REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasarį pabunda gamta ir parodo ne tik maloniąsias savo puses. Kiekvienas į lauką vedamo augintinio šeimininkas žino, kad laikas susirūpinti apsauga nuo erkių. Erkės − tai kraujasiurbiai voragyviai, galintys tapti įvairių pavojingų susirgimų priežastimi. Lietuvoje erkės aktyviausios nuo kovo iki spalio mėnesio ir dažniausiai aptinkamos miškuose, krūmais apaugusiuose vietose, aukštoje žolėje. Šį kartą apie augintinių priežiūrą ir apsaugą nuo šių kraujasiurbių Balsas.lt pasikalbėjo su veterinarijos gydyklos „Vetpulsas“ veterinarijos gydytoja Ana Curko.

REKLAMA
REKLAMA

− Kokių yra prevencinių priemonių nuo erkių augintiniams? Kaip jos naudojamos?

− Dabartiniu metu augintiniams prevencinės priemonės nuo erkių yra patobulėjusios. Populiariausios priemonės: lašiukai ir antkakliai. Mažiau žinomos – ultragarsas ir purškikliai ant kailio.

REKLAMA

Lašiukų efektyvumas iki 1 mėnesio. Lašinami tarp menčių, praskyrus kailį. Jeigu augintinis yra didelis, pipetės kiekis yra paskirstomas ir papildomai lašinamas juosmens srityje, ties stuburu, ir netoli uodegos pašaknio. Lašiukų veiklioji medžiaga susigeria į kraują per dvi dienas ir pradeda cirkuliuoti organizme. Visų skysto pavidalo prevencinių priemonių veikimo mechanizmas yra vienodas − erkei siurbiant kraują ji nusinuodija. Lašiukai papildomai gali atbaidyti erkes, tačiau kaina atitinkamai didesnė. Taip pat kainos skirtumas priklauso nuo gyvūno svorio: kuo didesnis svoris, tuo didesnė kaina. Kaina svyruoja nuo 17 iki 45 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Antkakliai – efektyvumas gali siekti iki 8-9 mėnesių. Veikimo mechanizmas yra toks pat kaip ir lašiukų. Antkaklio negalima nusegti nuo gyvūno kūno. Kaina priklauso nuo augintinio kaklo išmatavimų ir svorio. Kuo stambesnė kaklo sritis, tuo brangesnis produktas. Taip pat yra atsižvelgiama į gamintoją. Kainos svyruoja nuo 40 litų iki 140 litų.

Ultragarsas – efektyvumas iki metų. Skleidžia bangas kurios atbaido erkes nuo gyvūno. Kaina svyruoja nuo 80 iki 90 litų.

Kailio purškikliai – efektyvumas nuo kelių savaičių iki poros mėnesių. Dažniausiai naudojami po arba prieš pasivaikščiojimus su augintiniu, kur įtariamai gali būti erkių populiacija. Visas kailis turi būti išpurškiamas, o ilgesnio kailio augintinius reikia papildomai iššukuoti. Kaina svyruoja nuo 40 iki 80 litų. Kaina priklauso nuo gamintojo ir efektyvumo, − pasakojo veterinarijos gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

− Kaip dažnai reikėtų apžiūrėti savo augintinį dėl erkių? Į kurias kūno vietas ypač reikėtų atkreipti dėmesį?

− Augintinius nuo erkių reikėtų apžiūrėti po kiekvieno pasivaikščiojimo lauke. Aptikti erkes galima pirštais lėtai braukiant prieš plaukus. Erkės gali įsisiurbti bet kurioje vietoje, tačiau dažniausiai aptinkamos galvos srityje ties ausimis, pažastyse, kirkšnyse, ant nugaros ar aplink uodegos pašaknį, − teigė A. Curko.

− Ką daryti, jei augintiniui erkė visgi įsisiurbė?

− Įsisiurbus erkei reikia turėti specialius traukiklius, kurie pašalina visą parazito kūną su galvute. Veiksmingiausia priemonė yra traukiklis su kilpute, kurį galima įsigyti veterinarijos klinikose, − patarė veterinarė.

REKLAMA

− Kokiomis ligomis augintiniai gali užsikrėsti įsisiurbus erkei? Kokie jų simptomai?

− Erkės yra pavojingiausios šunims, nes gali sukelti babeziozę ir erlichiozę. Katės šiomis ligomis neserga. Po erkės įsisiurbimo reikia stebėti augintinio savijautą. Tipiškiausi simptomai: patamsėjęs šlapimas (kartais iki kavos tirščių spalvos), apatiškumas, pakilusi temperatūra, galinių kojų silpnumas, blyškios gleivinės. Jeigu po erkės įsisiurbimo per 48 valandas pasireiškia šie simptomai, reikia kuo greičiau kreiptis į veterinarijos gydytoją. Šios ligos nėra užkrečiamos žmonėms arba kitiems gyvūnams, − įspėjo veterinarijos gydytoja A.Curko.

REKLAMA

Balsas.lt primena, o pirmą kartą susidūrusius informuoja − babeziozę sukelia pirmuonis, esantis erkių seilėse. Įkandus erkei šie pirmuonys patenka į kraują ir parazituodami eritrocituose – raudonuosiuose kraujo kūneliuose, jos ardo. Dėl eritrocitų irimo vystosi, anemija, inkstų ir kepenų nepakankamumas. Tuo tarpu, erlichiozę sukeliantys organizmai pažeidžia kraujo kūnelius – monocitus, granuliocitus, limfocitus. Ši liga pasireiškia pilvo skausmais, karščiavimu, sąnarių patinimu, išskyrų iš nosies ir akių tekėjimu. Taip pat erkės įkandimas gali sukelti boreliozę. Gyvūnai jaučiasi silpni, karščiuoja, tinsta sąnariai. Galimi inkstų pažeidimai.

Taip pat derėtų nepamiršti, kad gyvūnas pavojingą voragyvį gali parnešti namo, o įkandimas žmogui gali sukelti erkinį encefalitą ar Laimo ligą.

Gintarė Kaminskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų