Citrininis plokštainis
- Ingredientai
Aliejus (papločiui) 1 valgomasis šaukštas
Citrinos žievelė, tarkuota (įdarui) nuo 1 citrinos
Cukrus (įdarui) 150 g
Cukrus (papločiui) 1 valgomasis šaukštas
Druska (papločiui) žiupsnelis
Kiaušiniai (įdarui) 2 vnt.
Kiaušinių tryniai (įdarui) 2 vnt.
Miltai (papločiui) 150 g.
Sviestas, supjaustytas gabalėliais (įdarui) 90 g.
Sviestas, suplaustytas gabaleliais (papločiui) 90 g.
Šviežiai išspaustos citrinų sultys (įdarui) 125 ml
Vanduo (papločiui) 3 valgomieji šaukštai
- Gaminimas
-
Trapios tešlos paplotis
1. Orkaitę įkaitinti iki 210˚C.
2. Į karščiui atsparų dubenį sudėti sviestą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską ir įstatyti dubenį į orkaitę 15 min., kol sviestas aplink dubens kraštelius lengvai paruduos.
3. Išėmus dubenį iš orkaitės, dėti miltus ir gerai išmaišyti, kol pasidarys vientisa tešla. Tešlą krėsti į 23 cm skersmas apvalią skardą išsiimančiu dugnu. Atskirti vyšnios dydžio tešlos gabalėlį ir padėti jį į šoną, o likusią tešlą tolygiai paskirstyti po visą skardos dugną ir kraštus, gražiai ją išplojant ir išlyginant su pirštais.
4. Tešlą subadyti šakute (apie 10 kartų) ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 15 min., kol paplotis gražiai paruduos.
5. Išėmus paplotį iš orkaitės, užtaisyti visus atsiradusius įtrūkimus – užklijuoti juos mažais lopeliais iš paliktos nekeptos tešlos. Galima sulopytą paplotį pašauti kokiom 2-3 min. į dar karštą orkaitę, bet nebūtina – lopeliai nuo iškepusio papločio karščio patys apdžius.
6. Iškeptą paplotį atvėsinti skardoje.Citrininis įdaras
1. Orkaitę įkaitinti iki 180˚C.
2. Rugštims atspariame vidutinio dydžio puode pakaitinti citrinų sultis, tarkuotą citrinų žievelę, cukrų ir sviestą, kol sviestas ištirps.
3. Kiaušinius ir trynius išplakti, kol gerai susimaišys.
4. Į išplaktus kiaušinius, juos vis dar energingai plakant, plona srovele pilti šiltą citrinų sulčių, cukraus ir sviesto mišinį. Visą supylus, dar kelis kartus gerai paplakti, kad viskas gerai susimaišytų. Pilti visą mišinį atgal į tą patį puodą, kuirame kaitintos sultys ir sviestas.
5. Ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kaitinti, kol mišinys sutirštės ir pradės kilti pirmieji burbuliukai. Iškart nukelti nuo ugnies, perkošti įdarą per tankų sietelį tiesiai ant jau iškepto ir atvėsusio papločio; jeigu sietelis per tankus, įdarą galima lengvai paspausti su lopetėle ar mediniu šaukštu.
6. Išlyginti įdaro paviršių ir pašauti plokštainį į orkaitę 5-7 min, kol įdaras šiek tiek sustandės.
7. Išėmus iš orkaitės, paplotį atvėsinti skardoje. Atvėsusį paplotį išimti iš skardos: atsargiai jį prilaikyti už išsiimančio dugno ir perkelti ant lėkštės ar padėklo.Skanaus!
Gairės: pyragas, citrinos, kiaušiniai, citrinų sultys, kiaušinių tryniai.
Receptą atsiuntė: Kepėjas
|
|
Varškės pyragas
Minkštą margariną ištrinti su cukrumi, tryniais, miltais ir druska. Tešla turi subyrėti į... |
Napoleonas su lašiša
Napoleono torto lakštą gausiai aptepti majonezu, dėti susmulkintą rūkytą lašišą, barstyti... |
Kalėdinis aguoninis vyniotinis
Orkaitę įkaitinti iki 200°C temperatūros. Tešlai reikia kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir... |
Kalėdinis imbierinis keksas
Dubenėlyje sumaišyti miltus su soda, kepimo milteliais ir cinamonu. Kitam dubenėlyje išsukti... |
Kalėdinis obuolių pyragas
Ištirpiname sviestą, pilame cukrų, įmušame kiaušinį, suberiame vanilinį cukrų ir kepimo... |
Velykinis keksas
Ištirpinti mieles šiltame piene. Įberti truputį nusijotų miltų ir gerai išmaišyti,... |
Velykinis avinėlis
Šokoladą smulkiai sukapoti. Riebalus išsukti su vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais (sudedami po... |
Šokoladinis pyragas
Įkaitinkite orkaitę iki 200° C. Ištepkite aliejumi 25 cm skersmens atidaromą formą. Didelėje keptuvėje... |
Obuolių vyniotinis
Į ištirpintą sviestą supilkite vandenį, įberkite druskos, išmaišykite, suberkite miltus,... |
Obuolių pyragas
Paruoškite mielinę tešlą: mieles ir pusę šaukštelio cukraus (iš nurodyto recepte)... |
Tobulas biskvitas su braškėmis
BISKVITAS: 1. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir išplakame su 120 g cukraus, pastatę... |