• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsteigta nauja partija - Lietuvos liaudies sąjunga (atnaujinta 14.45)

Lietuvoje įsteigta nauja partija - Lietuvos liaudies sąjunga (LLS). Šeštadienį prie Vilniaus esančiame „Le Meridien Villon“ viešbutyje vykusiame steigiamajame suvažiavime už jos įkūrimą balsavo visi atvykę 407 delegatai. Pats balsavimas vyko paprašius balsuoti visus, kas prieš partijos steigimą. Tokių neatsirado.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos partijos iniciatyvinės grupės pirmininkė yra Nepriklausomybės Akto signatarė, pirmoji nepriklausomos Lietuvos Premjerė, prof., habil. dr. Kazimira Prunskienė. Anksčiau ji vadovavo Moterų, Naujosios demokratijos ir Valstiečių liaudininkų partijoms.

REKLAMA

Suvažiavime patvirtinti LLS įstatai, programa, išrinkta pirmininkė, suformuota taryba. Pirmininke tapo pati K. Prunskienė.

K. Prunskienės teigimu, dabar LLS gretose yra per tūkstantį narių. „Daugumą Lietuvos liaudies sąjungoje sudarys nauji nariai. Turime pagrindo manyti, kad jų skaičius sparčiai gausės“,- sako politikė.

Pasak K. Prunskienės, plataus vidurio kelią deklaruojanti LLS siekia konsoliduoti visuomenę, dirbti, kad ekonomika atsigautų ir būtų sprendžiamos socialinės problemos.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne į kairę ir ne į dešinę, ir ne duobėn, o, matant aiškią kryptį, greičiau ropštis iš duobės. Tai ir yra plataus vidurio kelias, grįstas ne laukinio kapitalizmo, ne laisvosios rinkos, o socialiai orientuotos rinkos ekonomikos principais. Kitos išeities Lietuvai tiesiog nėra“, - Eltai sakė K. Prunskienė.

Naujos partijos steigiamajame suvažiavime laukta svečių ir iš užsienio, daugiausia iš kaimyninių šalių. Iš Rusijos atvyko Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas, Kaliningrado srities vicepremjeras Jurijus Šalymovas, taip pat svečiai iš Baltarusijos ir Kazachstano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Lietuvos politinių jėgų naują partiją sveikino socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas, Darbo partijos lyderis Viktor Uspaskich, Klaipėdos rusų aljanso atstovė. A. Sysas ir V. Uspaskich sakė, kad tokia partija labai reikalinga, tačiau nesutarė, kur ji turėtų rasti sau vietą. Darbo partijos lyderio nuomone - vieta yra politinėje padangėje, A. Sysas siūlė būti arčiau žmonių, t.y. - ant žemės.

REKLAMA

Tarp partijos steigėjų yra nemažas būrys save anksčiau kitose organizacijose išbandžiusių politikų: Vytautas Šustauskas, Gediminas Jakavonis, Audrius Butkevičius, Vytas Navickas, dalis buvusių darbiečių ir kt.

Partija užsienio politikoje žada siekti  „europinio prioriteto bei gerų santykių su kaimyninėmis šalimis: Lenkija, Latvija, Estija, Vokietija bei Rusija, Baltarusija Ukraina“.

REKLAMA

Išskirtinis naujos partijos bruožas – atvirai deklaruojamas prorusiškumas, kartu kalbant apie siekį subalansuoti užsienio politiką ne tik Lietuvoje, bet ir NATO aljanso viduje. Čia, anot partijos programos, reikia subalansuoti Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų vaidmenį, kas veikiausiai reiškia siekį maksimaliai sumažinti JAV įtaką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Kosačiovas teigė, kad partija kuriama ne lygioje vietoje. Pasak jo, tai ilgai vykstančio proceso tęsinys. Naujai politinei jėgai jis žadėjo visokeriopą pagalbą, neslėpdamas, jog paskelbtos programinės nuostatos atitinka ilgalaikius Rusijos interesus. Lig šiol, pasak K. Kosačiovo, Rusija neturėjo Lietuvoje pastovaus partnerio. K. Prunskienei jis įteikė partijos „Jedinaja Rossija“ simbolį - lokį. Jis perskaitė suvažiavimo dalyviams adresuotą Rusijos Dūmos vadovo Boriso Gryzlovo sveikinmą ir pažymėjo, kad K. Prunskienę laiko itin drąsia politike, kuri drįsta oponuoti Lietuvoje neva įsigalėjusiems rusofobams.

REKLAMA

Pasak K. Kosačiovo, Lietuvoje labai trūko Rusijai draugiškos politinės partijos, tuo šalis esą buvo stipriai atsilikusi nuo Latvijos bei Estijos.

„Dauguma Lietuvos partijų savo politines platformas Rusijos atžvilgiu kuria antagonizmo, Rusijos, kaip Lietuvos kaimynės, demonizavimo pagrindu. Savaime suprantama, su tokiomis partijomis mums nėra apie ką kalbėti“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų