REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol, kartą per savaitę TV3 laidoje „Kitsy“ bus pokalbiai su tėvais. „Atkeliauja vis daugiau laiškų į „Kitsy“ pašto dėžutę, kuriuose vaikai ir tėvai dalinasi ne tik šeimyniškais džiaugsmais, bet ir rimtais reikalais. Šiuos rimtus reikalus aptarsime ir spręsime kartu, dalindamiesi savo patirtimi ir profesionaliomis žiniomis“, – sako viena iš „Kitsy“ laidos kūrėjų Julija Kaminskaitė.

Nuo šiol, kartą per savaitę TV3 laidoje „Kitsy“ bus pokalbiai su tėvais. „Atkeliauja vis daugiau laiškų į „Kitsy“ pašto dėžutę, kuriuose vaikai ir tėvai dalinasi ne tik šeimyniškais džiaugsmais, bet ir rimtais reikalais. Šiuos rimtus reikalus aptarsime ir spręsime kartu, dalindamiesi savo patirtimi ir profesionaliomis žiniomis“, – sako viena iš „Kitsy“ laidos kūrėjų Julija Kaminskaitė.

REKLAMA

Šįkart kalbėsime apie telefonus ir priklausomybę nuo jų. Sunku rasti šeimą, kuri nepasiguostų, kad vaikai prilipę prie telefono ar planšetės. Tokios priklausomybės pasekmės yra itin rimtos.

Kalbinti tėvai bei sveikatos specialistai pasidalino ilgu sąrašu grėsmių, iš kurių reikšmingiausios šios: sulėtėjęs ar net sustojęs vaiko intelektinis ir emocinis vystymasis (ypač pavojinga vaikams iki 7 metų amžiaus), fiziniai negalavimai – galvos, kaklo, nugaros skausmai; kineziterapeutai ir neurologai vis garsiau perspėja, kad šių dienų prie telefonų palinkę vaikai dėl suformuotų stuburo traumų po keliolikos metų nebevaldys kojų ir… sės į invalido vežimėlius.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, šių dienų vaikai yra dažnai vadinami skaitmeniniais vaikais (angl. digital babies).  Technologijų plėtra ir suteikiamos galimybės yra neatsiejama gyvenimo dalis tiek mums, tiek mūsų vaikams. Tad norėdami auginti vaikus, kurie bus sėkmingi vis labiau technologiškai pažangesnėje visuomenėje, juos turime skatinti tas technologijas naudoti ir valdyti. Tad kaip išlaviruoti tarp žalojančios priklausomybės nuo telefono ir skatinimo pažinti šiuolaikines technologijas?

REKLAMA

1. Sudėliokite dienos rutiną ir kartu nuspręskite, kiek laiko galima praleisti prie telefono

Nors rekomendacijų yra įvairių, nėra nustatyta kiek optimaliai laiko per dieną vaikui galima praleisti prie telefono. Įvardinkite minučių ar valandų kiekį kartu su vaiku. Jei vaikas kiekvieną laisvą akimirką stengiasi prisėsti prie ekrano, atsisako kitų veiklų ir jas pakeičia telefonu, arba net slepia ir meluoja, tuomet tikrai žinokite - esama priklausomybės. Ir ją reikia spręsti nubrėžiant taisykles kartu su vaiku. Tiek tėvai, tiek vaikai turi visiškai suprasti ir kartu nutarti, kodėl dėliojama atitinkama rutina ir kodėl prie telefono bus galima praleisti ne daugiau jūsų nustatyto laiko. Šiame žingsnyje prireiks daug kantrybės ir nuoseklumo, rezultatai pradės matytis tik po kelių savaičių. 

REKLAMA
REKLAMA

2. Padarykite tai šeimos iššūkiu

Nustatykite taisykles, kartu nuspręskite laimėjimus tiems, kurie pasieks užsibrėžtų rezultatų, (pavyzdžiui, nuspręsti, ką valgysite vakarienei šeštadienį) ir bausmes tiems, kurie taisykles sulaužys (pavyzdžiui, visą mėnesį išnešti šiukšles). Supraskite, kad dažniausiai vaikas atspindi tai, ką mato šeimoje. Pastebėkite, kiek patys praleidžiate laiko su telefonu. Jei telefonas jums neatsiejama darbo dalis, paaiškinkite vaikui, kad tai darbinė jūsų priemonė. Tačiau jei vakare atsipalaiduojate prie ekrano ir praleidžiate kelias valandas tiesiog ‘skrolindami’, labai tikėtina, kad vaikas elgsis lygiai taip pat. Padarykite tai visų šeimos narių iššūkiu, palaikykite vieni kitus ir ieškokite kitų alternatyvų tobulėti technologijų pasaulyje. Gal virtualios realybės kambariai, kodavimo mokykla arba robotikos akademija bus jūsų šeimos pasirinkimas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Rinkitės kokybišką ir skatinantį mąstyti turinį

Ar pastebėjote, kad jūsų vaikus labiausiai traukia turinys, kuris neturi aiškaus siužeto, bet yra vaizdiškai ir garsiškai itin stimuliuojantis? Toks turinys nesuteikia beveik jokios naudos, tačiau skatina priklausomybę. Mažyliams iki 7 jis ypač žalingas: vaizdiškai ir garsiškai stimuliuojamas, bet tuo pat metu neskatinamas tobulėti mažylis, tikėtina, turės raidos sutrikimų. Jei jūsų šeimos gydytojai jus perspėja, kad jūsų vaikas atsilieka tam tikruose vaikų raidos etapuose (pavyzdžiui, vėliau pradėjo vaikščioti, kalbėti, itin sunku mokytis skaityti ir pan.), bandykite kontroliuoti ne tik praleidžiamą laiką prie telefono ar planšetės, bet ir turinį. Yra gausybė mąstyti skatinančių vaikų žaidimų ir laidų. „Kitsy” šią problemą taip pat sprendžia labai rimtai. „Kitsy” kuriamas turinys yra sudėliotas taip, kad vaikas būtų edukuojamas, drąsinamas išbandyti įvairius eksperimentus, atrastų skirtingus ir kuo sveikesnius patiekalus ir, žinoma, judėtų.

REKLAMA

4. Technologijoms suvaldyti pasitelkite kitas technologijas

Technologijų kompanijos sukūrė daugybę sprendimų telefonams (planšetėms ir kompiuteriams taipogi), kurie padeda tėvams kontroliuoti kokį turinį vaikas mato ir kiek laiko per dieną telefonu galima naudotis. Pasitelkite šias technologijas tam, kad jūsų vaiko sveikata bei raida būtų jūsų rankose.

Visai šeimai skirta laida „Kitsy“ – šeštadieniais ir sekmadieniais, 8:30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų