• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinė maisto diena. Ką turėtume valgyti?

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, pažymėdamas Pasaulinę  maisto dieną, kuri nuo 1979 m. minima kiekvienų  metų spalio 16 d., nori atkreipti dėmesį, jog gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome tam, kad gyventume.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikam ir pilnaverčiui gyvenimui būtina saikinga ir racionali mityba. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena ir pataria, kaip turėtume maitintis.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba ir padidėjusi maisto tarša yra didėjančio mirtingumo priežastis. Skaičiuojama, kad šiuo metu pasaulyje dėl nepakankamos mitybos silpsta apie 1,2 milijardo žmonių, t.y. apie 1/6 žmonijos. Numatoma, kad 2009 m. alkstančių padaugės dar 105 milijonais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pastebi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė  J. Satkevičiūtė, yra ir kita medalio pusė – vieniems žmonėms badaujant, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų  ligų.

Nesaikingos ir neracionalios mitybos pasekmė - viršsvoris ir nutukimas. Tai skatina aterosklerozės, išeminės širdies ligos, arterinės hipertenzijos, osteoartrozės, diabeto, kai kurių lokalizacijų piktybinių navikų vystymąsi. Riebus maistas didina cholesterolio koncentraciją kraujyje, todėl siaurėja ir kemšasi kraujagyslės, ant jų sienelių formuojantis aterosklerotinėms plokštelėms, didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Vartojant daug baltymų, ypač gyvulinės kilmės, didėja pavojus susirgti ne tik širdies ir kraujagyslių, bet ir įvairiomis inkstų ligomis, podagra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti neigiamų nesveikos mitybos pasekmių, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė J. Satkevičiūtė primena bendras sveikos mitybos gaires, kurios nustatytos remiantis epidemiologiniais tyrimais:

maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių;

valgyti visada tuo pačiu laiku;

neužkandžiauti tarp pagrindinių valgymų;

gerti pakankamai vandens;

nepersivalgyti;

skaičiuoti kalorijas – suvartojamas jų kiekis turi atitikti normą.

Mityba – vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių žmonių  sveikatą. Neabejojama, kad kasdien vartojant šviežių daržovių, vaisių, augalinių riebalų, ribojant druskos kiekį, vengiant rafinuotų angliavandenių stiprėja ir ilgiau išsaugoma gera sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų