REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyskupų konferencija paskelbė, kad nuo kito pirmadienio, sausio 11 dienos, atnaujins viešas pamaldas su tikinčiaisiais. Ji žada, kad bažnyčioje vienam žmogui teks ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų, bus išlaikomas dviejų metrų atstumas tarp žmonių, jie privalės dėvėti kaukes.

Lietuvos vyskupų konferencija paskelbė, kad nuo kito pirmadienio, sausio 11 dienos, atnaujins viešas pamaldas su tikinčiaisiais. Ji žada, kad bažnyčioje vienam žmogui teks ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų, bus išlaikomas dviejų metrų atstumas tarp žmonių, jie privalės dėvėti kaukes.

REKLAMA

Nei pirmojo, nei antrojo karantino metu Lietuvos Vyriausybė nepriėmė privalomų nurodymų Bažnyčiai dėl pamaldų organizavimo, tik rekomendacijas. Pagal dabar galiojantį nutarimą, Vyriausybė rekomenduoja susilaikyti nuo religinių apeigų arba jas organizuoti nuotoliniu būdu, išimtis numatant tik laidotuvėms, kuriose siūloma riboti žmonių skaičių.

Antradienį Lietuvos vyskupai paskelbė, kad nuo kito pirmadienio, sausio 11 d. atnaujina mišias bažnyčiose. Toks bažnyčios sprendimas sulaukė stipraus visuomenės pasipiktinimo, o kai kurie sveikatos priežiūros ekspertai ragina nuo mišių dar susilaikyti. Lietuvos Vyskupų Konferencija po kritikos sprendžia, kaip elgtis toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Kilo pasipiktinimo banga

Po pasirodžiusios žinios kilo nemaža pasipiktinimų banga. Tarp pasipiktinusiųjų – ir žinomi Lietuvos žmonės.

„Nežinau kaip Jūs, bet mano kitos savaitės dienotvarkė jau užimta! Pagaliau! Turiu susitikimą bažnyčioje su savo kolegomis. Ta proga ir pasimelsim, ir aptarsim „naują teatro“ sezoną. Tada turiu net tris darbinius susitikimus skirtinguose bažnyčiose : vienas dėl scenarijaus aptarimo, kitas dėl reklamos, trečias dėl renginio. O labiausiai laukiu susitikimo vakare kitoj bažnyčioje su seniai matyta drauge. Aš pasirūpinsiu karštu vynu termose, ji – sūrio atsineš. Sukasi vyskupai, sukuosi ir aš! P.s. Turiu dar laisvų laikų – kas norite susitikti?“, – ironiškai į situaciją pažvelgė aktorius Eimutis Kvoščiauskas.

REKLAMA

 
 
 
 
 
 

Ironijos netrūko ir verslininkės Dainos Bosas įraše: „Valio! Valio! Valio! Nuo pirmadienio gyvi koncertai Pagaliau žmonės pasijus psichologiškai geriau. Jei pamaldoms galima rinktis, tai ir koncertai bažnyčioje tikrai galimi!“

 
 
 
 
 
 

Atlikėjui Vaidotui Baumilai šovė idėja rengti koncertus kitaip: „Registruojuosi pastoriumi, kursiu religiją. Mišias atliksim su grupe koncertinėse patalpose. Bet tai nebus koncertai, tai bus mišios. Tiesiog per jas siūlysiu:

1. Nusivilkti sukneles

2. Šaukti myliu, turbūt aš tave myliu

3. Paskaitas/pamaldas apie LIAMUS – Milijonai

4. Ištraukas iš psalmės „ant mašinos stogo“

Ir daug kitų sielą gydančių, mintis blaivinančių šventų užsiėmimų.

P.S. Aukas rinksime mišioms neprasidėjus. Greičiausiai tiketoje, ar bilietai.lt“, – šmaikštavo vyras.

REKLAMA
REKLAMA

 
 
 
 
 
 

Socialiniuose tinkluose aktyvus Saugirdas Vaitulionis pažėrė kritikos: „Bažnyčia eilinį kartą parodė, kad visiškai neturi moralės. Visi juk suprantam, kad tas „žmonės labai prašo mišių“ iš tikrųjų yra „jau mėnesį aukų nerinkom, o Tesla pati nenusipirks“. Dabartinėje situacijoje kviesti žmones į mišias yra nusikaltimas prieš visuomenę. Absoliuti gėda ir toks elgesys neturi nieko bendro su dvasingumu ir viešai deklaruojamomis vertybėmis.“

 
 
 
 
 
 

O aktorius Aistis Mickevičius dalijosi situacija, nutikusia pirmojo karantino metu: „Kaip sakoma, visi lygūs, bet kai kurie lygesni. Tai teatras ar muziejus dirbt negali, bet bažnyčiai kiti standartai taikomi? P.S. nepamiršiu, kaip viena pabažna politikė iš dabartinės daugumos pirmo karantino metu dėjo fotkes iš kažkokio vyskupo įšventinimo, be kaukės, be distancijos. Po mano komentaru replikavo, kad Dievas juos apsaugos. O ji ir vėl Seime. Kam karantinas, o kam festivaliai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 
 
 
 
 
 

„Vyresniems žmonėms bažnyčia yra psichologiškai svarbi šiuo sunkiu laikotarpiu“.

Aš esu vyresnio amžiaus žmogus (50 metų) ir man vidutiniškai keptas steikas ir butelis vyno restorane labai svarbus gerai nuotaikai ir psichologinei sveikatai. Bendravimas su padavėju yra mano sielovada. Meniu yra mano maldaknygė. Galiu net ir padainuoti po maisto drebančiu balsu, ypač jei vyno nepagailėta.

Po maisto paaukoju kulto įstaigai (restoranui), nes „savo bažnyčią išlaikyti padėk“.

Nebandykit aiškinti, kad mano apeigos mažiau svarbios, negu babutės Petronelės iš Skersmyžių parapijos“, – šmaikštavo Andrius Užkalnis.

REKLAMA

 
 
 
 
 
 

Prezidentūra skatina įvertinti rizikas

Trečiadienį surengtoje Prezidentūros spaudos konferencijoje savo pozicijas šiuo klausimu pateikė ir ekspertai, ir Prezidentūra.

Prezidento vyriausiasis patarėjas bei Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sakė, kad Prezidentūra prieš keliaujant į mišias skatina žmones įvertinti rizikas.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad žmonės, einantys į tam tikras įstaigas, ar tai būtų bažnyčios, ar parduotuvės, pirma turi įvertinti riziką, asmeninę riziką ir priimti tikrai pamatuotą sprendimą“, – spaudos konferencijoje sakė S. Krėpšta.

Prezidento patarėjo teigimu, Prezidentūra laikosi pozicijos, kad atnaujinti mišias bažnyčioms yra leidžiama pagal Vyriausybės nustatytus reikalavimus.

REKLAMA

„Religinių apeigų tvarką nustato atskiras specialus punktas Vyriausybės galiojančiame karantino priemonių nutarime, jis numato rekomendaciją, kad mišios gali vykti nuotoliu  [būdu] arba taip, kaip jos, planuojama, vyks nuo kitos savaitės“, – sakė S. Krėpšta.

Prezidentūra pabrėžė, kad nusprendę dalyvauti mišiose žmonės turėtų laikytis visų saugumo reikalavimų.

Vyskupai sulaukė specialistų pastabų

Prezidentūros surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavęs sveikatos ekspertų tarybos narys profesorius Mindaugas Stankūnas sakė, kad Lietuvos vyskupų atstovai kreipėsi į jį ir konsultavosi dėl situacijos.

„Mes turėjome pokalbį ir tikrai Lietuvos ganytojai labai rimtai žiūri į skaičius, į situaciją. Jie svarsto visus už ir prieš. Jiems nupasakojau rizikas, kad mums yra tam tikros labai svarbios minimalios iniciatyvos, minimalios pastangos. Gali pasakyti, kad buvo išklausyta, įsiklausyta“, – sakė M. Stankūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesorius teigė nenorintis platesniais komentarais daryti įtakos vyskupų sprendimui, tačiau supažindino juos su savo nuomone.

„Pasakiau, kad šiuo metu asmeninė, kontempliatyvi malda būtų geresnis pasirinkimas, negu tos mišios. Suprantu, tikintiesiems svarbus dalykas, bet galbūt šiuo laikotarpiu, bent artimoj perspektyvoje galbūt asminis santykis, asmeninė malda būtų tinkamesnis pasiūlymas tikintiesiems“, – komentavo M. Stankūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų