REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ponia Biruta (nuotr. stop kadras)

Ponia Biruta – tikriausiai pati vyriausia Lietuvos vlogerė. Jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį, kuris vadinasi „Romas ir Mo“.

9

Ponia Biruta – tikriausiai pati vyriausia Lietuvos vlogerė. Jos receptai ir patarimai sugula į kulinarinį tinklaraštį, kuris vadinasi „Romas ir Mo“.

REKLAMA

„Mo“ – būtent taip anūkas meiliai vadina močiutę. Vieną dieną atėjęs į svečius anūkas Romas pasakė: „Dabar einam, močiute gaminti, aš tave nufilmuosiu“. Nors iš pradžių Biruta sakė, kad tai yra „nesąmonė“ ir nenori, tačiau po anūkų įkalbinėjimo galiausiai sutiko.

„Patinka dabar filmuotis. Vis tiek kažkokį užsiėmimą žmogus turi, ne tik užsidaręs sėdi. O ką pensijoje daugiau veikti? Smagu filmuoti su anūku“, – juokiasi ji.

„Romas ir Mo“ įkeliamus receptus kiekvieną kartą peržiūri keli tūkstančiai žmonių. O patys populiariausi receptai sulaukia net ir keliolikos tūkstančių peržiūrų. Žiūrovus žavi tai, kad filmuojama be jokio scenarijaus ir parodomas natūralus anūko ir močiutės bendravimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ponia Biruta sako, kad dažniausiai gaminami lietuviški patiekalai yra bulviniai blynai, šaltibarščiai, zrazai, o „Youtube“ žiūrovams labiausiai patinka žemaičių blynų receptai. Ji sako, kad pirmiausiai visus patiekalus išbandyti duoda namiškiams ir jeigu gaunasi, tuomet juos rodo ir savo kanale.

REKLAMA

 „Pirmiausia padarome sau, o vėliau darome, kad galėtume parodyti. Nesveikų produktų ir visokių „nesąmonių“ aš tikrai nemėgstu gaminti su visokiais pridėtiniais dalykais. Man geriau, ką nors natūralaus pasigaminti“, – sako močiutė.

Biruta anksčiau yra dirbusi Kauno kavinėse, o savaitgaliais padėdavo vestuvėse bei įvairiuose renginiuose, todėl moteris puikiai žino, kaip pasigaminti labiausiai mėgstamus lietuvių patiekalus.

„Senais laikais buvau išmokusi kepti ir medaus tortą gerai. Šiaip su saldumynais neužsiimu – neleidžia kantrybė man“, – šypsosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Minkštų ir purių cepelinų paslaptis

Cepelinai yra ponios Birutos vizitinė kortelė – ji ypač mėgsta juos gaminti, o anūkai valgyti. Biruta cepelinus gamina pagal seną receptą – taip, kaip ruošdavo jos mama. Laidos „La maistas“ žiūrovams ji pademonstravo, kaip pagaminti tarkuotų bulvių cepelinus su mėsa ir su varške.

Ponia Biruta verda cepelinus tik iš savo darže užaugintų bulvių, na o tiems, kas jas perka, pataria rinktis „Veneta“ rūšį, kad bulvės būtų krakmolingos.

 „Kad cepelinai išeitų minkšti, reikia naudoti 1,2 kg žalios bulvių masės, o virtų bulvių 300 g. Anąkart ir namie dariau iš kitokių bulvių, kurių Romas buvo nupirkęs turguje, tai labai gera masė gavosi. Bet namie taip iš akies viską darai ir kaip gaunasi, taip ir gerai, o laidoje vis tiek stengiesi“, – juokiasi ponia Biruta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cepelinus ji verda apie 30 minučių. Sako, kad svarbiausia, jog cepelinai nebūtų per dideli ir tilptų į delną. Cepelinams bulves ji visada verda be druskos – prieskonius sudeda tik gaminimo eigoje. Jeigu norite, kad bulvėse liktų daugiau vitaminų – virkite jas su lupenomis.

Pati Biruta dabar dažniau valgo cepelinus su varške, nes, kaip sako pati, „jau senatvė“.

„Užsidedu grietinės ir pavalgau. O anūkus su varške jau nevalgo, jam labiausiai patinka su mėsa“, – šypsosi ji.

Slaptas ingredientas

Biruta sako, kad joms virtuvėje visada yra ryžių, kruopų, makaronų ir prieskonių. Dalį jų džiovina pati – mairūną, baziliką ir čiobrelius.

REKLAMA

Kai gaminimo eigos nefilmuoja kameros, Biruta neseka receptų ir eksperimentuoja – visus produktus deda iš akies.

„Slapto ingrediento neturiu, ką ten įdėsi. Su meile gamink, galvok, kad pasiseks ir pasiseks gerai padaryti. Ką čia ir pridėsi. Jokios paslapties nėra“, – juokiasi ji.

Ponia Biruta sako, kad filmuotis „La maistas“ laidoje kartu su profesionaliais virtuvės šefais Vyliumi Blauzdavičiumi ir Tomu Rimydžiu. Ji juokiasi, kad studijos kameros nėra tokios baisios, kaip anūko kamera namuose – filmuojama iš toliau jautėsi visiškai rami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų