Kol neprasidėjo rudens darganos ir ištisinis lietus, virstantis šlapiu sniegu, kai norisi tik sriubos ir mėsos, galima pasinaudoti proga ir pamaitinti šeimyną, pasak dietologų, sveiku maistu, t.y. daržovių troškiniu.
Daržovių troškinys mūsų virtuvėje jokia naujiena, tačiau kartais net mažutė detalė pakeičia įprasto patiekalo skonį. Šįsyk akiračio praplėtimui - Provanso šeimininkių receptas, kuris, kaip ir absoliuti dauguma prancūziškos virtuvės patiekalų, reikalauja kiek daugiau darbo ir laiko, nes jo sudėtinės dalys turi būti ruošiamos kiekviena atskirai. Jei netikite, kad tai svarbu, siūlau gaminti troškinį iš tų pačių produktų du kartus iš eilės: vieną kartą pagal receptą, o kitą kartą savo nuožiūra.
Taigi troškiniui, kuriuo galima pamaitinti keturis normalaus valgumo asmenis, reikės: 2 baklažanų, 3 nedidelių cukinijų, 3 paprikų, 2 svogūnų, 2 česnako skiltelių, 500 g prinokusių pomidorų, petražolių, baziliko, čiobrelių, lauro lapo, alyvuogių aliejaus, druskos.
Pirmiausia supjaustykite kubiukais baklažanus, pabarstykite juos druska ir palikite, kad išeitų kartumas. Ritinėliais supjaustytas cukinijas apkepkite aliejuje. Nuvalytas ir žiedais supjaustytas paprikas taip pat apkepkite aliejuje ir suberkite į dubenį, į kurį jau sudėjote apkeptas cukinijas. Baklažanus nuplaukite ir palikite apdžiūti. Per tą laiką apvirkite ir nulupkite pomidorus, kuriuos irgi reikėtų susmulkinti. Pagaliau apkepkite baklažanus ir sudėkite į dubenį prie cukinijų bei paprikos.
Ant troškinimui tinkamo puodo dugno užpilkite aliejaus ir apkepinę jame supjaustytą svogūną (stebėkite, kad nepradėtų rusti!), sumeskite pomidorus, lauro lapą, čiobrelius. Kelias minutes pakaitinkite maišydami, sudėkite apkepintas daržoves ir troškinkite maždaug ketvirtį valandos. Pabaigoje pasūdykite ir pagardinkite petražolėmis bei baziliku. Jei skonis rūgštokas, visada galima užberti truputį cukraus (tinka ir medus).
Savaime suprantama, kad daržovių derinį galima keisti. Tiks ir mūsų mėgstamos bulvės, ir batviniai, ir pupelės, ir morkos. Tik kiekvieną šių sudėtinių dalių prieš galutinį troškinimą reikėtų atitinkamai paruošti: bulves ir pupeles apvirti, morkas apkepti.
Iš tokių pat daržovių, kurios naudojamos provansiškam troškiniui, galima pasigaminti ir puikų garnyrą prie keptos mėsos. Estetiniais sumetimais visas daržoves reikėtų pjaustyti skridinėliais. Šiuo atveju iš anksto kaitinti tektų tik pomidorus, kuriuos siūloma nulupti, bet to nepavyks padaryti prieš tai jų nepalaikius verdančiame vandenyje.
Supjaustytas daržoves dailiai eilėmis išrikiuokite aliejumi palaistytoje kepimo skardoje arba karščiui atspariame stačiakampės formos plokščiame inde. Aliejaus užlašinkite ir ant daržovių viršaus; per daug nebus. Pasūdykite, užberkite maltų juodųjų pipirų, tuomet aliuminio folija uždengtą keptuvą įstatykite į karštą (maždaug 190 laipsnių karščio) orkaitę. Leiskite patiekalui taip pabūti 10 minučių, o paskiau nuimkite folijos dangalą ir kepkite dar 20-25 minutes, kol daržovių viršus pradės skrusti.
Keptas daržoves pagardinkite baziliko ir spausto česnako mišiniu. Kad česnako kvapas nebūtų pernelyg aštrus, galite palaikyti patiekalą dar 5 minutes orkaitėje. Gardinimui tinka įvairūs jūsų pamėgti prieskoniai, gražu ir skanu užberti alyvuogių, tačiau tą geriau padaryti kepimo pradžioje.
Giedrės J. receptai