REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžyje populiarėja vaikų dienos centrai. Čia pagalbos ir paguodos vis dažniau ieško ne tik skurdo ir nepritekliaus kamuojami vaikai, bet ir patyčias mokykloje patiriantys paaugliai.

Panevėžyje populiarėja vaikų dienos centrai. Čia pagalbos ir paguodos vis dažniau ieško ne tik skurdo ir nepritekliaus kamuojami vaikai, bet ir patyčias mokykloje patiriantys paaugliai.

REKLAMA

Panevėžio rožyne veikiančiame vaikų dienos centre po pietų netyla vaikų klegesys. Čia kasdien duris praveria būrys pradinukų ir paauglių. Pastarųjų atvirumas, kodėl lankosi čia šokiruoja.

„Čia tiesiog galiu atsipalaiduoti, kaip šeima mes čia. Visi draugiški ir niekas manęs nesmerkia, kokia esu. Mokykloj kartais pasitaiko atvejų, kad kitaip būna, todėl čia atėjus iškart nusiraminu", – kalbėjo Gabija.

„Aš atėjau čia, nes senoj mokykloj kenčiau patyčias, o man čia padėjo atrasti save, susirasti draugų, kurie žiūri į mane tokią, kokia esu. Mūsų klasiokė buvo su širdies yda ir į ją niekas nekreipė dėmesio, o aš su ja staiga pradėjau draugauti ir visi iš manęs pradėjo tyčiotis", – atviravo Justina. 

REKLAMA
REKLAMA

Vaikų dienos ir moterų krizių centrui vadovaujanti Irma skaičiuoja: pavalgyti, paruošti pamokas ar tiesiog praleisti laiką čia užsuka keliasdešimt vaikų.

REKLAMA

„Pas mus niekada nenutyla vaikų klegesys, džiaugsmas. Būna ir ašarų, ir vaikai pasipasakoja, kas nutinka. Stengiamės būti kaip antros mamos, juos išmokyti, išleisti, subrandinti", – pasakojo šeimos namų vadovė Irma Zabulionytė.

Įstaiga per 25-erius veiklos metus ne tik nenustojo rūpintis skriaudžiamais, priežiūros stokojančiais, bet ir suteikia visokeriopą pagalbą krizės ištiktoms šeimoms. Suktis su vaikais ar laikinai be pastogės likusiomis vienišomis mamomis socialiniams darbuotojams padeda psichologas, pedagogas. Iš aukų ir projektų gyvuojančiam centrui pagelbėja ir savanoriai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes iš tikrųjų sunkiai, iš paskutiniųjų kapstomės stengiamės rašyti projektus. Kad galėtume bent minimaliai pasamdyti žmones kurie dirbtų su vaikais", – sakė I. Zabulionytė.

Vaikai čia neskirstomi į socialinės rizikos, mažas pajamas gaunančių ar kitų šeimų vaikus. Gal todėl čia visi jaučiasi laimingi ir lygūs.

„Čia buvo renginys, susiradau internete ir man pasiūlė čia atvykti, čia linksma", – kaip atėjo prisimena Daugvidas.

Šeimos namų vadovė I. Zabulionytė sako, kad čia atėjus vaikams laikomasi esminio principo, kad gyvenime svarbiausi yra tarpusavio santykiai, žmogiškas ryšys.

O štai ištuštėjus laikiniesiems Panevėžio vaikų namams, patalpos virto į didžiulį vaikų dienos centrą. Savivaldybei skyrus per 60 tūkst. eurų atliktas kapitalinis patalpų remontas ir pripirkta įvairiausios įrangos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir tai dar ne viskas, čia hiperaktyvius ar kitų problemų kamuojamus vaikus centras ragins išbandyti ne tik masažo kėdes, šviesos terapiją bet ir žaidimų kilimėlius.

Yra ir pykčio išliejimo erdvė, kitaip nusiraminimo kambarys.

Ne paslaptis, kad nemažai centrą lankančių vaikų turi psichologinių problemų. Tad ateityje planuojama vesti užsiėmimus ir su psichologu.

Po remonto išsiplėtęs centras nuo šiol galės priimti triskart daugiau lankytojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų