REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus šventiniam maratonui tikriausiai ne vienas žmogus susimąsto, kad po itin gausaus stalo reikėtų labiau susirūpinti savo mityba. Dietistė Vaida Kurpienė, populiarios knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė patarė, ką daryti, kad tokios mintys ir naujametiniai pasižadėjimai neliktų tik pažadais.

Praėjus šventiniam maratonui tikriausiai ne vienas žmogus susimąsto, kad po itin gausaus stalo reikėtų labiau susirūpinti savo mityba. Dietistė Vaida Kurpienė, populiarios knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė patarė, ką daryti, kad tokios mintys ir naujametiniai pasižadėjimai neliktų tik pažadais.

REKLAMA

Pirma šių metų TV3 laida „La Maistas“ buvo skirta būtent sveikesnei virtuvei. Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vyliaus Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis bei laidos viešnia, mitybos specialistė, dietistė, dviejų knygų autorė Vaida Kurpienė demonstravo, kiek sveikų ir gardžių patiekalų galima pasiruošti.

Dietistė laidos metu gamino omleto su daržovėmis ir grybais keksiukus, ir savo firminius morkų keksiukus be kvietinių miltų. Šefas Tomas Rimydis gamino žuvienę, keptų morkų sriubą ir sveiką krosnyje degintų daržovių užkandį. Kitas laidos šefas Vylius Blauzdavičius gamino jautienos kulninės troškinį su grikiais, daržovėmis ir džiovintomis slyvomis bei gaivias salotas su ridikėliais ir bulvytėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris juokiasi, kad laidos metu buvo netikėta ir smagu susitikti su senu pažįstamu Tomu Rimydžiu ir kartu su juo sukurti naują receptą: vietoj morkų ir avižinių miltų keksiukų, gavosi morkų ir kokosinių morkų keksiukai.

REKLAMA

„Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, jeigu į viską nežiūrime per daug rimtai ir nebijome paprašyti kitų pagalbos. Tuomet gaunasi labai geri dalykai. Į naują receptą žiūrėkite, kaip į žaidimą ir vengti išankstinio nusiteikimo, kad kažkas nesigaus. Nustokite save graužti ir džiaukitės akimirka“, – patarimais dalijasi ji.

Trys pagrindiniai patarimai

Žinoma dietistė pasidalino keliais patarimais, kurie padės laikytis naujametinio pažado sveikiau maitintis.

1. Mažiau svajoti, o pradėti daryti

Pasak Vaidos, žmonės labai dažnai pasižada, tačiau konkrečių veiksmų taip ir nesiima, o taip – nebus jokio rezultato, todėl labai svarbu konkrečiai susidėlioti planą, ką ir kaip darysite.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, tikslas – ne sveikiau maitintis, o pradėti valgyti sveikesnius užkandžius. Tarkim, į darbą nusineškite penkias porcijas įvairių vaisių ar riešutų penkioms darbo dienoms. Tai konkretu ir padės išvengti peralkimo.

Taip pat prie kiekvieno pagrindinio valgymo suvalgykite po saują šviežių daržovių. Iš tiesų, reikėtų valgyti daugiau daržovių, bet jeigu iki tol nemėgo jų visai – tai didelis pasikeitimas.

Arba jeigu kabinete stovi saldainių ar sausainių lėkštelė, tai per dieną suvalgysiu tik vieną. Reikia labai konkrečiai numatyti, ką ir kaip žadi daryti. Geriausia, kad tai būtų išreikšta skaičiais“, nurodo Vaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Supraskite, kodėl tai darote

Dietistė nurodo, kad labai svarbu suprasti, kodėl tam ryžtatės ir ką tai duos. Be to, stebėti visus kūne vykstančius pokyčius: svoris, energija, gal sveikatos rodikliai, pavyzdžiui, kraujospūdis ar cholesterolis, jei jie nėra normos ribose. Kitu atveju, jeigu tai darote ir nejaučiate jokios naudos – motyvacijos greit gali nelikti.

3. Susikurkite rutiną

Vaida teigia, kad rutina šiuo atveju yra labai svarbi. „Jeigu kiekvieną kartą svarstome ar man šiandien daryti ar ne, gaunasi kančia ir tikėtina, kad greitai tai mesime.“, – sako ji.

Geresnis variantas  reikia pasirinkti kelis veiksmus, ką galite daryti kiekvieną dieną ir jau po kelių savaičių tai taps savaime suprantama ir apie tai nebemąstysite, o tiesiog darysite.

REKLAMA

Kokį maistą rinktis?

Visuomenėje yra įsitvirtinęs mitas, kad norint valgyti sveikai visą laiką teks valgyti tik sausą vištienos krūtinėlę su ryžiais. Tačiau dietistė teigia, kad pati taip nevalgo ir kitiems nerekomenduoja. Toks nusistatymas atsirado tik todėl, kad žmonės ne visada žino, kaip tinkamai pasigaminti.  

„Ta pati krūtinėlė bus sausa, jeigu mes ją perkepame – per ilgai gaminame. Skirtingas maistas yra skirtingai gaminamas.

Ką galima daryti? Paklauskite pas kolegą, kuris maitinasi sveikiau, kas jam skanu ar nueiti į svečius ir kartu kažką pasigaminti. Prisijungti prie „Facebook“ grupių, puslapių ir tiesiog bandyti. Nebandę nežinosite, kas jums skanu. Neįmanoma norėti kažko, ko nesame ragavę“, – įsitikinusi ji.

REKLAMA

Vaida sako, kad kartais nereikia išradinėti naujo patiekalo, o tiesiog pradėti kitaip gaminti. Pavyzdžiui – trumpiau virti grikius, kad jie neištižtų, ar trumpiau kepti žuvį bei pasiruošti daržovių garnyrą.

„Kartais tą patį patiekalą reikia gaminti trumpiau, kad jis taptų sveikesnis. Ne visada reikia keisti drastiškai.  Jeigu vieną naują patiekalą per savaitę išbandysite, tai atrodo labai mažai, bet jeigu pažiūrėsime per metus – metuose yra 52 savaitės, tad būtų išbandyti ir 52 nauji patiekalai. Su mažais dalykais gyvenime pasidaro dideli pokyčiai“, – šypteli moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų