REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dainuojanti, garsiai besijuokianti, mėgstanti ir net viršijanti greitį. Būtent tokios detalės apie šalies vadovę Dalią Grybauskaitę atskleidžiamos režisieriaus Donato Ulvydo sukurtame dokumentiniame filme „Valstybės paslaptis”. Jame kalbama apie visą 10-ties metų Dalios Grybauskaitės epochą, kuo ji nusipelnė ir kuo nustebino pasaulio lyderius. Mačiusieji filmą pasakoja, kaip jiems patiko ši juosta.

Dainuojanti, garsiai besijuokianti, mėgstanti ir net viršijanti greitį. Būtent tokios detalės apie šalies vadovę Dalią Grybauskaitę atskleidžiamos režisieriaus Donato Ulvydo sukurtame dokumentiniame filme „Valstybės paslaptis”. Jame kalbama apie visą 10-ties metų Dalios Grybauskaitės epochą, kuo ji nusipelnė ir kuo nustebino pasaulio lyderius. Mačiusieji filmą pasakoja, kaip jiems patiko ši juosta.

REKLAMA

Tad kokios prezidentavimo paslaptys atskleidžiamos naujai ir kokia pačios Dalios Grybauskaitės reakcija po premjeros?

„Atsakinga, žmogiška ir atsidavusi mums – Lietuvai“, – taip prezidentę Dalią Grybauskaitę apibūdina dvejus metus apie ją dokumentinį filmą „Valstybės paslaptis“ kūręs režisierius Donatas Ulvydas.

„Sau aš esu žmogus, o visiem, reiškia, aš vadovė“, – režisieriui prieš premjerą yra sakiusi prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl to filmų „Tadas Blinda“ ir „Emilija iš Laisvės alėjos“ autoriui kurti juostą apie kadenciją baigiančią prezidentę – nemenkas iššūkis.

REKLAMA

Režisieriaus tėvai Janina ir Bronislovas atskleidė, kad prieš pradedant kurti filmą jie bandė įspėti sūnų, kad tikrai nebus lengva: „Sakėm: bus tau, Donatai, labai, labai sunku. Vis dėlto toks filmas, viską. Bet nieko. Patenkinti dabar, rezultatas. Labai patenkinti.“

Pats režisierius D. Ulvydas prezidentę vadina „pasaulinio kalibro lydere“.

Būtent dėl to nusprendė apie ją kurti kino filmą ir dalijasi viena istorijų: „Aš, sakau, labai norėčiau nufilmuoti jus vairuojančią automobilį. Nu, žinai, sako, banalu, Donatai. Nu, taip, banalu, bet norėčiau. Ir tada kaip ir apsaugos tarnyba nelabai leidžia tokio dalyko daryti, nu, ir tada aš ištraukiau frazę: bet, prezidente, jūs vairuojat valstybę, negi negalit pavairuoti automobilio? Ir šito argumento užteko.“

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė sėdintiems šalia kino salėje juokaudama sakė: „sakau, filmo nežiūrėjau specialiai, nes būčiau viską išbraukusi.“

O D. Ulvydas neslepia jaudulio: „Jaudinuosi dėl atsakomybės. Atsakomybės, kuri yra, kai tu suvoki apie ką tu darai filmą.“

Filmas „Valstybės paslaptis“ atveria D. Grybauskaitės epochos dešimtmečio užkulisius. Jame paaiškinami ir kartais gūžčioti pečiais vertę Prezidentės sprendimai. Pavyzdžiui, jos atsisakymas vykti į susitikimą su Baracku Obama Prahoje.

„Aš žinau tai, ko negalėjau pasakyti viešai. Ir aš žinau tai, ko negalėjo žinoti kiti“, – sakoma filmo ištraukoje.

Kai kurios istorijos – jos autoriteto bei tvirto charakterio pavyzdžiai. Tačiau kartu filmas nukelia ir į Prezidentės virtuvę kartu išsivirti kavos. „Valstybės paslaptyje“ D. Grybauskaitė ne tik pasakoja apie tai, kodėl susitikimas su tuomet premjeru Vladimiru Putinu baigėsi šio keiksmais, bet ir dalijasi istorijomis apie Amerikoje dvejus metus nešiotą kostiumėlį, nes tuomet neturėjo už ką nusipirkti kito, ir už viršytą greitį gautą 300 eurų baudą ir sulaužytą protokolą, kai šalyje viešint tuomečiam Izraelio prezidentui Šimonui Peresui ji per lietų pati nešė skėtį, kad šio nesulytų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamačiusi filmą prezidentė kalbėjo: „Noriu prisipažinti, ko tikrai nesitikėjau, aš labai juokiausi. Išties net truputį pergyvenau prieš tai, galvojau, Jėzau, kaip čia bus, čia tokie rimti klausimai, o jie taip juokingai prirankiojo visokių užkulisinių dalykų, kad tikrai mane prajuokino.“

Vis gi toli gražu ne visos istorijos sutilpo į pusantros valandos filmą, kuriam medžiaga buvo renkama net iš 500-tų valandų filmuoto archyvo.

„Ten nepaaiškinta, kodėl aš dainavau, pavyzdžiui. Aš dainavau Džordžtaune, ten prie to universiteto, kur mokiausi Vašingtone. Ir yra atskira ir labai graži istorija. Tikrai pasakojau, kaip mačiau žmogų laistantį gėles, nugara atsisukusį. Mėginau pakartoti dainą, kurią girdėjau 1992 m.“, – istorijos potekste dalijosi D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Įspūdžiais apie „Valstybės paslaptį“ dalinasi ir premjeros svečiai.

„Su Grybauskaite Lietuvai pasisekė. Tai filmas patvirtina“, – sakė filmą matęs Vytautas Landsbergis.

Živilė Diawara sakė, kad filmas jai paliko gerą įspūdį: „Patiko, labai patiko. Įspūdingai ir tvirtai, sakyčiau.“

„Kai vienoje vietoje, per vieną valandą pamatome dešimt metų ir kaip keitėsi pasaulis, kaip keitėsi Lietuva ir kaip Lietuvai buvo atstovaujama užsienyje, tai, matyt verta pasididžiavimo“, – teigė STT vadovas Žydrūnas Bartkus.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius liko sužavėtas: „Tai iškili asmenybė, ženkli, matoma, ji tikrai pakėlė kartelę į tokį atitinkamą aukštį ir visada lygins visi. Tai gerai, kad tas viskas įprasminta.“

REKLAMA

„Mes, kaip kompanija, ir parėmėm šito filmo kūrimą. Mes manome, kad prezidentės abidvi kadencijos buvo tikrai labai geros Lietuvai“, – sakė „Brolis semiconductors“ įkūrėjas Kristijonas Vizbaras.

Istorijomis apie Dalią Grybauskaitę dalijasi ir jos komandos žmonės. Pavyzdžiui, šešerius metus nuolat visur prezidentę filmavęs operatorius Valentinas Voitovas prisipažįsta ją matęs visokią: „Griežtą, linksmą ir suprantančią humoro jausmą, retkarčiais gali ir įspirti į užpakalį, retkarčiais gali apkabinti ir paguosti tave. Tai yra žmogus, ta prasme, nu, žmogus.“

Pati D. Grybauskaitė pripažįsta, kad per pastaruosius dešimt metų asmeninio gyvenimo neturėjo. Viskas buvo skirta darbui, nes, anot jos, tai – pagrindinė šalies vadovo pareiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienas žmogus turi turėti prasmę gyvenime, turi apsispręsti, kodėl jis gyvena, kodėl jis kažką mėgina daryti ar daro, ir kiekvienas turi siekti tos prasmės ir pagrįstumo, kodėl jis veikia, kodėl jis dirba, kodėl jis turi šeimą. Tai suteikia jėgos, pasitikėjimo, na, ir tos prasmės, kuri viską užpildo“, – atviravo prezidentė.

Filmą „Valstybės paslaptis“, kuris, anot režisieriaus, yra net ne apie prezidentę, o apie mus visus galima pamatyti visuose pagrindiniuose Lietuvos kino teatruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų