REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykstant protestams Rusija ir vis daugiau žmonių pasisakant apie Kremliaus valdžią - akibrokštas iš Alos Pugačiovos. Akyliausi pastebėjo, kad savaitgalį atlikėja socialiniuose tinkluose ėmė sekti opozicijos lyderio Aleksėjaus Navalno profilį, o savo buvusį sutuoktinį Filipą Kirkorovą, kuris pasisako už Kremliaus valdžią, pašalino iš sekėjų sąrašų.

Vykstant protestams Rusija ir vis daugiau žmonių pasisakant apie Kremliaus valdžią - akibrokštas iš Alos Pugačiovos. Akyliausi pastebėjo, kad savaitgalį atlikėja socialiniuose tinkluose ėmė sekti opozicijos lyderio Aleksėjaus Navalno profilį, o savo buvusį sutuoktinį Filipą Kirkorovą, kuris pasisako už Kremliaus valdžią, pašalino iš sekėjų sąrašų.

REKLAMA

Toks Rusijos primadonos elgesys sulaukė daugybės dėmesio. A.Pugačiova ne kartą yra sakiusi, kad politika nesidomi ir neketina ja kada nors domėtis, tačiau šis žingsnis gerbėjams panašus į palankumo išraišką A. Navalnui bei jo veiklai.

 Tiesa, visai neseniai buvo pranešta, kad atlikėjui F.Kirkorovui penkeriems metams uždrausta atvykti į Lietuvą. Esą, viešai Krymo okupaciją pateisinantys atlikėjai neturėtų būti toleruojami nei vienoje demokratiškoje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomas atlikėjas savo daugkartiniais apsilankymais neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje „sąmoningai neigė Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą bei tokiu būdu netiesiogiai pateisino agresyvius Rusijos Federacijos veiksmus“.

REKLAMA

Taip pat vyras pasisakė palaikantis valdžią ir jos veiksmus prieš A.Navalną bei opozicijos lyderio pasekėjus. 

Primename, kad  A. Navalnas, laikomas garsiausiu ilgamečiu prezidento Vladimiro Putino priešininku, buvo sulaikytas sausio 17 dieną, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Tuo tarpu Rusijos teisėsaugos institucijos tvirtina, esą būdamas Vokietijoje A. Navalnas pažeidė lygtinės bausmės, skirtos baudžiamojoje byloje, kuri, pasak politiko, buvo neteisėta, sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario pradžioje turėtų įvykti teismas, kuris nuspręs, ar A. Navalnas turės atlikti trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Anksčiau šeštadienį tūkstančiai žmonių susirinko Tolimųjų Rytų, Sibiro ir Uralo regionų miestuose, nepaisydami policijos perspėjimų panaudoti jėgą ir kai kur spaudusio didelio speigo.

AFP žurnalistai Maskvoje matė keletą protestuotojų, sunkiai sužeistų per susirėmimus su policija. Kaip pranešama, šios demonstracijos prieš vyriausybę yra didžiausios sostinėje per pastaruosius dvejus metus.

Tarp sostinėje sulaikytų protestuotojų buvo A. Navalno žmona Julija Navalnaja, bet vėliau portalas „MBCh Media“ pranešė, kad jis buvo paleista iš areštinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 10 tūkst. žmonių išėjo į gatves antrame pagal dydį šalies mieste Sankt Peterburge. Demonstrantai protestavo prieš prezidentą Vladimirą Putiną ir reikalavo paleisti A. Navalną, sakė vienas AFP reporteris.

Protestai Maskvoje laikomi didžiausiais nuo 2019 metų, kai A. Navalno šalininkai buvo išėję į gatves reikalauti laisvų vietos valdžios rinkimų.

Pareigūnai įbauginti bando ir kitus A. Navalno bendražygius. Novosibirske policija sulaikė A. Navalno štabo koordinatorių, miesto tarybos narį Sergejų Boiką ir jo padėjėją, Vladivostoke štabui vadovaujančią Jekateriną Vedernikovą, Kaliningrade – štabo savanorį. Visi jie pareigūnų nemalonę užsitraukė dėl raginimų rytoj išeiti į gatves. O Antikorupcijos fondo teisininkui, baltarusiui Vladlenui Losiui Rusiją liepta skubiai palikti ir į ją uždrausta grįžti dvejus metus.

REKLAMA

Aiškėja ir Kremliaus kurpiamas planas pačiam A. Navalnui. Dienraštis „Bloomberg“ skelbia, kad Kremlius vasario 2 d. vyksiančiame teisme A. Navalnui planuoja skirti 3,5 metų kalėjimo bausmę. Vėliau pridėti dar dešimt metų.

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad vienybės dėl sankcijų Rusijai Europos Sąjungoje nėra. Jas įvesti siūlo maždaug pusė Bendrijos valstybių.

„Tai, kas vyksta pono A. Navalno atveju, yra netoleruotina ir ta informacija, kuri mus pasiekia, byloja, kad žmogų ketinama įgrūsti į kalėjimą ilgiems metams. Tai visiškai neatitinka dvasios tų santykių, kurie turėtų klostytis tarp ES ir Rusijos, JAV ir Rusijos, todėl turime būti principingi, nevynioti žodžių į vatą. Tai, kas vyksta, yra nepriimtina“, – sako G. Nausėda. 

REKLAMA

Europos Sąjunga dėl sankcijų kitą pirmadienį tarsis užsienio reikalų ministrų susitikime. O štai Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje juodu ant balto parašyta, kad sankcijų turi sulaukti su V. Putinu susiję oligarchai, taip pat propagandinės žiniasklaidos darbuotojai bei jų šeimų nariai, turintys turto Europos Sąjungoje ir galintys laisvai joje keliauti.

Europos Parlamentas ragina skubiai stabdyti dujotiekio „Nord Stream 2“ statybas ir pabrėžia, kad sulaikydamas A. Navalną, Kremlius siekia užglaistyti savo korupcinę veiklą ir nutildyti opoziciją prieš Rusijos parlamento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų