REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Mantas Bartuševičius (nuotr. Fotodiena.lt)

Nors gerbėjai pratę interneto žvaigždę ir komiką Mantą Bartuševičių matyti juokaujanti ir linksminantį kitus, tačiau šį kartą vyras į savo sekėjus kreipėsi dėl rimtos problemos.

9

Nors gerbėjai pratę interneto žvaigždę ir komiką Mantą Bartuševičių matyti juokaujanti ir linksminantį kitus, tačiau šį kartą vyras į savo sekėjus kreipėsi dėl rimtos problemos.

REKLAMA

Vyras išreiškė susirūpinimą dėl jo gimtinėje, Kauno rajono miesto – Vilkijos parke statomos scenos. Mantas piktinosi, kad statinys yra neapgalvotas ir sugadins kraštovaizdį bei užims vietą.

„Aš pradedu šitą įrašą, bet nežinau, kaip jis pasibaigs, nes esu labai piktas. Tie, kurie sekate mane ir mano veiklą, turbūt žinote, kad esu iš mažo miestelio Vilkijos, kurį beprotiškai myliu. Gali būti, jog ir patys pro ją esate važiavę. Jei kada važiavote per Vilkiją, galiu beveik garantuoti, jog važiuodami Vydūno alėja, ties parkeliu pasukdavote galvą į jį ir bent akimirką pasigrožėdavote, o gal netgi sustojote ten atsikvėpti. Kitoje gatvės pusėje gyvenu aš ir ten prabėgo visa mano vaikystė. Kai kurie vaikai žaisdavo daugiabučių kiemuose, kai kurie rinkdavosi prie mokyklos, o mano dienos prabėgo čia – parkelyje.

Būtent apie jį šiandien ir noriu parašyti ir tai liečia kiekvieną – ir tą, kuris jame buvo ir spėjo pasigrožėti ir tą, kuris dar nespėjo, nes gali ir nebespėt. Leiskit man jums papasakot, kas atsitiko ir kas vyksta. Kiek man yra suprantama (šis sakinys gali kartotis, nes informacijos apie tai labai mažai, ji komunikuojama tragiškai, o tai, kokia yra komunikuojama, nurodysiu vėliau, galėsim pasijuokti kartu) valdžia nusprendė, kad Vilkijai reikia scenos renginiams.

REKLAMA
REKLAMA

Europinės lėšos, kodėl nepasinaudojus galimybe ir blablabla. Okei, scena renginiams, skamba fainai, tiesa, tuo pačiu ir ganėtinai keistai, žinant, kad Vilkijoj vyksta du didesni renginiai per metus. Gerai, žiūrim toliau. Ir kurioj gi Vilkijos vietoj turėtų būti šita scena, galvoju aš? Atspėjot, parkelyje. Ir čia mane labai sudomino, ką jie galvoja daryti po mano langais. Literaliai, po mano langais, parkelyje, vietoj, kurią reiktų saugoti. Ir dabar prasideda kažkokie marazmai.

REKLAMA

Pradinis variantas yra pirmoje nuotraukoje. Scena, kuri, kaip rašo, dera prie gamtos reljefo ir supančios aplinkos. Nesu didelis ekspertas, todėl nevertinsiu šios scenos grožio, kiek suprantu, miestelio žmonėms šis variantas buvo priimtinas. Liepos pirmąją turi prasidėti darbai, bet paaiškėja, kad projektas jau yra pasikeitęs ir šitą idėją pakeitė kita – išpjauti trukdančius medžius, padaryti didelę sceną ir aplink, ant betoninio grindinio, kuris pakeistų milžinišką žolės plotą, padaryti 200 betoninių kubų taip, kaip tai parodyta antrojoje nuotraukoje.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu parkas būtų žmogus, tai antrasis variantas būtų to žmogaus palaidojimas. Apie šitą planą chuliganą mes dar pakalbėsim, bet prieš tai dar keli dalykai. Stengiuosi domėtis, kas vyksta gimtinėje, bet tikrai kartais praleidžiu kažką, kažko nežinau, nežinojau ir to, kad mes ruošiamės turėti šitą kapines primenančią sceną. Pasirodo, kad nežinojo ir aktyvūs miestelio piliečiai. Tik noriu priminti, kad seniūnijos komunikacija yra apgailėtina, šitam pasakyti kompetencijos turiu, net diplomą galiu parodyt, o jei norite pažiūrėti, kaip atrodys projektas, užeikite į http://vilkijosseniunija.lt/skelbimai.

Turbūt pažiūrėjote ir viskas aišku, ane? Nes aš galvoju, gal aš kažko nesuprantu. Kur informacija, kaip viskas atrodys? Tokį dalyką aš galiu padaryti su Paint'u. Ir ar aš čia vienas net neįskaitau, kas ten rašoma prie tų rodyklių? Susisiekiu su keletu aktyvių miestelio gyventojų ir klausiu, kas čia vyksta. Jie sako, kad irgi sužinojo per atsitiktinumą. Vilkijos ar gal net Kauno rajono seniūnija, dar kartą aplodismentai už komunikaciją, bravo, pasistengėt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, kad miestelio piliečiai sužinoję apie šitą projektą ir kad jį patvirtino seniūnaičiai net nepasitarę su bendruomene, patys nuvyko pas seniūną aiškintis, kas čia vyksta, išsakė savo nuomonę, nuvažiavo į parką, apžiūrėjo, seniūnas lyg pritarė, kad projektą galima keisti. Buvo nutarta kita susitikimo data dalyvaujant ir architektei, išsakyti ir dokumentuoti piliečių pasiūlymai, kurių kopiją, beje, turiu. Artėjant susitikimui, vieta keičiama – jei piliečiai nori, gali patys važiuoti pas architektę į Kauną.  

O anie nepėsti, ėmė ir nuvažiavo. Pakalbėjo. Turiu nuogirdas – esą architektė sakė, kad čia galėtų būti kaip yra Hamburge, kur atvažiuoja koncertuoti orkestrai po atviru dangumi. Turiu architektei klausimą – o gal tada darom kaip Niujorke, kur koncertuoja Lady Gaga arba statom La Scalą ir kviečiam Placido Domingo, o kai pastatysim sceną, statom stadioną, kad ir tokį, kaip Wemblio.

REKLAMA

Žodžiu, miestelėnai pasikalba su architekte, keletu valdžios atstovų ir nusprendžiama surengti dar vieną susirinkimą, kur dalyvautų tiek bendruomenė, tiek administracija, tiek architektė. Diena – birželio 20. Lyg ir viskas gerai, vilkijiečiai išgirsti. Kaip galvojate, ar įvyko susitikimas? Teisingai, neįvyko, jis buvo atšauktas ir, kaip paaiškėjo, birželio 18 dieną, seniūnaičiai susitiko su seniūnu ir nepaklausę bendruomenės nuomonės nusprendė pritarti tam antrajam siūlymui – tegyvuoja betonas. Kodėl? Nes mes valdžia, va kodėl?

Kiek girdėjau, tai paklausus kažkurio seniūnaičio, kodėl jūs taip pasielgėt, jis pasakė, kad jūs mus išrinkot, mums nereikia su jumis tartis. Ir dar, jei neklystu, iš seniūno nuskambėjo žodžiai, kuriuos jis skyrė vienam iš aktyvių piliečių, kad čia tau vienam netinka, tai dėl tavęs dabar turim keist viską. Ane? Sakot jam vienam? Ar tik nebus, kad savo slaptais susėdimais su seniūnaičiais bandom prastūminėt projektus?

REKLAMA

Bet čia visiška mano improvizacija, tikrai nekaltinu, čia, žinot, daugiau svarstymas. Ką dabar daro vilkijiečiai? Renka parašus, kad jie arba nori pirmojo varianto, arba išvis nenori šito projekto ir laukia, kada pasveiks rajono meras, grįš iš po ligos ir atvažiuos daryt tvarkos. Ir šitas laukimas mane labai baugina. Kiek žinau, konkursas jau laimėtas, rangovas yra, mano supratimu, seniūnas suka uodegą, nes prisidirbo – patvirtintas projektas, kurio Vilkija nenori ir toliau tas projektas bandomas stumti. Čia pat liepos pirmoji, kai buldozeriai oficialiai turėjo pradėt parko išniekinimą, dabar kilus šaršalui, kiek suprantu, darbai laikinai pristabdomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dabar aš pasakysiu savo nuomonę. Vilkijos mokykloj, profesinėj mokykloj, muzikos mokykloj, amatų mokykloj, bibliotekoj, bažnyčioj, stadione, kultūros namuose, prie a.a. Berštauto parduotuvės ir tame pačiame parkelyje aš renginiuose esu dainavęs, vedęs, šokęs, vaidinęs, skaitęs eiles, juokinęs, sakęs kalbas, vedęs paskaitas. Mums reikia ne scenos. Mums reikia žmonių, kurie į tą scenų liptų.

Mes neturime tiek švenčių, mes neturime tiek progų, kad mums reiktų šimtus tūkstančių kainuosiančios scenos komplekso. Gal jums reiktų pagalvoti apie tai, kad reikia investuoti į Vilkijos miesto organizacijas ir bendruomenes? Teatrą, kuris gyvuoja tik dėka neblėstančios vadovės motyvacijos, šokių ir dainuojančių moterų kolektyvą, kuris gyvas idėja, gal reiktų bandyt kažką statyti jaunimui, kad jis galėtų vieną dieną pasakyti, kad jiems reikia scenos?

REKLAMA

Bet vis tie europiniai pinigai, ar ne..? Svarbiausia įsisavint bet kokia sąskaita. Net paaukojant parką. Kiek jums turi būti nesvarbus mūsų parkas, jei norit uždengt jį betonu ir pristatyt 200 betoninių kubų? Ir dar pasakius, kad ant tų betonų nepatogu sėdėt, pasakoma, kad „savivaldybės darbuotojai dalins paduškėles pasidėt“.

Man čia yra kosmosas. Jau kokius 5 ar 6 metus lipu į sceną profesionaliai ir aš galiu pasakyti, ką matyčiau, jei užlipčiau ant šitos. Matyčiau žmones, kurie atėjo kartu, bet yra išskirstyti po vieną, susėdę kaip kariuomenėj ir juos skiria tarpai, jie neturi kaip atsilošt ir patogiai įsitaisyt. Kiekvienas artistas jums pasakytų, kad jūs padarėte viską, kad pasirodyti jam būtų kuo sunkiau. Bet su artistais jūs, akivaizdu, net nesitarėt. Ką darom?

Nieko, leidžiam vietiniam vilkijiečiam patiems kovot šitą kovą. Arba suvokiam, kad tokių Vilkijų yra pilna Lietuva ir jos palaikymas yra kiekvieno gimto miestelio palaikymas. Jei kažkur suklydau – pataisykit, Kauno rajono administracija, kaip ir Vilkijos seniūnijos atstovai yra kaip niekad laukiami, gal čia pavyks komunikuoti geriau, nei kad kol kas pavyko. Nieko nenoriu neteisingai apkaltinti ir apšmeižti, tiesiog įlindot į mano kiemą“, – feisbuke piktinosi Mantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų