REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
„La maistas“ viešnia (nuotr. Organizatorių)

Praėjusio savaitgalio TV3 laidoje „La Maistas“, šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Gintautė Kuraitė pademonstravo, ką gardaus pasigaminti iš pieno produktų, bei kuo juos galima pakeisti.

10

Praėjusio savaitgalio TV3 laidoje „La Maistas“, šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Gintautė Kuraitė pademonstravo, ką gardaus pasigaminti iš pieno produktų, bei kuo juos galima pakeisti.

REKLAMA

Laidos viešnia  Gintautė Kuraitė – veganiškos mitybos propaguotoja ir restorano „RoseHip“ įkūrėja. „Veganizmu susidomėjau prieš kokius 6-7 metus, o mėsos nevalgau 17 metų, palaipsniui atsisakiau ir kitų gyvūninės kilmės produktų“, – apie save pasakojo Gintautė.

Sprendimą tapti vegetare Gintautė priėmė po vieno sesers pasakojimo, iš kur atsiranda mėsa. Taip ji pamažu atsisakė visos mėsos ir žuvies.

G. Kuraitė laidos metu pagamino makaronus su veganišku sūrio padažu ir šokoladinį veganišką tortą su kepintais riešutais ir braškėmis. Savo patiekalams ji naudojo avižų pieną, kokosų aliejų, veganišką parmezaną ir kitokias tradicinio pieno alternatyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Kviečiame su Gintaute susipažinti iš arčiau.

Gintaute, jūs jau 17 metų nevalgote mėsos. Kas lėmė tokį Jūsų pasirinkimą?

Pamenu, kai sesė tapo vegetare ir papasakojo, kaip mėsa atkeliauja ant mūsų stalo. Anksčiau apie tai nebuvau susimąsčiusi.  Tuomet supratau, kad nenoriu prisidėti prie gyvūnų žudymo ir prisijungiau prie jos. Per metus atsisakiau raudonos mėsos, tada vištienos, galiausiai ir žuvies.

REKLAMA

Vėliau nusprendėte imtis ir veganiškos mitybos, kaip sekėsi rasti maisto receptus ar vietas, kuriose galėtumėte pavalgyti?

Namuose maitintis sekėsi puikiai! Turėjau daug receptų knygų, iš kurių gaudavau įkvėpimo, jau nekalbant apie internetą, o po to išmokau ir pati improvizuoti, kurti savo receptus ir gardžiai valgyti namuose.

Kiek liūdniau būdavo mieste, nes dažną kavinę dar tekdavo ir edukuoti kas tas veganiškas maistas ir būdavo kiek neramu ar tikrai į patiekalą nepaklius jokie gyvūninės kilmės ingredientai. Dabar situacija visiškai kitokia! Dažname restorane yra veganiškos opcijos ir jau pasakoti nieko nebereikia

REKLAMA
REKLAMA

Papasakokite, kaip jūsų gyvenime atsirado maisto gaminimas?

Kai tapau vegetare, tėvai nežinojo, ką man gaminti, nes dauguma patiekalų būdavo ruošiami iš mėsos. Todėl nuo to laiko gaminausi viską sau pati! Sukimasis virtuvėje tapo malonumu, mėgdavau ir pasikviesti draugus į svečius bei pagaminti visiems maisto. Kadangi sulaukdavau pagyrų, kad labai skanu, tai įkvėpė ir toliau suktis virtuvėje.

Kaip iš tikrųjų atrodo Jūsų meniu? Iš ko semiatės idėjų, susijusių su maisto gaminimu?

Rytais dažniausiai valgau vaisius arba geriu vaisių koktelį. Pietūs dažniausiai būna mieste, neretai mūsų pačių restorane, o vakarienė tai laikas, kuomet galiu ir turiu laiko paimprovizuoti ir sunaudoti visus produktų likučius, esančius šaldytuve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idėjų po tiek metų gaminimo dažniausiai netrūksta, tiesiog stengiuosi įsiklausyti į savo kūną, kokių produktų tuo metu labiausiai norisi ir žinoma pagalvoti ką geriausiai gaminti, kad gaučiau visų reikalingų maistinių medžiagų.

Ką visada turite savo namuose?

Jeigu išskirti svarbiausius - namuose visada turiu bananų, avokadų ir citrinų.

Koks yra geriausias patarimas, kokį Jums teko girdėti?

Geriausio negalėčiau išskirti, bet atsimenu visai neseniai iš maisto blogerių girdėjau neblogą patarimą skatinantį neišmesti maisto ir kaupti įvairius daržovių likučius bei juos užšaldyti, o vėliau turint laiko išsivirti iš jų naminį daržovių sultinį. Reikės pabandyti!

REKLAMA

Galbūt galite patarti, kaip įdomiai pagaminti kruopas (grikius, ryžius, makaronus, lęšius ir kitus)?

Jūsų išvardintas išvirtas kruopas mėgstu paskaninti alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, tamari arba sojos padažu bei maistinėmis mielėmis, kurių galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėse.

Daugelis žmonių vis dar mano, kad maitinantis veganiškai negalima gauti tų pačių medžiagų, kaip valgant viską. Kokie produktai (kurie atstotų mėsą, pieną, kiaušinius) gali pasiūlyti daugiausiai vitaminų ir mineralų?

Keista, kad dar kažkaip taip mano, kai PSO jau yra pripažinusi, kad augalinė mityba gali būti pilnavertė visiems asmenims. Žinoma atsisakant kažko, reikia labai gerai pasidomėti kuo galima pakeisti tuos produktus, gauti visų reikiamų vitaminų ir maistinių medžiagų ir į tai žiūrėti itin atsakingai.

REKLAMA

Šiuo metu informacijos apstu internete. Kažkokių atskirų produktų neišskirčiau, nes kiekvienas turi atskirą puokštę naudingų vitamimų ir mineralų, svarbiausia, kad mityba būtų įvairi.

Patartina valgyti kuo daugiau daržovių ir vaisių, įtraukti į mitybą riešutus ir sėklas, ypač linų sėmenų, kanapių ar graikinius riešutus, nes juose gausu OMEGA 3 riebalų rūgščių. Pieno produktus galima keisti riešutų pienais, augaliniais jogurtais. Mėsos produktus - tofu, pupelėmis, lęšiais ir kitais ankštiniais produktais, kuriuose gausų baltymų.

Kas paskatino atidaryti restoraną? Ką jame dažniausiai renkasi lietuviai?

Kadangi pati Vilniuje sunkiai rasdavau, kur skaniai pavalgyti ir vertų dėmesio augalinio maisto vietų beveik nebuvo, nusprendžiau pagaliau ryžtis ir įgyvendinti savo svajonę. Nepabijojau tiesiog pasikliauti savo skoniu ir kurti meniu iš širdies tikintis, kad tai įvertins kiti. Ir man pavyko!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turbūt populiariausi yra mūsų Buddha Bowl – įvairių skonių ir kombinacijų maistingi skanūs ir sveiki dubenėliai.

Ką dar be maisto gaminimo mėgstate veikti? Ką veikiate laisvu laiku?

Be gaminimo dar labai mėgstu fotografuoti, ypač maistą! Laisvu laiku taip pat važiuojame į gamtą pasivaikščioti su šunimi, mėgstu paskaityti knygą, žiūrėti įvairaus pobūdžio serialus, ypač maisto gaminimo laidas!

Ką jums suteikė dalyvavimas laidoje „La maistas“? Gal įsiminėte patarimus, kurie pravers gaminant ateityje?

Dalyvavimas metė iššūkį prisitaikyti prie neįprastos virtuvės. Taip pat buvo smagu sukurti receptą būtent šiai laidai ir pasidalinti juo su žmonėmis!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų