REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Garsių žmonių nulaužė socialinius tinklus (tv3.lt fotomontažas)

Savaitgalį Lietuvoje susibūrusiame forume „Discord" sukurtas susivienijimas, kurio veikla peržengė visas ribas.  Po slapyvardžiais besislepiantys asmenys nusitaikė į garsenybes ir užsimojo ištrinti jų socialinių tinklų paskyras. To priežastis – sugalvotas žaidimas.

17

Savaitgalį Lietuvoje susibūrusiame forume „Discord" sukurtas susivienijimas, kurio veikla peržengė visas ribas.  Po slapyvardžiais besislepiantys asmenys nusitaikė į garsenybes ir užsimojo ištrinti jų socialinių tinklų paskyras. To priežastis – sugalvotas žaidimas.

REKLAMA

Tokią pramogą sugalvojusiems asmenims pavyko nulaužti kelias garsių žmonių paskyras, dar keli patyrė išpuolius, bet duomenis išsaugojo.

Apie užgimusį sąmokslą vienas pirmųjų prakalbo socialinių tinklų žvaigždė, fotografas Deividas Bendžius. Jis instagrame papasakojo apie susiklosčiusią situaciją. Į vyrą anonimine žinute kreipėsi jo sekėjas, kuris jį ir perspėjo.

„Sveikas, atnešu informacijos iš „Discord“. Nežinau, kiek tu ten būni ir kiek tau bus įdomi ši informacija, bet „Pletkų“ serveryje yra toks turkas „Ruby“. Jis su „Discord“ pagalba ištrynė „Motyvuotų atletų“ instagramus, buvo ištrynęs ir Stonkuvienės. Realiai, trina tuos, kurių prašo „Discord“ nariai. Dabar sugalvojo tave trinti.

REKLAMA
REKLAMA

Jis veikia tokiu principu, kad turi verified (liet. patvirtintą) anketą instagrame, susideda visą informaciją iš aukos profilio ir tada visi reportina, kaip apie apsimetėlį to „Verified“ žmogaus, o instagramas ištrina profilį. Rašau, nes noriu tave įspėti“, – perspėjo anonimas.

REKLAMA

Pasak jo, paslaptingas turkas „Ruby“ yra susikūręs instagramo paskyrą, į kurią susikelia visą aukos profilyje randamą informaciją, o susivieniję „Discord“ nariai tikrąjį paskyros savininką platformos administracijai apskundžia kaip apsimetėlį. Tuomet „Instagram“ platforma įžymybę užblokuoja.

Deividas Bendžius viešai komentavo, kad to palikti ramybėje nežada: „Čia yra suplanuota ataka, kas yra nusikaltimas, su visais discordo įrodymais ir pokalbiais, nėra sunku surasti žmonių IP adresus. Manau, kad pažiūrėsime į šį dalyką rimtai.“

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nuo to jau nukentėjo Artur Swan ir Ieva Swan. „Motyvuoti atletai“ dėl piktavalių susivienijimo prarado savo „Instagram“ profilius. Ar šių asmenų profiliai panaikinti laikinai, ar visam laikui – kol kas nėra aišku.

Manoma, kad tas pats „Ruby“ dar rugsėjį buvo pasisavinęs Indrės Stonkuvienės anketą.

Apie 55 tūkst. narių turinti platforma į aukų sąrašą įrašė ne tik „Motyvuotų atletų“ porą. Jie ėmė organizuoti pasikėsinimus ir į kitas žinomų asmenų anketas: stilistės Agnės Jagelavičiūtės, fotografo Deivido Bendžiaus, tinklaraštininkių Ingos Žuolytės ir Simonos Lipnės ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus apie šią situaciją prabilo ir reklamos agentūros „Sway“ direktorius Audrius Minsevičius.

„Šis savaitgalis ne vienam influenceriui priminė nenorimą žiūrėti siaubo filmą! Paskyrų vagystės ir nulaužimai yra naujas Big thing. Ir tikrai niekas to neprognozavo 2019 m.

Nuotraukoje, žinomas influenceris Deividas Bendžius, tik jo duomenys čia netikri. Apytikriai ir iš tikrųjų jis turi 56 k. followerių ir daugiau nei vieną nuotrauką. Apie viską iš pradžių, kaip tai daroma.

Nuperkama Instagram verified bagde (mėlynos varnelės) tipo paskyra, tada sukeliami profilio duomenys analogiški tikrajai paskyrai. Tam tikrais kanalais suaktyvuojama auditorija (šiuo atveju Discord), kad masiškai būtų reportinama tikrosios paskyros blokavimas kaip dublikatas. Verified paskyra visada turi aukštesnį statusą ir, žinoma, kiekvienas jos neturintis mielai ją įgytų, bet tai nėra paprasta. Per savaitgalio pradžią jau pavyko panaikinti ne vieną paskyrą. Ieva Swan ir Artur Swan anketos nebeegzistuoja, kitas – Deividas Bendžius, yra visa eilė viešai paskelbtų, kurių bus imamasi vėliau. Dar galime atsiminti I. Stonkuvienės, M. Stonkaus, G. Gurevičiūtės atvejus, žinoma ten kitokie mechanizmai buvo naudoti.

REKLAMA

Kuo tai liečia kiekvieną iš mūsų? Soc. tinkluose yra nemažai mums svarbios informacijos, tad minimum reikia padaryti two factor authentications mode, kad duomenys būtų labiau apsaugoti“, – susirūpinęs rėžė A.Minsevičius

Naujienų portalui tv3.lt A. Minsevičius teigė, kad šiuo metu viską daro, jog sugrąžintų socialinius tinklus, žmonėms, kuriems jie ir priklauso. 

„Savaitgalį nulaužė 4 paskyras, o 5 vis nepavyksta. Kol kas niekam nepavyko atgauti jų, nes viskas įvyko savaitgalį. Dabar laukiam sprendimo, viską pradėjome šiandien spręsti“, – sakė vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų