REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis iš naujo aptarinėjant skiepų paskyrimo prioritetų sąrašą, buvęs Sveikatos apsaugos ministras siūlo mokytojus įtraukti ir skiepyti ankščiau nei vyresnio amžiaus piliečius, o dėl Lietuvos nepasiekiančių vakcinos siuntų kaltina pinigus. Jo nuomone, šiuo metu vakcinų gamintojai elgiasi nesąžiningai. 

Vis iš naujo aptarinėjant skiepų paskyrimo prioritetų sąrašą, buvęs Sveikatos apsaugos ministras siūlo mokytojus įtraukti ir skiepyti ankščiau nei vyresnio amžiaus piliečius, o dėl Lietuvos nepasiekiančių vakcinos siuntų kaltina pinigus. Jo nuomone, šiuo metu vakcinų gamintojai elgiasi nesąžiningai. 

REKLAMA

Apie tai Aurelijus Veryga kalbėjo portalo tv3.lt aktualijų laidoje „Dienos pjūvis“.

Mokytojai turi būti prioritetų sąraše

Laidoje „Dieno pjūvis“ Aurelijus Veryga teigė, kad pirmiausia skiepijant mokytojus visuomenė patirtų mažiau žalos.

„Mes pasiūlėme įtraukti švietimo darbuotojus, mokytojus į vakcinavimo prioritetų sąrašą tam, kad būtų saugiau atidaryti švietimo įstaigas“, – sakė A. Veryga.

Buvusio sveikatos ministro teigimu, švietimas yra viena iš tų sričių, kurios turėtų atsidaryti pirmiausiai, nes ilgalaikis mokyklų uždarymas yra žalingas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Į švietimo uždarymą, tokį visišką, reikėtų žiūrėti kaip į kraštutinę priemonę, nes ilgalaikis uždarymas ar perėjimas į nuotolinį ugdymą turi labai rimtas neigiamas pasekmes vaikams. 

REKLAMA

Dėl jų raidos, tiek dėl jų ugdymo, tiek dėl psichinės sveikatos ir fizinės, galų gale, sveikatos, kada vaikai užsidarę tikrai mažai juda ir iškyla aibė kitų problemų“, – tv3.lt naujienų portalo „Dienos pjūvis“ laidos metu sakė A. Veryga. 

Į šį sektorių, A. Verygos teigimu, reikėtų žiūrėti taip pat rimtai kaip ir į sveikatos sektorių. 

„Ten lyg ir visiems aišku, kad yra prioritetas, jis turi veikti. Dėl to mes prioriteto tvarka skiepijame medikus, bet švietimo sektorius yra ne mažiau prioritetinis ir kartais gal netgi galima tuos prioritetus pastumdyti“, – kalbėjo ministras. 

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, keičiant prioritetus vyresnio amžiaus gyventojus reikėtų skiepyti vėliau nei švietimo sektoriaus darbuotojus. 

„Tai žmonės, kurie yra vyresnio amžiaus ir nevaikšto į darbą, gali pabūti ramiai namuose nejudėdami, nevaikščiodami, galėtų ir ilgesnį laiką palaukti. Tuo metu būtų galima prioriteto tvarka paskiepyti švietimo darbuotojus ir pradėti atidarinėti švietimo sektorių. Tai tiesiog yra prioritetų klausimas“, – sakė A. Veryga.

Vakcinos keliauja tiems, kurie moka daugiau

Buvusio sveikatos ministro teigimu, optimizmas, kad gyventojai bus paskiepyti iki metų vidurio, gali subliūkšti, jei gamintojai į šalį neatgabens tam gyventojų skaičiui reikalingų vakcinų kiekių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar daugiau, mes matome tikrai tokių nerimą keliančių žinių, tai vieną, tai kitą savaitę pasirodančių, kad gamintojai praneša apie mažinamus kiekius, apie kažkokias kylančias rizikas.

Iš tikrųjų Europa labai daug investavo, daugiau nei 2 milijardus eurų, į vakcinų kūrimą ir tikrai turėtų labai principingai žiūrėti, kad kompanijos, kurios gavo pinigus tam, kad sukurtų vakcinas, nepradėtų teikti prioriteto valstybėms, kurios prie šito mechanizmo neprisidėjo“, – teigė A. Veryga. 

A. Veryga sakė, kad vakcinų gamintojai sukurtą produktą šiuo metu tiesiog parduoda tiems, kurie sumoka daugiau. 

„Taip ir yra kai kuriais atvejais. Mes matėme iš komunikacijos apie Izraelį, kas ten vyko, ir girdėjome netgi pasakymų, kad Izraelis tikriausiai dvigubai daugiau sumokėjo negu Europos Sąjunga už „Pfizer“ vakciną, ir dabar labai greitai skiepija savo gyventojus. 

REKLAMA

Aš manau, kad mažų mažiausiai tai yra labai nesąžiningas toks kompanijų elgesys, kurios gavo pinigus tam, kad galėtų sukurti vakciną. Paskui prasideda kažkokia neaiški prekyba už didesnius pinigus kitoms šalims, kurios tame mechanizme nedalyvavo“, – sakė buvęs ministras. 

Jo nuomone, Europa neturi ir negali taikstytis su tokiu gamintojų elgesiu. 

Visą pokalbį su A. Veryga žiūrėkite laidoje „Dienos pjūvis“, kurią rasite straipsnio pradžioje, arba čia:

Naujienų portalo tv3.lt laidą „Dienos pjūvis“ žiūrėkite kiekvieną darbo dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų