Apie alyvuogių aliejaus naudą sveikatai kalbama jau seniai. Tačiau dabar mokslininkai išsiaiškino, kokios šiame produkte esančios medžiagos teigiamai veikia mūsų organizmą.
Alyvuogių aliejus itin naudingas širdžiai ir kraujagyslėms. Portugalijos mokslininkai nustatė, kad tai lemia konkreti šiame produkte esanti medžiaga.
Laboratorijoje mokslininkai tyrė skirtingų alyvuogių aliejuje esančių medžiagų poveikį raudoniesiems kraujo kūneliams, kurie prieš tai buvo paveikti chemikalais. Kadangi šie kūneliai transportuoja deguonį, jie oksidacijos poveikiui itin jautrūs.
Pasirodo, raudonuosius kraujo kūnelius nuo laisvųjų radikalų sukeliamos oksidacijos žalos saugo antioksidantas DHPEA-EDA, kurio itin daug natūraliame alyvuogių aliejuje, žurnale „Molecular Nutrition & Food Research“ rašo Porto universiteto mokslininkai.