REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Pierre'as Cardinas (nuotr. SCANPIX)

Gruodžio 29-ąją pasaulį paliko ypatingas talentas, žinomas dizaineris Pierre`as Cardinas. Vyrui buvo 98-eri.

11

Gruodžio 29-ąją pasaulį paliko ypatingas talentas, žinomas dizaineris Pierre`as Cardinas. Vyrui buvo 98-eri.

REKLAMA

Prancūzų mados grandas Pierre'as Cardinas, giriamas ne vien už savo vizionieriškas idėjas, bet ir už plačiajai visuomenei kurtus stilingus kostiumus, mirė antradienį, būdamas 98 metų, pranešė jo šeima.

P. Cardinas 1922 metais gimė Italijoje, bet anksti vaikystėje su šeima emigravo į Prancūziją. Mados kūrėjas mirė Neji ligoninėje į vakarus nuo Paryžiaus, nurodė jo artimieji.

Jis buvo pirmasis dizaineris, kuris praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje sužavėjo savo eksperimentine mada.

Gausi Pierre Cardino drabužių kolekcija pasižymi avangardine apranga, geometriniais pjūviais. Mados istorija ypač prisimins burbulines sukneles, švarkus, kurie sulaukė žaibiško populiarumo visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai 60 metų atgal pirmuosius savo drabužių modelius parodžiau žmonėms, visi sakė: tu išprotėjęs, niekas niekada nedėvės šių nesąmoningų apdarų“, – pasakojo amžinas mados futuristas P.Cardinas. Tačiau dabar galima teigti, kad šis dizaineris buvo žingsniu arčiau ateities mados.

REKLAMA

Dizaineris troško, kad su jo kurtais drabužiais moterys jaustųsi laisvai ir išsiskirtų iš minios. Tai vedė ne tik prie pasikeitimų tuometiniame mados pasaulyje, tačiau ir prie visuotinių psichologinių pokyčių. Moterys pradėtos vaizduoti kaip stiprios, išskirtinės, savimi pasitikinčios asmenybės iš kito pasaulio. Jaunimo tarpe neilgai trukus tai tapo kultu.

Ryškiaspalvės geometrinėmis figūrom išmargintos suknelės, patrumpintos tiek, jog to meto padorumo ribos buvo tikrai peržengtos. Lateksinės kelnės ir batai, stambios diržų sagtys ir be abejonės skrybėlės aiškiai leidžiančios suprasti, kad šios moterys turi tiesioginį ryšį su kosmosu. Be abejo jis nepamiršo ir vyru. Juos taip pat įtraukė į kosminę odisėją.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau įdomesnis dizainerio pasiekimas tas, kad jis apjungė vyrų ir moterų madą. Daugelio kolekcijų modeliai vadinami unisex, tinkantys abejoms lytims. Tai padarė pradžią ir dabar labai madingam reiškiniui vyriškos aprangos detalių atsiradimui moteriškame garderobe.

Kaip asmenybė P.Cardinas taip pat buvo labai nestandartinis. Jis ne tik kūrėjas, architektas, bet ir geras ekonomistas, pats valdęs savo mados namus, vieną geriausių restoranų Paryžiuje, savo kurtų baldų industriją bei rūpinosi keleto kitų dizainerių darbų sklaida po visą pasaulį. Nors dažnai sulaukė ir kritikos dėl gana vienodos linijos savo kūryboje, šis dizaineris dar iki šiol darė įspūdį jaunajai kartai, todėl jų darbuose dažnai atsispindi Pierre'o kurto futuristinio įvaizdžio detalių. Ne veltui jo gyvenimo šūkis: „Provokuok!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų