REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„TV pagalbos“ žvaigždė Rūta Filejeva sužinojo netikėtą naujieną. Ji tapo viena iš daugelio Lietuvos gyventojų, kuriai šiais metais teks susimokėti naują nekilnojamo turto (NT) mokestį. Daugiau apie jį domėjosi laida „Karštai su tv3.lt“.

„TV pagalbos“ žvaigždė Rūta Filejeva sužinojo netikėtą naujieną. Ji tapo viena iš daugelio Lietuvos gyventojų, kuriai šiais metais teks susimokėti naują nekilnojamo turto (NT) mokestį. Daugiau apie jį domėjosi laida „Karštai su tv3.lt“.

REKLAMA

„Mane šokiravo šita naujiena, nes aš nusipirkusi būstą teiravausi, kokia yra ta vertė ir ar man reikės mokėti nekilnojamo turto mokestį. Ir man dabar naujiena, kad tas mano būstas bus pervertintas“, – laidoje „Karštai su tv3.lt“ aiškino R. Filejeva.

Įsigalios naujos mokestinės vertės

Rūta gyvena Vilniuje, naujos statybos kotedže. Iki šiol jokių nekilnojamo turto mokesčių jai mokėti nereikėjo, tačiau 2021 metais Registrų centras pateiks naujas Lietuvoje esančio nekilnojamo turto vertes ir  daugeliui teks praverti pinigines.

„Nuo šių metų sausio įsigaliojo naujos mokestinės vertės, nuo kurių skaičiuoja, kiek reikia mokėti mokesčių“, – teigė Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gyventojų turtas, specialistų vertinimais, per pastaruosius penkis metus pabrango trečdaliu, todėl nemaža dalis turto perkopė 150 tūkst. eurų sumą – ribą, nuo kurios „įsijungia“ šio mokesčio skaitliukas.

REKLAMA

„Galima išskirti tai, kas kiekvienam aktualu. Tai yra butai. Jų vertės visoje šalyje paaugo maždaug apie 25-30 procentų, o apie 30-40 procentų išaugo, priklausomai nuo savivaldybių, individualių namų vertės“, – aiškino M. Samkus.

Senjorams – jokių nuolaidų

Pagal galiojančią tvarką turtas, kainuojantis nuo 150 tūkst. iki 300 tūkst. eurų, apmokestinamas pusės procento tarifu, o turtas, vertinamas nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst., apmokestinamas 1 procento tarifu. O štai turtas, vertinamas 500 tūkst. ir daugiau, apmokestinamas dviejų procentų tarifu.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės, turėdami tą patį būstą, staiga pamatys, kad jų vertės didesnės 20-30 procentų, negu buvo anksčiau. Vadinasi, kad nuo tos sumos reikės mokėti nekilnojamo turto mokestį“, – aiškino NT ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Lietuvos senjorams – jokių nuolaidų. Jei pensininkas gyvena miesto centre, padoriame bute, teks kloti naujus turto mokesčius.

„Dviejų kambarių butas 50 kv. m jau gali siekti tokią sumą. Neįspūdingas būstas jau kainuoja 150 tūkst. eurų“, – teigė NT ekspertas.

Rūta Filejeva paskaičiavo, kad dabar jos kotedžas pagal Registrų centrą yra vertas apie 200 tūkst. eurų.

„Kai tik sužinojau, tai aš iškart atsisėdau prie kompiuterio, pasitikrinau, kiek ta kaina kils, ir tai yra labai didelė suma. Mano turtas bus pervertintas maždaug 40 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad aš turėsiu mokėti maždaug 250 eurų NT mokestį“, – pasakojo R. Filejeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesvarbu, kad ėmėte paskolą

Daugiausiai naujų šio mokesčio mokėtojų atsiras didmiesčiuose ir tose šalies vietovėse, kur esantys namai, butai ir sodybos turi didžiausią piniginę vertę.

„Jeigu imtume Palangą ar pajūrį, tai ten net pusantro ar dviejų kambarių butukas, nutolęs kilometrą nuo jūros, gali kainuoti arti 150 tūkst. eurų. Tame pačiame Vilniuje 150 tūkst. eurų yra niekuo neišsiskiriantis nuosavas namas, ar įrengtas kotedžas. Jeigu jis yra mažos kvadratūros, tai dar galbūt nesieks šitos sumos, bet jei jis yra virš 100 kvadratinių metrų, tai jis jau sieks 150 tūkst. eurų“, – tikino NT ekspertas A. Antanavičius.

Beje, visiškai niekam neįdomu, kad daugelio į mokestinę sumą patekęs turtas yra pirktas su paskolomis. Jei turi iš ko susimokėti paskolos įmokas, mokėk ir nekilnojamo turto mokestį.

REKLAMA

„Aš įeinu į tą kategoriją žmonių, kurie būstą pirko ne iš savo lėšų. Aš ėmiau paskolą ir ta paskola mane slėgs daugelį metų, kaip ir daugumą, greičiausiai iki pat pensijos. Tai šį mokestį aš vertinu kaip visiškai nesavalaikį.

Pirmas dalykas, šitas būstas nepriklauso man, jis priklauso bankui. Tai manau, kad bent jau jaunas šeimas su paskolomis galėtų galbūt atleisti nuo tokio mokesčio“, – įsitikinusi R. Filejeva.

Atsiras tūkstančiai naujų mokėtojų

Nekilnojamo turto ekspertų vertinimais, šiemet laiškų apie prievolę susimokėti nekilnojamo turto mokesčius sulauks apie 20-30 tūkstančių naujų šio mokesčio mokėtojų. Daugeliui tai bus labai nemaloni staigmena.

REKLAMA

„Esu įsitikinęs, kad dabar didesnė dalis didmiesčių gyventojų ir mažesnių miestų gyventojų pamatys, kad jiems reikia mokėti. Ypač tos šeimos, kurios turi ne po vieną būstą – viename gyvena, o kitą nuomoja“, – aiškino NT ekspertas.

Tiesa, jei jūsų turto vertė pakilo virš 150 tūkst. eurų sumos, bet jis yra bendra sutuoktinių ar kitų šeimos narių nuosavybė, šio mokesčio mokėti nereikės, nes turto vertė dalinasi iš turto savininkų skaičiaus.

Mokestinės šio mokesčio lengvatos taikomos daugiavaikėms, tai pat neįgalius vaikus auginančioms šeimoms. Bet šiandien vis garsiau kalbama, kad netrukus galime turėti ir visuotinį nekilnojamo turto mokestį.

Visą reportažą apie NT mokestį Lietuvoje žiūrėkite siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Karštai su tv3.lt“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų