą:

REKLAMA
REKLAMA

1. Reikia valgyti kuo daugiau žuvies, ypač lydekos. Žuvyje yra daug kalio druskų, natrio, fosforo, magnio. Jei nėra galimybės žuvimi maitintis kasdien, tai reikėtų padaryti bent du kartus per savaitę.

REKLAMA

2. Organizmo išsekimą, mažakraujystę, sutrikusią medžiagų apykaitą puikiai gydo erškėtuogės su medumi. Paimti valgomąjį šaukštą džiovintų erškėtuogių, sutrinti emaliuotame puode, užpilti 250 g verdančio vandens ir kaitinti apie 10 minučių ant silpnos ugnies. Po to puodą, suvyniotą į šiltą antklodę, palaikyti visą parą. Iškošti, įdėti kupiną šaukštą medaus. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną.

REKLAMA
REKLAMA

3. Nuo išsekimo, taip pat sumažėjus apetitui, skundžiantis pilvo skausmais ar odos infekcinėmis ligomis per dieną patartina suvalgyti po 2-3 skilteles česnako.

4. Jėgas atstato žemuogių lapų ir uogų arbata. Ja taip pat gydoma mažakraujystė, padidėjęs kraujo spaudimas.

5. Išsekusius ligonius stiprina avižinių kruopų nuoviras su medumi. Šis nuoviras labai tinka ir sergantiesiems tuberkulioze.

6. Fiziškai ir protiškai išsekus patariama gerti morkų antpilą. Tai ne tik suteikia energijos, žvalumo, bet ir gerina regėjimą.

7. Nusilpusiam organizmui padės atsigauti vynuogės bei jų sultys. Vynuoges reikia valgyti prieš valgį - rytą, dieną ir vakare - vienodomis porcijomis. Per dieną patariama suvalgyti ne daugiau kaip 1 kg (gydymo pradžioje) ir ne daugiau kaip po 2 kg gydymo pabaigoje. Gydymo trukmė - dešimt dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Nusilpus organizmui, sveikstant po ligos, apetitui gerinti labai tinka 4 kartus per dieną prieš valgį gerti po ketvirtį ar trečdalį stiklinės pastarnoko antpilo su cukrumi ar medumi (imama 2 valgomieji šaukštai susmulkintų pastarnoko šaknų vienai stiklinei verdančio vandens).

9. Apetitą sužadina, taigi ir jėgų organizmui suteikia kmynų sėklų miltelių arbata. 1 šaukštą susmulkintų sėklų reikia užpilti 2 stiklinėm verdančio vandens. Virti uždengtame puode apie 3-5 minutes, po to nukošti. Gerti po trečdalį ar pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

10. Nusilpus reikia keliskart per dieną suvalgyti sutrintą ridiką, užsigeriant šaukštu virinto vandens. Organizmą labai stiprina ir melisa. Antpilo ar nuoviro (santykiu 1:10) po 1 valgomąjį šaukštą geriama ir nuo skrandžio, galvos skausmų, mažakraujystės, nervingumo, norint pagerinti atmintį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų