Kartais atsisakoma raudonos mėsos, nes tai, neva, padės išlikti sveikesniam. Tačiau iš tiesų raudona mėsa gali turėti mažiau riebalų nei viščiukas, ypač jo užpakalinė dalis. 100 g grūdais maitinto viščiuko yra 129 kalorijos ir 4,8 g riebalų, tuo tarpu 100 g liesos jautienos nugarinės pjausnys turi 135 kalorijas, tačiau tik 4,5 g riebalų.
Be to, jautienos nugarinėje yra tris kartus daugiau geležies ir beveik keturis kartus daugiau cinko, kurio reikia imuninei sistemai.
Žinoma, svarbu ir pats mėsos paruošimas bei jos riebumas. Tačiau liesa raudona mėsa iš tiesų geras pasirinkimas.
Ledai
Ledais nereikia piktnaudžiauti, tačiau nebūtina sveikatos labui jų visiškai išbraukti iš valgiaraščio. Ledus virškiname lėtai, be to, jie padidina cukraus kiekį kraujyje po valgio, o tai suteikia energijos. Įprastame 75 g ledų kaušelyje yra 114 kalorijos ir 6 g riebalų, taigi ledai valgio pabaigoje yra kur kas geresnis pasirinkimas nei 100 g gabalėlis sūrio pyrago, turinčio 511 g kalorijas ir 43 g riebalų.
Balta duona
Siekdami vartoti daugiau skaidulų, dauguma iš mūsų teikia pirmenybę ne baltai, o nesmulkintų grūdų duonai. Iš tiesų, 50 g baltos duonos riekelėje yra 0,8 g skaidulų, o nesmulkintų grūdų duonoje - 2,5 g (rekomenduojama dienos norma yra 18 g). Skaidulos iš teisų pagerina žarnyno veiklą.
Tačiau mineralinių medžiagų daugiau yra baltoje duonoje. Taip yra todėl, nes Didžiojoje Britanijoje (įdomu, kaip yra Lietuvoje - vert. past.) po Antrojo Pasaulinio karo visi miltai, iš kurių kepama duona, papildomi kalciu ir jodu (taip pat vitaminais B ir B1 bei niacinu).
Ir dar vienas įdomus dalykas: kadangi baltoje duonoje yra mažiau skaidulų, iš jos įsisavinama daugiau kalcio, nes skaidulos tam trukdo.
Sviestas
Neaišku, kodėl kai kas iškeičia iš natūralaus pieno padarytą sviestą į margariną, kuris daromas dirbtinai standinant aliejus. Jei jūsų cholesterolio lygis padidėjęs, galbūt tai daryti ir verta. 10 g sviesto, kurio užtenka dviems riekelėms duonos, yra 8 g riebalų. Tačiau dažniausiai tiek per parą jo ir suvalgome. Panašus riebalų kiekis yra mažame latte kavos puodelyje ar kapučino, todėl sviesto taip bijoti nereikėtų.
Gera žinia ir tai, kad sviestas yra vienas iš nedaugelio natūralių vitamino D šaltinių (kitas šaltinis yra riebi žuvis). Tamsiai geltonas sviestas, kuris daromas iš žole maitinamų karvių pieno yra ir natūralus antioksidanto beta karotino, reikalingo plaučiams ir širdžiai, šaltinis.
Kebabai
Nors šis patiekalas ir nesusilaukia sveikos mitybos gerbėjų dėmesio, tačiau kebabai ant iešmelio – vienas sveikiausių valgių greito maisto meniu. Tradicinis avienos kebabas ant iešmelio turi 232 kalorijas ir 6 g riebalų (vištienos kebabas turi dar mažiau riebalų) ir daug mineralinių medžiagų, taip pat ir geležies. Be to, visada prie kebabo galima užsisakyti ir didesnę daržovių porciją.
Tačiau česnakinio majonezo padažo geriau atsisakyti: šaukšte šio padažo yra 207 kalorijų ir 22 g riebalų. Tuomet geresnės pasirinkimas būtų McDonaldo mėsainis, kuriame yra 250 kalorijų ir 8 g riebalų.
Šaltinis: www.thetimes.co.uk