REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Lietuvoje įrengta jau vienuolika 5G stočių skirtinguose šalies miestuose ir daugelis dėl naujovių džiūgauja, tačiau 5G ryšio priešininkai tikina, kad šalyje atsirasianti technologija sukels vėžį, nevaisingumą ir visaip kitaip kenks žmogaus organizmui.

Nors Lietuvoje įrengta jau vienuolika 5G stočių skirtinguose šalies miestuose ir daugelis dėl naujovių džiūgauja, tačiau 5G ryšio priešininkai tikina, kad šalyje atsirasianti technologija sukels vėžį, nevaisingumą ir visaip kitaip kenks žmogaus organizmui.

REKLAMA

Ne kartą apie 5G ryšį tiek viešose diskusijose, tiek savo „Youtube“ kanale pasisakęs verslininkas Ugnius Kiguolis tikina, kad naujosios kartos ryšys gali sukelti ne mažai problemų.

„5G ryšys niekuo nesiskiria nuo kitų ryšių, tai yra elektromagnetinė spinduliuotė. Viskas priklauso nuo jos intensyvumo, išdėstyto siųstuvų priėmėjų kiekio, elektromagnetinės spinduliuotės triukšmo ir kiek žmogus tam atsparus. Jei žmogus yra sergantis jam tikimybė būti paveiktam yra didesnė. Kad visame pasaulyje įdiegs 5G, jau seniai buvo aišku, svarbiausia, kad technologija būtų saugesnė“, – kalbėjo verslininkas.

Vyro manymu, 5G ryšys yra mažiausiai aktualus tik tam, kad būtų greitesnis ryšys: „Jis įvedinėjamas tam, kad duomenų srautai vaikščiotų greičiau, atsiras dar daugiau išmanių daiktų, kurie turės savo IP, o taip bus lengviau viską susekti. Tai yra kiekvienos valdžios svajonė – stebėti kiekvieną žmogų ir žinoti, ką jis daro.

REKLAMA
REKLAMA

Ar tai yra gerai, ar tai yra blogai, priklauso nuo to, kokia yra valstybės santvarka. Jeigu valstybėje vyrauja komunizmas kaip Kinijoje ar Ispanijoje, piliečiai bus suskirstyti į zonas. Vienus įleis į tam tikras vietas, kitų neįleis, atsiras socialinių kreditų sistema, žmonės bus vertinami balais. Viskas vedama prie to, kad įvedus 5G žmogus bus aiškiai ir tiksliai stebimas, randamas.“

REKLAMA

„Vieniems tai atrodo didelis žingsnis naujų technologijų link, kiti mato ir juodąją technologijų pusę – valstybės kontrolę ir sekimą. Yra neblogų filmų, kurie puikiai nusako žmonijos ateitį ir atspindi realybę. Pavyzdžiui, išmanūs automobiliai vežantys asmenį į tam tikrus galimus taškus, atsidarančios parduotuvės durys tik tiems, kas turi atitinkamą balų kiekį. Kinijoje, jei iki tam tikro lygio nukrenta balas, nebeveikia daugelis paslaugų. Visa šita technologija pavirsta į skaitmeninį kalėjimą, jei ji nėra naudojama teisingai. Jei nebūtų įvedamas 5G ryšys tokia sistema nebūtų užtikrinta“, – pavyzdžius dėstė U.Kiguolis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak verslininko, 5G ryšys gali būti lyg tiksinti bomba: „Turėjome vieną valdžią, dabar ateina kita, įdomu, koks jų požiūris į totalitarinę kontrolę. Gali ateiti į valdžią tokie asmenys, kurie pasinaudos šia sistema ir viską smarkiai pakoreguos. 

Visais laikais valdžia stengėsi savo visuomenę kontroliuoti, kuo daugiau apie juos žinoti ir daryti įtaką jų gyvenimuose, nemanau, kad kažkas pasikeitė ir šiais laikais. Įsidiegus tokią technologiją turime tiksinčią bombą. Kas susiję su sveikata – viskas priklausys nuo imuniteto, kaip kiekvieną žeis elektromagnetinės spinduliuotės triukšmas erdvėje.“

Tačiau mokslininkai su 5G šalininkais nesutinka.

Grėsmės dar nematomos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Irena Taraškevičienė tikino, kad yra išleistos gairės, pagal kurias visuomenei bus teikiama informacija apie 5G ryšį ir jo sukeliamas grėsmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, tiek dabartinės, tiek naujos mobiliojo ryšio stotys yra vertinamos pagal teisės aktus, jų projektai tikrinami, yra gaunama informacija apie šių stočių stebėseną.

„Mes suprantame tą rūpestį, kad nėra pakankamai daug informacijos apie tą ryšį, nėra jis toks čia daugelį metų žinomas“, – pasakojo I. Taraškevičienė.

„Suprantu, kad žmonės susirūpinę dėl elektromagnetinio lauko poveikio siejamo su 5G ryšiu, vadovaujasi įvairiomis publikacijomis. Jei mes kažką teigiam ar neigiam, tai vadovaujamės tik tokiomis publikacijoms, kurios apžvelgtos mokslininkų, yra kelios publikacijos, kurios gali patvirtinti viena kitos duomenis. Galiausiai vadovaujamės PSO leidiniais, išvadomis, o ne atskirais moksliniais tyrimais“, – aiškino I. Taraškevičienė.

REKLAMA

Plaukų džiovintuvas kenksmingiau už 5G

VGTU Stiprių magnetinių laukų instituto direktorius, docentas Vitalijus Novickis teigė, kad daug nerimo sukėlusios padidintos higienos normos nėra niekuo ypatingos, tokie standartai taikomi visame pasaulyje.

Pasak jo, 5G ryšys nėra pavojingesnis už anksčiau egzistavusias technologijas. Jo teigimu, anksčiau naudotas 2G ryšys gali giliau prasiskverbti į žmogaus odą nei 5G, kuris maksimaliai galį įsiskverbti tik dalį milimetro. V. Novickio tikinimu, nėra patikimų įrodymų, kad 5G skleidžiamos bangos gali sukelti vėžį.

Seimo narys, liberalas Simonas Getvilas domėjosi, ar dabar buityje naudojamų prietaisų skleidžiama spinduliuotė yra galingesnė nei ta, kurią skleis 5G ryšys. Diskusijos dalyviai pažymėjo, kad, pavyzdžiui, greitį matuojantys radarai spinduliuoja stipresnes bangas.

REKLAMA

„Indukcinė viryklė arba plaukų džiovintuvas, tai jų skleidžiama spinduliuotė arba jų prasiskverbimas yra daug didesni nei tų bangų, kurios naudojamos ryšių ir pagal dabar naudojamus [standartus], ir kas siūloma 5G“, – aiškino V. Novickis.

VGTU atstovas siūlė nepasitikėti ir visais moksliniais tyrimais, kurie neva įrodo 5G keliamą žalą.

„Mokslas yra stipriai reglamentuojamas ir yra tam tikro reitingo žurnalai ir leidiniai, kuriuose paskelbti duomenys yra recenzuojami kitų pasaulio mokslininkų. Daug žurnalų, kurie nėra geri, jie gali priimti straipsnius su bet kokia medžiaga, jei jiems sumokama. <...> Vertinant bet kokius tyrimus, reikia žiūrėti, kur publikuojama, kiek cituojama. <….> Net jei yra 10 straipsnių prieš 100 straipsnių, labai svarbu, kokiuose žurnaluose, kokių grupių ir iš kokių šaltinių ateina duomenys. Negalima paimti bet kokio straipsnio ir sulyginti vienas prie vieno“ – aiškino V. Novickis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrodymų apie žalą nėra

Kiek anksčiau naujienų portalo tv3.lt kalbintas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėjas Marius Urbonas teigė, kad 5G ryšiui bus naudojamas dažnis, viršijantis 2 gigahercus (GHz) – 3,5 GHz, tačiau šis dažnis patenka į tas ribas, kurias reglamentuoja bei leidžia ir Lietuvos, ir Europos Sąjungos normos.

Anot M. Urbono, jau dabar yra naudojamos technologijos, kurių dažniai viršija 2 GHz. Tai „WiMAX“ technologija, Lietuvoje veikianti nuo 2007 m., taip pat tokius dažnius naudoja kai kuriuos įmonės, tarpusavyje siunčiančios didelius duomenų paketus, virš 2 GHz dažnis naudojamas ir radijo relinėse linijose.

REKLAMA

„Tokio nuogąstavimo tarp mokslininkų, kad pradėjus naudoti šitą dažnį, susilauksime kažkokių nežinomų sveikatos pokyčių, kaip ir nėra“, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo M. Urbonas.

Pasak pašnekovo, Pasaulio sveikatos organizacija vykdė tyrimus dėl mobiliųjų telefonų įtakos žmonių sveikatai, tačiau nepavyko nustatyti, kad mobilųjį ryšį galima sieti su vėžiniais susirgimais, širdies ir kraujagyslių ligomis.

M. Urbono teigimu, nuo 2013 m. mokslininkai pažymi, kad tokia galimybė yra, tačiau per septynerius metus tai tik išliko galimybe – įrodymų nėra. Pašnekovas pažymi, kad elektromagnetinis laukas naudojamas ir medicinoje, ligų diagnozavimui.

REKLAMA

„Kaip ir kiekvienas veiksnys, maža dozė gali turėti teigiamą efektą, didelė dozė, viršijanti ribines vertes, gali turėti neigiamų efektų“, – sakė M. Urbonas.

Specialisto tvirtinimu, praėjusiais metais Europos Komisijos ataskaita parodė, kad tiesioginių įrodymų, apie ryšio poveikį sveikatai, nėra, tad Lietuvoje paliekamos ribinės dažnių vertės, į kurias patenka ir naudojamos 5G ryšyje.

Valstybės institucijų ir universitetų atstovai tikina, kad tai yra niekuo neypatinga technologija, o daugiau žalos sveikatai sukelia ne 5G ryšys, o plaukų džiovintuvas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų