REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauja valdžia – nauja ir vaistų politika. Valdantieji ruošiasi naikinti Aurelijaus Verygos vaistų reformas ir ruošia naują vaistų kompensavimo tvarką.

Nauja valdžia – nauja ir vaistų politika. Valdantieji ruošiasi naikinti Aurelijaus Verygos vaistų reformas ir ruošia naują vaistų kompensavimo tvarką.

REKLAMA

Valdantieji žada daugiau vaistų kompensuoti ir naikinti A. Verygos įvestą tvarką, kai kompensuojamas pirmasis pigiausias vaistas. Tačiau buvęs ministras abejoja naujosios tvarkos nauda ir pažadais atpiginti vaistus. Esą vaistų gamintojams ir pardavėjams sumažės paskatos konkuruoti dėl kainų.

Nepaisant pastaruosius 4 metus sveikatos apsaugai dirigavusio A. Verygos pastangų pripratinti lietuvius prie generinių vaistų ir taip už vaistus mokėti mažiau, žmonės ir toliau skundžiasi, kad vaistai yra per brangūs. Beveik visi populiariausi, dažniausiai išrašomi vaistai Lietuvoje kainuoja iki 4 kartų brangiau nei kitose ES šalyse, kur analogiški vaistai pigiausi:

„Žmonės išleidžia beveik visą pensiją vaistams.“

„Paprasčiausiems vaistams yra labai didelės kainos.“

„Labai brangūs, reikia, kad sumažintų.“

„Kad pigesni būtų vaistai.“

„Reikia mažinti, brangoka. Kainos per didelės.“

Pacientų organizacijos taip pat piktinasi, kad daugybė vaistų nebepatenka į kompensuojamųjų sąrašus ir gyventojai priversti už juos mokėti visą kainą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nefrologiniams ligoniams šiuo metu yra priemoka 100 eurų. Žmonėms, turintiems aukščiausią neįgalumo grupę, yra neįmanoma įsigyti. Turi būti taip sudėliota, kad žmonės galėtų gauti“, – sako pacientų organizacijų atstovė Vida Augustinienė.

REKLAMA

„Naujoji Vyriausybė žada didinti vaistų prieinamumą ir štai Sveikatos apsaugos ministerija bei Seimo sveikatos reikalų komitetas jau pradeda ruošti naują vaistų kompensavimo tvarką“, – pasakoja sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Jau kitą pusmetį norima naikinti sistemą, kai valstybė kompensuoja tik patį pigiausią generinį vaistą, ir žada galimybę rinktis ir brangesnį, kurio dalį kainos kompensuotų.

„Šiuo metu valstybė išgali kompensuoti pigiausių vaistų kainą. Jei žmogus rinksis pigiausią, jam nereikės primokėti. Bet 40 proc. žmonių gydytojas parenka ne pigiausią vaistą, subalansuotą, derinį vaistų. Žmogus moka visą kainą. Čia esmė, kad žmogus, mokėdamas mokesčius, gauna skirtingą gydymą. Baikim su draudimais, ribojimais. Gydytojas turi spręsti, kokį tyrimą ir gydymą paskirti“, – teigia Seimo komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

REKLAMA
REKLAMA

Girdėdamas tokius Matulo žodžius, A. Veryga perspėja, kad Lietuva rizikuoja grįžti į situaciją, buvusią prieš ketverius metus, ir jau regi farmacininkų viliones pacientus rinktis brangesnius vaistus, kuriuos turės apmokėti valstybė.

„Ką norima padaryti, tai liberalizuoti patekimą į kainyną. Tada jau prasideda velniava. Jei nesvarbu, kokią kainą, duodi, būsi kainyne, kažkokią dalį tau kompensuos, o likusią dalį tau sumokės žmogus, realiai jis mokės už rinkodarą, dalykus, kurie nekuria pridėtinės vertės sveikatai“, – kalbėjo buvęs ministras.

A. Veryga perspėja, esą naujoji vaistų kompensavimo tvarka sumažins paskatas vaistų gamintojus konkuruoti dėl mažesnių kainų. Veryga su Matulu ir toliau kivirčijasi, kurie vaistai geresni: pigūs generiniai ar brangesni, vadinamieji etiniai, juos lygindami su mašinomis ir degalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš juokaudavau Verygai, kodėl tu važinėji su mersedesu ar volvo naujausiu? Sėsk į žigulį – veiklioji medžiaga, variklis – tas pats. Važiuok. Šalta bus, lėčiau važiuosi, bet nuvažiuosi. Taip ir su ligoniu“, – sako A. Matulas.

„Tai nelogiškas palyginimas. Aš lyginčiau taip. Jei pilatės „Orlen" degalus „Neste“ degalinėje ar „Orlen“, su kuriuo bus geriau važiuoti? Vienoje brangesnis, o kitoje pigesnis. Kuris kuras geriau varikliui? Čia taip su generiniais vaistais“, – pasakoja A. Veryga.

Žadėdamas kompensuoti daugiau vaistų, Matulas sąrašus keisti žada rečiau nei dabar – ne kas ketvirtį, o kas pusmetį.

REKLAMA

Be to, jis neišsižada ir siekio mažinti vaistų kainas ir mato du galimus kelius: vienas jų yra mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), o antras – vaistus pirkti kartu su Lenkija, kuri dėl dešimtkart didesnės rinkos juos gali pirkti pigiau.

A. Veryga aiškina, esą planą pirkti vaistus kartu su kitomis Rytų Europos šalimis sutrukdė koronaviruso pandemija. Ministerijų dėmesys pakrypo kovai su pandemija ir šis projektas taip ir liko neįgyvendintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų