REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais startuoja jau 16-tas laidos „Svajonių sodai“ sezonas. Jos vedėja Aušra Tubienė sako, kad šiemet žiūrovai sulauks dar daugiau patarimų, kaip pagražinti savo namų aplinka ir žada, jog nuobodu tikrai nebus.

Šiais metais startuoja jau 16-tas laidos „Svajonių sodai“ sezonas. Jos vedėja Aušra Tubienė sako, kad šiemet žiūrovai sulauks dar daugiau patarimų, kaip pagražinti savo namų aplinka ir žada, jog nuobodu tikrai nebus.

REKLAMA

A. Tubienė juokiasi, kad jie su laidos kūrimo kiekvienais metais kraustosi iš proto ir suka galvas, kaip parodyti kažką naujesnio, geresnio ir aktualesnio žiūrovams.

„Iš tiesų želdinimo darbai ir aplinkos puošimas Lietuvoje tapo visišku kultu. Žinoma, ir daržai, ir augalų  auginimas. Kai nuo kovo vidurio buvo paskelbtas karantinas, visos įmonės, kurios dirba su sodininkais ir daržininkais, kalba, kad nebuvo geresnių metų nei šiemet. Žmonės patys sau visko tiek prisiaugino ir vaisių, ir daržovių, kad perka jų parduotuvėse daug mažiau.

Visi želdintojai, kiek girdėjau, yra labai užimti ir visiems reikia jų paslaugų. Mūsų komanda dirba jau nuo 2001 metų ir mes visą tą laiką nešėme vėliavą, ką ir kaip reikia sodinti, auginti, kas tiks mažam sodeliui, o kas didelei sodybai.

REKLAMA
REKLAMA

Mes labai džiaugiamės, kai mūsų patarimai yra įgyvendinami, nes tai rodo ir mūsų laidos populiarumą. Per šiuos 9 metus TV3 televizijoje esame populiariausia specializuota laida. Vadinasi žmonėms mūsų reikia ir mes sukame galvas nuo ryto iki vakaro, ką dar įdomaus galime pateikti“, – džiaugsmo neslepia moteris.

REKLAMA

Didžiausias įvertinimas

Iš tiesų nėra geresnio atlygio už pastangas, kaip matyti, kad jos yra vertinamos. Taip pat ir šios laidos kūrėjams – jiems džiugu, kad žmonės naudojasi patarimais, kuriuos išgirdo laidose.

„Pavyzdžiui, kai mes pradėjome laidas apie sodų genėjimus, po kelių mėnesių važiavome per Lietuvą ir matėme, kaip visur išgenėti sodai ir net karšta pasidarė. Aišku, tai nebūtinai dėl mūsų parodytos laidos, bet po kai kurių temų rodymo, viskas gerokai pasikeičia.

Prieš kokius 6-8 metus mes rodėme apie želdinimo projektus, kaip susikurti aplinką, kurios priežiūra būtų kuo paprastesnė, bet su įvairiais akmenėliais ir spygliuočiais. Ta banga eina per seniūnijas, per sodybas. Žinoma, visų laurų prisiimti negalime, bet tam tikra prasme, tas madas ir diktuoja mūsų želdintojai“, – šypsosi A. Tubienė.

REKLAMA
REKLAMA

Laidos vedėja sako, kad pats skaudžiausias dalykas šiemet buvo tai, jos dėl prasidėjusio Covid-19 viruso teko atsisakyti gyvų konsultacijų.

„Dabar esame nufilmavę keletą laidų, kurias nufilmavome dar pernai, kai nebuvo karantino. Dabar viskas yra ganėtinai apsunkinta ir žmones jau galime konsultuoti tik telefonu ar per socialinius tinklus – jie mums atsiunčia nuotraukas ir patariame, ką daryti. Dabar vykdyti savo tikrąją misiją mums iš tikrųjų yra labai sudėtinga“, – sako ji.

Temą pasufleravo išmindyti ūkininkų laukai

Pasak A. Tubienės, šiame sezone žiūrovai ir toliau galės išgirsti patarimus, kaip įsirengti ar patobulinti savo daržą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais labai pasiteisino įvairaus daržo idėja. Tai yra ir šiltnamiai, ir pakeltos lysvės, ir eilinis daržas, kaip jį auginti ir prižiūrėti pasakojome. Norime padaryti dar daugiau visko apie tai, kas yra ekologinis daržas, kaip jį užsiauginti namuose, nes visi pamatė, kad tai nėra taip sudėtinga.

Pasodinę pomidorus pakeltose lysvėse pastebėjo, kad jie ir lauke puikiausiai auga, gausiai dera arbūzai ir melionai. Tie, kurie patys augina daržoves savo sode, tikriausiai jau pastebėjo, kad tie vaisiai ir daržovės yra puikaus skonio. Tai yra ne tik todėl, kad įdedame daug meilės, bet todėl, jog jis yra daug ekologiškesnis ir mes turime galimybę paskanauti produktą be jų transportavimo ir sandėliavimo. Daržovių ar vaisių skonis tiesiai nuo augalo yra visiškai kitoks. Aš ir pati tai patyriau, todėl dabar auginu visko daug“, – juokiasi moteris.

REKLAMA

Taip pat šiais metais dėmesys bus skiriamas ir ekologijai bei bus siekiama parodyti vieno augalo įvairiapusiškumą.

„Naujovė bus tai, kad bandysime pristatyti augalus iš visų pusių – kaip tas pats augalas gali būti dekoracija kieme ar vaistinis augalas. Ieškosime dar daugiau įvairiausių galimybių, kaip pagražinti savo sodus, kad mes neatsiliktume nuo Europos“, – sako ji.

Šiais metais tikriausiai visa Lietuva išgirdo apie situaciją, kai nusifotografuoti šalia Trakų esančiame lauke tarp aguonų užsimanę lietuviai ištrypė ūkininkų lauką. Tad ši situacija pasufleravo dar vieną idėją laidai ir galėsite išgirsti patarimus, kaip žydinčią pievą susikurti patiems.

REKLAMA

„Mes kiekvienais metais stengiamės patarti, kaip viską daryti kuo paprasčiau, kad nereikėtų samdytis želdintojų, nes kartais žmogui atrodo, kad tik želdintojai gali išspręsti problemas ir matyti, kas galėtų augti jų sklype. Iš tikrųjų taip nėra – kiekvienas turime pajutimą, mėgstamiausius augalus, kuriuos galime prisijaukinti ir įkurti savo sode. Žinoma, gali būti, kad nuo įvairių darbų turėsite skaudančią nugarą ar skaudančius raumenis, bet taip pat turėsite ir didelį džiaugsmą, kad viską padarėte patys“, – sako A. Tubienė.

Nemiegodavo naktimis

Jau 2 metus „Svajonių sodo“ komanda filmuoja ir „Svajonių ūkio“ laidas, kurios padeda žmonėms, norintiems sukurti savo nuosavą verslą. Pasak laidos vedėjos, dėl šių dvejų projektų jos gyvenimo ritmas yra labai įtemptas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Beveik neturiu asmeninio gyvenimo – jis trunka tik nuo vėlyvo rudens iki vasario mėnesio, kai aš galiu susitikti su draugais ar giminėmis. Nuolat galvoju, ką įdomaus galima nufilmuoti naujam sezonui. Susidarau idėjų-planų grafiką ir nuo gegužės pradedame filmuoti naują sezoną, nes turime spėti nufilmuoti, kai kažkas sunoksta ar pražysta, nes negalime pasakoti apie tai, kai užauginti gausų braškių derlių ir rodyti tuščius laukus.

Reikia spėti tuo metu, kai augalas atrodo gražiausiai. Todėl ir mūsų laidos atrodo labai skaniai. Sunkiai dirbame, bet iš tikrųjų mums patiems tai yra labai įdomu.

Dėl „Svajonių ūkio“ aš jaučiu tokią pačią atsakomybę, kaip už savo vaikus. Pirmaisiais metais, ir viduryje nakties sulaukusi žinučių su prašymais padėti apsispręsti, ką daryti su močiutės palikta žeme, skambindavau žmonėms ir kalbėdavomės. Nes kas jiems padės, jeigu ne aš? Todėl kalbėdavomės, ką jie moka, kokia žemė, kokia Lietuvos zona. Bandydavome priimti teisingiausią sprendimą. Dabar ir ne vieną porą esu sutikusi, kuri sako, kad padėjau nuspręsti įkurti vynuogyną. Pirmaisiais metais ir mažai miegodavau, o dėl to buvo sušlubavusi ir mano pačios sveikata“, – sako moteris.

REKLAMA

Populiari ne tik Lietuvoje

Pasak moters, „Svajonių ūkis“ atsirado dėl to, kad išaugo žmonių susidomėjimas braškynų, avietynų, lazdynų ar kitų plantacijų auginimu.

„Praktiškai dauguma žmonių, kurie norėjo įkurti savo verslą nebuvo nei agronomai, nei ūkininkai. Visų norinčių mes negalėjome pakonsultuoti, nes tai buvo šimtai žmonių, kurie norėjo pradėti savo verslus, todėl mes pradėjome daryti mokymus. Tai unikali praktika Europoje. Šiemet mes mokymus irgi vykdėme beveik kiekvieną savaitgalį, tad ir jie atėmė šiek tiek vasaros iš mūsų, bet iš tiesų, tai yra labai smagu, nes žmonės gavo patirties ir toliau gali tęsti savo darbus“, – sako ji.

REKLAMA

A. Tubienė pasakoja, kad jai ne kartą teko susidurti su žmonėmis, kurie pasakodami savo istorijas negali sulaikyti ašarų.

„Anksčiau jie turėjo didelius namus, prabangą, aukštas pareigas, bet neturėjo džiaugsmo, gamtos. Jie dirbdavo po 12–16 valandų. Dauguma jų pasirinko pakeisti savo gyvenimą įkurdami ūkį. Dabar jie gyvena gamtoje, dirba ir džiaugiasi. Dėl to jiems byra ašaros, o tada jos byra ir man. Tokią porą žinau ne vieną, kurios dabar gyvena tokio dydžio namuke, kokia anksčiau buvo jų svetainė. Bet jie yra labai laimingi“, – džiaugiasi ji.

Ši laida populiari ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų – ją stebi daugybė užsienyje gyvenančių lietuvių. Profesorius Algirdas Amšiejus netgi sulaukė prašymo iš JAV gyvenančios moters, kuri prašė padėti sukurti jai verslą Lietuvoje, nes ji buvo pasiryžusi mesti viską, ką sukūrė Amerikoje ir grįžti į gimtinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų, tokių viską metusių užsienyje ir nusipirkusių sukiužusias kaimo trobeles yra pilna. Tai yra neįtikėtinas džiaugsmas, nes kaimas pamažu atsigaus ir bus naudojamos mūsų žemės.

Nors nemėgstu kalbėti apie pinigus, bet iš tiesų tokie ūkininkai uždirba tikrai gerus pinigus ir tai galėtų tapti išeitimi tiems žmonėms, kurie negali susitaikyti su tuo, kad uždirbą ribotą atlyginimą ir vaikšto nelaimingi“, – sako A. Tubienė.

Dėl to moteris TV3 televizijos ir laidų „Svajonių sodai“ bei „Svajonių ūkis“ žiūrovams linki nebijoti ir bandyti savo svajones įgyvendinti patiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų