REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant masinei vakcinacijai vaistinės ruošia skiepų kabinetus ir vaistininkus, kurie galėtų gyventojus skiepyti ne tik nuo gripo, bet ir koronaviruso. Pasak vaistinių, jų negąsdina ir ultra žemos temperatūros reikalaujanti „Pfizer“ vakcina.

Artėjant masinei vakcinacijai vaistinės ruošia skiepų kabinetus ir vaistininkus, kurie galėtų gyventojus skiepyti ne tik nuo gripo, bet ir koronaviruso. Pasak vaistinių, jų negąsdina ir ultra žemos temperatūros reikalaujanti „Pfizer“ vakcina.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija atšauna – pirmiausia Lietuvai reikia užsitikrinti pakankamą vakcinų tiekimą. Prezidentūra ragina Sveikatos apsaugos ministeriją ruoštis šuoliui, kai Lietuvą pasieks didžiuliai vakcinų kiekiai ir per dieną reikės paskiepyti keliasdešimt tūkstančių gyventojų. O kai kurių savivaldybių planai atrodo itin skurdžiai – kasdien paskiepyti vos 100 žmonių.

Vaistinės įnirtingai ruošia patalpas, kuriose jau kovo mėnesį bus skiepijami gyventojai nuo erkinio encefalito ir gripo. O artėjant masinei vakcinacijai nuo koronaviruso žmonės galėtų pasiskiepyti. Vaistinės tvirtina, kad jų negąsdina ir ultra žemos temperatūros reikalaujanti „Pfizer“ vakcina.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu tiktai turėsime galimybę, jei tik valstybė matys, kad galime padėti, tai čia yra mūsų tikslas. Tikrai norime tai daryti, jei galėsime susitarti, ar šaldikliuose laikyti, ar šaldytuvuose, kokia ta vakcina bebūtų, galime sėsti ir kalbėtis apie tai, kaip padaryti, kad ir vaistinėse būtų galima ateiti ir pasiskiepyti“, – sako „Eurovaistinė“ Komunikacijos vadovė.

REKLAMA

Išplėstinės praktikos vaistininkai jau netrukus pradės mokymus tam, kad galėtų skiepyti žmones. Jie mokysis apie skiepų laikymo taisykles, skiepijimo techniką, imunitetą ir šalutinį poveikį. Gyventojus planuojama skiepyti didžiuosiuose šalies miestuose, mat čia yra visa reikiama infrastruktūra ir erdvios patalpos, vėliau bus galvojama ir apie skiepus mažesniuose regionuose.

„Mes stengsimės pasiruošti kuo daugiau kabinetų per tą laiką, kiek įmanoma bei vaistininkų. Ir tikrai manome, kad galėtume būti realūs pagalbininkai šitai masinei vakcinacijai“, – pasakoja „BENU vaistinė Lietuva" vadovė Rasa Montvilė.

REKLAMA
REKLAMA

Jau dabar žmones vaistinėse skiepija Norvegija, Portugalija, Švedija. Apie tokią galimybę Sveikatos apsaugos ministerija kol kas tik svarsto. Tiesa, šios idėjos neatmeta nei premjerė Ingrida Šimonytė, nei ministras Arūnas Dulkys, tačiau apie leidimą naudoti ,,Pfizer“ vakciną net nekalbama.

„Kol kas leidimo skiepyti Covid vakcina, ypatingai „Pfizer’io“ ir galimybių neturėtų. Esant infrastruktūros trūkumui ir norint plėsti vakcinavimo apimtis, turint daug vakcinos, tai yra vieta, apie kurią bus pagalvota ateity“, – teigia kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Prezidentūra toliau tiki, kad iki Mindauginių Lietuva gali pakiepyti 70 procentų gyventojų ir jau kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, reikalaudama  konkretaus skiepijimo plano: atskirų vakcinacijos centrų pajėgumus ir galimybes paskiepyti gyventojus kiekvieną dieną, įskaitant švenčių dienas ir savaitgalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skiepų tiekimas padidės gana ženkliai. Jau vasario mėnesį, tikėtina, gausime dvigubai daugiau vakcinų nei gavome sausio mėnesį. Ir žvelgiant toliau, kovą balandį matome, kad vakcinų tiekimas įsibėgės ir tada pagrindinis tikslas bus efektyviai administruoti vakcinas“, – kalbėjo Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta – kai kurių savivaldybių pateikti skiepijimo planai atrodo itin skurdžiai, mat šios planuoja per dieną paskiepyti vos 100 gyventojų. Visa Lietuva turi ruoštis per dieną vakcinuoti po keliasdešimt tūkstančių žmonių.

„Yra tam tikros savivaldybės, kurios nusimatė, kad per dieną suvakcinuos šimtą žmonių. Tai tikrai nėra pakankama ir reikia kalbėtis su tomis savivaldybėmis dėl apimčių didinimo“, – sako J. Grebenkovienė.

REKLAMA

Tiesa, vakcinų tiekimas Lietuvai ir toliau išlieka chaotiškas. Nors dar savaitgalį britų kompanija ,,Astra Zeneca“ paskelbė, kad Lietuvai pirmąjį ketvirtį tieks tik penktadalį žadėtų vakcinų, visgi Prezidentūra aiškina, kad vakcinos bandos imunitetui suformuoti iki vidurvasario pakaks. Tikina, jog per artimiausius mėnesius gali įvykti  lūžis, kai vakcinos į Lietuvą bus tiekiamos didžiuliais kiekiais.

„Vakcinų tiekimas augs eksponentiniu greičiu, tikėtina, kad visus ateinančius mėnesius tiekimas įsibėgės, juo labiau, jei prisijungs ir ketvirtasis vakcinų gamintojas, kuris taip pat pradėtų tiekti vakcinas antrąjį ketvirtį“, – pasakoja S. Krėpšta.

REKLAMA

Sveikatos Ekspertų tarybos narys, mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius tikina, norint iki Mindaugo karūnavimo šventės paskiepyti didžiąją dalį visuomenės ir įgyti ,,bandos imunitetą“, reikia jau nuo vasario mėnesio per savaitę vakcinuoti apie 140 tūkstančių žmonių. O tai reiškia – kasdien į Lietuvą turėtų būti atgabenama kiek daugiau kaip 20 tūkstančių vakcinos dozių.

„Tas planas prezidento apie 70 procentų yra šiek tiek į optimistinę pusę. Prezidentas sako – 70 procentų, bet jeigu mes paskiepysime 60 arba 50 procentų, tai jau irgi bus labai gerai“, – teigia „Euromonitor“ duomenų analitikas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija papildė ir prioritetinių grupių, kurios yra skiepijamos nuo koronaviruso, sąrašą. Per pirmąjį šių metų ketvirtį galimybę vakcinuotis turės ne tik visi gydymo įstaigų darbuotojai, bet ir valymo, maisto, tiekimo ir kitas paslaugas jose teikiantys žmonės.

Skiepytis galės ir savivaldybių bei gydymo įstaigų vairuotojai, kurie kontaktuoja su sergančiaisiais. Į prioritetinių grupių sąrašą įtraukti ir visų socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai ir savanoriai. Taip pat ir kariai, žvalgybos pareigūnai, dalyvaujantys karinėse ar tarptautinėse operacijose. Tiesa, čia ir sportininkai – kandidatai į rinktines, atstovausiančias Lietuvai Tokijo olimpinėse ir parolimpinėse žaidynėse. Nuo vasario mėnesio antrosios pusės ketinama skiepyti ir mokytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų