REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Deivydas Zvonkus ir Katažina Zvonkuvienė (Fotobankas)

Šeimoje atsiradus vaikams daugelis neretai pamiršta, ką reiškia laikas sau, rašoma pranešime spaudai. Žinomi tėvai pasidalijo savo patirtimi, kaip ieško laiko sau.

3

Šeimoje atsiradus vaikams daugelis neretai pamiršta, ką reiškia laikas sau, rašoma pranešime spaudai. Žinomi tėvai pasidalijo savo patirtimi, kaip ieško laiko sau.

REKLAMA

Tarptautinis IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ atskleidė, kad kas antram mažus vaikus auginančiam Lietuvos gyventojui, pareiga rūpintis kitais yra esminis barjeras jų privatumui. 

K. Zvonkuvienė išmoko prašyti pagalbos

Dainininkė Katažina Zvonkuvienė prisipažįsta, kad gimus dvyniams, suderinti rūpinimąsi vaikais ir laiką sau buvo išties sudėtinga. „Gimus vaikams, atrodė, kad para pailgėjo ir daugiau visko spėju. Kaip ir daugelis mamų, iš pradžių norėjau būti tobula mama, žmona ir atlikėja. Norėjau pati su viskuo susitvarkyti. Tad net turėdama laisvesnę dieną, iškart galvodavau, ką sutvarkyti, išskalbti, pagaminti“, – prisimena K. Zvonkuvienė.

Tačiau pastebėjusi, kad taip persitempia, laisvas valandas atlikėja išmoko išnaudoti savo poilsiui ir atsipalaidavimui. Anot jos, visos bėdos, ligos ir problemos dažniausiai kyla iš psichologinio nuovargio.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir dabar galėčiau viską padaryti pati, visur suspėti, tačiau jausčiausi pavargusi ir nervinga. Tuo tarpu gerai išsimiegojus, skyrus laiko tyloje paskaityti knygai ar nueiti į masažą – ir santykiai šeimoje tampa darnesni. Vaikai bus laimingi tuomet, kai taip jausis jų tėvai“, – įsitikinusi žinoma moteris.

REKLAMA

Svarbiausia jos išmokta pamoka – nesigėdyti prašyti artimųjų pagalbos. Tyrimo duomenimis, net kas penktas šalies gyventojas mano, kad paprašęs privatumo sau – įžeis kitus. Tačiau K. Zvonkuvienė sako, kad artimiausi žmonės noriai padės ir pasirūpins vaikais, kai atvirai prisipažinsime, kad pavargome ir norime truputį laiko skirti sau.

Trijų vaikų mama rūpintis savimi išmoko iš skaudžių patirčių

Tuo tarpu tinklaraštininkė Amelija Jakučionė-Žliobė sako, kad laikas sau jai būtinas gerai savijautai ir fizinei sveikatai palaikyti, o norint jo rasti – būtina suplanuoti, kaip bet kokią kitą veiklą dienotvarkėje. Antraip jį suvalgys buitis ir nesibaigiantys darbai. Tam tris mažus vaikus auginančiai moteriai pakanka ir valandos kelis kartus per savaitę. Vis tik to ji išmoko ne iš karto.

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau laiką sau „išspausdavau“ tik išskirtiniais atvejais, kai jausdavausi visiškai pervargusi arba susirgdavau. Dažniausiai tai būna stiprūs skrandžio skausmai, kurie atsiranda nuo įtampos ir trunka keletą dienų. Tokiu būdu kūnas pats priverčia sustoti ir pabūti su savimi“, – sako A. Jakučionė-Žliobė.

Su laiku moteris suprato, kad skirti laiko sau yra gyvybiškai svarbu. Ji išmoko atpažinti kūno siunčiamus signalus – irzlumą, kantrybės trūkumą, išsiblaškymą ir atminties pablogėjimą – kaip įspėjimą, kad per ilgai stūmė save į šalį. Net ir paprastos kasdienės užduotys pradeda atrodyti neįveikiamos ir slegiančios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Jakučionei-Žliobei geriausias vaistas – pasivaikščiojimas gamtoje. Tačiau atrasti pakankamai laiko tam pavyksta ne taip dažnai, tad paprastai renkasi knygos skaitymą. Mat jai, kaip ir 45 proc. Lietuvos gyventojų, skaitymas yra geriausias laikas sau.

„Jeigu namuose triukšmas, skaitymui susikaupti nesugebu. Tokiu atveju renkuosi 20 minučių pagulėti karštoje vonioje. Šis būdas ne kartą mane gelbėjo. Susitariu su vyru, kad manęs nebus pusvalandį, nuėjusi į vonią užsirakinu duris, kad vaikai neatsektų iš paskos. Mat jie dar nejaučia privatumo ribų. Telefono garsą taip pat išjungiu. Vanduo ramina ir dažnai po tokio pusvalandžio vonioje jaučiuosi labiau atsipalaidavusi, pailsėjusi ir pasiruošusi tęsti aktyvią dieną su visa šeimyna“, – atskleidžia tinklaraštininkė. Ji priduria, kad interjeras taip pat daro didžiulį poveikį jos jausenai, tad labai svarbu, kad vonios kambaryje vyrautų tvarka.

REKLAMA

Daugiavaikį tėtį gelbėja taisyklės

Tris mažus vaikus auginantis, judėjimo „Super tėvai“ įkūrėjas Simonas Urbonas įsitikinęs, kad norint duoti kitam, reikia nepamiršti duoti ir sau, o pozityvi tėvystė nėra vien gyvenimas dėl vaiko gerovės, pamirštant savo norus ir troškimus.

„Pervargę tėvai turi mažiau jėgų skirti nedalomą dėmesį savo vaikams. Jie yra mažiau kantrūs, kūrybiški ir motyvuoti būti įkvepiančiu pavyzdžiu savo vaikams. Retkarčiais atsitraukiantis ir savo poilsiui laiko skiriantis tėvas vaikui yra kur kas geriau nei nuolat su juo būnantis, bet pamiršęs, kad jis dar yra ir sutuoktinis, asmenybė, žmogus, turintis savo privačių ritualų, atsipalaidavimo būdų ir gyvenimą“, – sako S. Urbonas.

REKLAMA

Pakankamai dėmesio vyras su žmona šeimoje stengiasi skirti ir jų dviejų santykiui. „Juk mes pora buvome dar iki vaikų gimimo, kai jie išeis ir vėl liksime tik dviese, tad šį santykį reikia puoselėti ir rasti vienas kitam laiko“, – teigia žinomas tėtis.

Tad kaip vyro šeimoje, kurioje auga trys mažyliai, pavyksta išlaikyti pusiausvyrą tarp laiko sau ir rūpesčio šeima? Gelbėja taisyklės, kurių laikosi visi, net patys mažiausi.

„Namuose, miegamajame turime darbo stalą, kuris yra skirtas rimtiems darbams. Kai prie jo sėdžiu aš ar žmona, reiškia, kad rimtai dirbame ir tada mūsų negalima trukdyti. Tad kartais prie to stalo leidžiu sau ne tik dirbti, bet ir paskaityti ar kažką parašyti savo malonumui, tad ši vieta yra pakankamai privati“, – atskleidžia S. Urbonas.

Kitas tik jam priklausantis kampas namuose – balkonas. Pajutęs, kad reikia ramybės, jis nueina pagulėti ant ten esančios sofos. Net ir kelios balkone praleistos minutės leidžia pailsėti. Nors pagal tyrimą vienas iš keturių Lietuvos gyventojų nerimauja, kad namuose turi mažai laiko ir erdvės sau, vyras įsitikinęs, kad privačią erdvę susikurti galima ir mažiausiuose namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų