REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Seimo sprendimo uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose, įžymūs veidai nusprendė pasisakyti ir šį įstatymą įvardijo absurdišku.

Po Seimo sprendimo uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose, įžymūs veidai nusprendė pasisakyti ir šį įstatymą įvardijo absurdišku.

REKLAMA

Apie šį draudimą savo nuomone žinomi žmonės pasidalijo socialiniuose tinkluose.

Nors komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis savęs nepriskiria prie rūkančiųjų, tačiau jam pikta dėl paties draudimo, kuris liečia privačią žmonių erdvę: „Rūkyti balkonuose draudžiama, jei su rūkymu nesutinka nors vienas daugiabučio gyventojas. Vienas! 

Pavyzdžiui, vienas šešiolikaukščio gyventojas, kokia nors britkesnio charakterio tetutė nusprendžia pademonstruoti valdžią prieš kaimynus ir užraukia visam namui rūkymą. Viena teta – visiems, pavyzdžiui, 120 butų. Ką? Viena bobelė rėkia apie savo pažeidžiamas teises dėl gryno oro ir tuo pačiu pažeidžia kokio šimto teisę į rūkymą. Rūkymą savo namuose, Karlai, ir čia visiems viskas gerai. Na, ok.“

Vadina absurdu

Savo nuomone su tv3.lt skaitytojai pasidalijo ir garsi dizainerė Viktorija Jakučinskaitė: „Suprantu dabar, kad yra ir kita pusė, bet aš rūkau 1-2 cigaretes per dieną ir absurdas, kad savo balkone to negalima dabar daryti. Be to turėjau tokius kaimynus, kuriems trukdė kaip mano katinas vaikšto, tai įsivaizduoju, kaip tokie žmonės gali pasinaudoti tokiu įstatymu. 

REKLAMA
REKLAMA

Man parašė labai daug žmonių ir parašė daug baisių istorijų – apie ypač piktybišką rūkymą, kai visas butas persmelktas tabako dūmais ir gyventojai tiesiog negali kvėpuoti, tada tikrai tik įstatymas padės šio atveju. Bet tai vienetiniai, išskirtiniai atvejai ir dėl jų drausti kiekvienam nesąžininga, apskritai sakyti ką daryti žmogui savo namuose yra absurdas. 

REKLAMA

Man baisu pagalvoti, kaip viena piktybiška kaimyne gali terorizuoti visą namą tik dėl malonumo ir savo svaiginančios valdžios jausmo. Kur dingo laisvė už kurią taip kovojome? Grįžtam prie tų pačių draudimų nuo kurių bėgome. Tokiu absurdišku įstatymu periodas atėjo, kad geriau jau baikite tuos įstatymus išradinėti. Įsivaizduojate, kas bus, kai tie visi rūkantys žmonės pradės rūkyti vonios kambaryje ar virtuvėje ir visi kvapai ateis pas jus per ventiliaciją? Arba 100 žmonių išeis rūkyti į kiemą prie laiptines ir žaidimo aikšteles.“

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kompozitorius ir atlikėjas Deivydas Zvonkus šiam įstatymui pritarė, teigdamas, kad jį erzina cigarečių kvapas. 

Draus rūkyti lauko kavinėse

Primename, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto parengtose pataisose numatoma drausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. 

Taip pat nuo kitų metų bus draudžiama rūkyti viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse ir lauko kavinėse, restoranuose, baruose prie staliukų, išskyrus rūkymui skirtas vietas.

Dar rūkyti būtų draudžiama lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų lauke vykstančių renginių metu, išskyrus rūkymui skirtas vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori apsaugoti nuo pavojaus sveikatai

„Sulaukiama vis daugiau kritikos ir skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamų pavojų sveikatai. 

Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus – kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliami ne tik nepatogumai, bet ir žalojama jų sveikata“, – įstatymo pataisų priežastis aiškina projekto rengėjai.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti.

REKLAMA

Privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų pas kaimynus

Pagal priimtus pakeitimus šios nuostatos įgyvendinimo tvarką turės nustatyti Vyriausybė ar jos įgaliota institucija. Už informacinių ženklų apie draudimą rūkyti daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose įrengimą bus atsakingas to pastato bendrojo naudojimo objektų administratorius, daugiabučio gyvenamojo namo bendrija arba savivaldybės vykdomoji institucija.

Įstatyme įtvirtinta, kad pastato ar buto savininkas ar kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi nekilnojamuoju turtu ir jame rūko, privalo užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kito savininko patalpas bei į to paties buto patalpas.

REKLAMA

Teisę atlikti administracinio nusižengimo tyrimą turinčio pareigūno reikalavimu buto arba patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turės šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą).

Buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas, nenurodęs asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, atsakys Administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų