REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kaip šiemet švęsi savo gimtadienį?“ Kokius jausmus ir mintis jums sukėlė šis klausimas? Gal „tikrai, juk artėja mano gimtadienis, kaip smagu!“, o gal nuo šio klausimo norisi pasislėpti kaip ir nuo paties gimtadienio?

„Kaip šiemet švęsi savo gimtadienį?“ Kokius jausmus ir mintis jums sukėlė šis klausimas? Gal „tikrai, juk artėja mano gimtadienis, kaip smagu!“, o gal nuo šio klausimo norisi pasislėpti kaip ir nuo paties gimtadienio?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsiradus tokiai veiklos sričiai kaip renginių organizavimas, šventės rengimas, net jei tai labai asmeniška šventė (pvz., gimtadienis), kai kuriems žmonėms pradėjo atrodyti kaip ypatingų sugebėjimų ir kūrybiškumo reikalaujanti užduotis. Juk renginius dabar organizuoja švenčių specialistai! O kur dar pasakojimai apie įspūdingus teminius vakarėlius ir iš koto verčiančias šventines staigmenas? Tad neretas solenizantas nusprendžia apskritai nerengti vakarėlio ne todėl, kad nenorėtų suburti savo draugų ar nenorėtų linksmos šventės, o todėl, kad baiminasi nepateisinti svečių (ar savo paties) lūkesčių. Jausmas, kad turi sugalvoti kažką ypatingo gali ne paskatinti kūrybiškumą, o kaip tik jį „paralyžiuoti“. Todėl artėjant gimtadieniui visų pirma paklauskime savęs: „Kokio gimtadienio aš iš tiesų noriu?“

REKLAMA

Galbūt tikrai noriu suorganizuoti įspūdingą šventę savo draugams ir nesvarbu, kad teks ir pavargti, – draugų džiaugsmas bus džiaugsmas ir man. O gal man atėjo metas pabūti vienumoje, išvažiuoti pailsėti su artimu sielai žmogumi arba tiesiog save palepinti tik man vienam žinomais malonumais? Svarbiausia nepamiršti, kad mes esame laisvi susikurti tokią šventę, kokios iš tiesų norime.

Vaiko šventė

Gimtadienio savo vaikui rengimas yra itin malonus, bet gali būti ir nemažai pastangų ir finansų reikalaujantis užsiėmimas, ypač jei ruošiate šventę nemažam jo draugų būriui. Vaikui iš tiesų svarbu, kad jo gimtadienis būtų paminimas, švenčiamas, ir gimtadienio šventės rengimo nereikėtų suprasti kaip vaiko lepinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, ar gimtadienis bus kuklus, šeimyniškas, ar tikra vaikų puota, priklauso ir nuo jūsų požiūrio, kas yra šventė, ir nuo šeimos tradicijų, ir, galbūt, nuo finansinių galimybių. Svarbiausia žinia, kurią reikėtų vaikui perteikti jo gimimo dieną: mes džiaugiamės, kad tu gimei ir kad esi šiame pasaulyje. Yra daugybė būdų, kaip tai padaryti, tačiau šiuos žodžius tėvams bei šeimos nariams verta gimtadienį švenčiančiam vaikui ištarti ir balsu. Aišku, galime sakyti, kad tai mes savo vaikui sakome ir parodome kasdien, tačiau gimtadienis tebūna tarsi džiaugsmo dėl jo buvimo šiame pasaulyje „antspaudas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu vaikas yra ikimokyklinio amžiaus, gimimo diena gali būti kaip atskaitos taškas, svarbiausių vaiko gyvenimo įvykių, įvykusių iki šios dienos, priminimas. Pavyzdžiui, Valdorfo metodika besiremiančiuose darželiuose egzistuoja gražus gimtadienio šventimo ritualas, kai vaiko tėvai arba auklėtoja pasakoja vaiko istoriją nuo pat jo pradėjimo: nuo gimimo iki vienerių metukų, nuo vienerių iki dvejų, nuo dvejų iki trejų ir t. t. Papasakojus apie kiekvienus metus, vaikas uždega po žvakutę, kol galiausiai uždega tiek žvakučių, kiek jam metų. Tokį ritualinį pasakojimą nesunkiai galima sukurti ir namuose. Šis ritualas parodo vaikui, kad jo gyvenimas yra prasmingas, kad jis jau daug ko išmoko ir yra vertinamas bei mylimas.

REKLAMA

Mums tu įdomus

Pasitaiko tokių gimtadienių, kai organizatoriai būna parengę ištisą programą, tačiau šventės metu visiškai pamirštama, kieno gimtadienis švenčiamas. Tad jei esate sukaktuvininko artimieji, ruošdami šventę turėkite minty, kad ši diena – tai galimybė jį geriau pažinti į šventę susirinkusiems žmonėms. Be to dažniausiai įdomu ir gimtadienį švenčiančiajam sužinoti, kaip jį mato ir kiek jį pažįsta jo draugai. Pavyzdžiui, kviesdami svečius į šventę, duokite jiems užduotį atsinešti kokį nors daiktą, primenantį žmogų, į kurio šventę susirinksite. O šventės metu pakvieskite kiekvieną svečią paaiškinti, kodėl jis pasirinko būtent tą daiktą ir kuo jis primena gimtadienininką. Lygiai taip pat užduotis gali būti atsinešti ne šiaip daiktą, o muzikos kūrinį, eilėraštį ar ištrauką iš knygos. Jei organizuojate šventę žmogui, kurį labai gerai pažįstate, galite paruošti tokią užduotį: iš anksto parinkite tam tikrą skaičių (tiek, kiek bus svečių) frazių ar žodžių, kurie vienaip ar kitaip susiję su juo, atspindi tam tikrus jo gyvenimo įvykius. Svečiai tegul burtų keliu ištraukia po lapelį ir pasakoja, kuo ši frazė siejasi su tuo žmogumi, na, o jei nežino, tegul sukuria istoriją. Tada gimtadienio šventėjas tegul papasakoja, kaip ši frazė ar žodis iš tikrųjų siejasi su jo gyvenimu. Žinoma, galima prigalvoti ir daugiau įvairiausių būdų, kaip įdomiai ir prasmingai surengti šventę.

REKLAMA

Gimtadienis kitaip

Jei šiais metais visai nenorite gimtadienio vakarėlio, o norėtumėte sutikti gimtadienį netradiciškai, „kitaip“, štai keletas idėjų, ką jūs galėtumėte nuveikti:

-          Praleiskite dieną su geriausia vaikystės drauge ar draugu, net jei su ja (juo) pastaruoju metu bendraujate nedaug. Aplankykite vaikystėje ar jaunystėje pamėgtas, su įdomiais nutikimais susijusias vietas ir tiesiog vėl „pabūkite vaikais“.

-          Surenkite mažų malonumų dieną“ Sugalvokite tokią dienotvarkę, kurią sudarytų tik malonūs užsiėmimai, pradedant gėlių nusipirkimu turgelyje ar kvepiančia vonia, baigiant pasivažinėjimu dviračiu, geru filmu ar tiesiog nedidelės dovanos sau nusipirkimu. Tai nebūtinai turi būti kokie nors išskirtiniai laiko praleidimo būdai. Tiesiog šioje dienotvarkėje tegul nebūna pareigų ir reikalų, kuriuos reikia sutvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-          Padovanokite sau dar neišbandytą laisvalaikio užsiėmimą. Galbūt tai bus pajodinėjimas žirgu ar pasivažinėjimas riedučiais, šokių pamoka ar apsilankymas observatorijoje.

-          Gimtadienis gali būti ir tam tikra pauzė, skirta susitelkti, pabūti tyloje, ramiai pamąstyti, pasvajoti. Galbūt tai kaip tik tinkama diena aplankyti vienuolyną ir ten ramiai pabūti arba ilgai vaikščioti prie jūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų