Afrikos virtuvė mums vis dėlto pernelyg egzotiška, bet, pavyzdžiui, šiam žemynui geografiškai artimos Sicilijos patirtis puikiausiai gali būti pritaikyta Lietuvos sąlygomis ir tuo jau ne kartą esame įsitikinę.
Vienas universalių, t.y. ir vasarą, ir žiemą tinkančių sicilietiškų patiekalų yra baklažanų salotos. Jos valgomos šaltos, tad, savaime suprantama, ruošiamos iš anksto.
Patiekalui reikia 1 kg baklažanų (geriau mažesnių ir pailgesnių), salierų stiebų, apie 400 g gerai prinokusių pomidorų, 1 valgomojo šaukšto koncentruotos pomidorų pastos (geriausiai itališkos), 100 g žalių alyvuogių (konservuotų sūryme), 50 g sūdytų kaparėlių (nebūtinai), 1 šaukšto pinijų (kedro) riešutėlių, 1 stiklinės geros kokybės vyno acto, 1 didelio svogūno, 1 šaukšto cukraus, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, baziliko, druskos, maltų juodųjų pipirų, aliejaus kepimui.
Baklažanus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Nuvalykite ir nuplaukite salierų stiebus, supjaustykite plonomis riekelėmis. Pomidorus palaikykite verdančiame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite. Alyvuoges perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite smulkiai supjaustytą svogūną. Saugokite, kad nepradėtų skrusti. Svogūnui suminkštėjus, sudėkite pomidorus ir pomidorų pastą. Patroškinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pasūdykite, užberkite pipirų ir sudėkite salierus, alyvuoges, pinijų (kedro) riešutėlius, nuplautus kaparėlius.
Įpilkite į padažą acte ištirpintą cukrų, gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį ir virkite padažą dar apie 20 minučių, kad visi produktai suminkštėtų ir pavirstų vientisa tyre.
Ant kitos keptuvės aliejuje apkepkite baklažanus. Kai kuriuos gabalėlius galite net paskrudinti. Išdėliokite ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Popierių kelis kartus pakeiskite, nes baklažanai sugeria baisų kiekį riebalų. Kai baklažanai bus paruošti, suberkite juos į padažą ir patroškinkite dar maždaug 5 minutes.
Kai patiekalas atvės, apibarstykite supjaustytais bazilikų lapeliais ir patiekite kaip šaltą užkandį arba garnyrą.
Giedrės J. receptai