• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Centrinės Amerikos gyventojai iš kakavos pagamintus gėrimus vartojo jau 1 tūkst. metų prieš Kristų - 500 metų anksčiau, negu lig šiol manyta, rodo pirmadienį paskelbtas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstyvieji kakavos gėrimai veikiausiai buvo alkoholiniai arba alaus tipo, pagaminti iš fermentuoto kakavmedžio vaisių minkštimo, o ne putojantys šokolado skonio gėrimai iš kakavmedžio sėklų, kurie itin būdingi vėlyvajai mezoamerikiečių kultūrai.

REKLAMA

Tačiau gamindami primityvųjį alų arba čičą, mezoamerikiečiai galėjo atsitiktinai išrasti šokoladinių gėrimų receptą, teigiama tyrime.

"Darant alų galima buvo pastebėti, kad fermentavus šio medžio sėklas gaunamas šokolado skonis", - sakė šio tyrimo vadovas, Kornelio Universiteto Niujorke antropologijos profesorius Johnas Hendersonas (Džonas Hendersonas).

REKLAMA
REKLAMA

"Gali būti, kad šiuolaikinės šokolado pramonės šaknys slypi šiuose ankstyvuosiuose fermentuotuose gėrimuose", - pažymėjo jis.

Kakavos pupelės turėjo svarbų reikšmę mezoamerikiečių civilizacijoje Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje, kol jų XVI amžiuje neatrado ir neužkariavo ispanai.

Actekų visuomenėje šios pupelės buvo naudojamos vietoje pinigų, o putojantis šokolado gėrimas, pagamintas iš fermentuotų pupelių, arba sėklų, užėmė centrinę vietą visos Mezoamerikos socialiniame ir ritualiniame gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

XVI amžiuje įsiveržę europiečiai paragavo šio gėrimo ir parvežė jo receptūrą į Europą.

Archeologiniai įrodymai, kuriuos J. Hendersonas su kolegomis aptiko Puerto Eskondido vietovėje dabartiniame Hondūre, rodo, kad alus, veikiausiai gamintas anksčiau už šokoladinius gėrimus, jau 1100 metų prieš Kristų buvo populiarus tarp pasiturinčių gyventojų.

REKLAMA

Ant puodynių fragmentų rastų nuosėdų cheminė analizė parodė, kad jose yra teobromino - medžiagos, aptinkamos kakavmedžiuose, kurie savaime auga tik Centrinėje Amerikoje.

Puerto Eskondido kaime Šiaurės Hondūro Ulua slėnyje indai su šiomis nuosėdomis buvo aptikti "gražesniuose, didesniuose namuose", sakė J. Hendersonas, spėjantis, kad aukštą padėtį užėmę visuomenės nariai gerdavo šį gėrimą tokiomis ypatingomis progomis kaip vestuvės ir kūdikių gimimo šventės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų