REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nuo koronaviruso jau skiepijami pirmieji gyventojai, kurie sulaukė 80 ir daugiau metų. Molėtų rajone, Alantos seniūnijoje, nuo COVID-19 paskiepyti 59 senoliai. Skiepų sulaukė ir Šilalės rajono gyventojai. Pirminės sveikatos priežiūros centrai sako yra pasiruošę, galėtų paskiepyti ir daugiau vyresnio amžiaus žmonių, tačiau jiems trūksta vakcinų.

Lietuvoje nuo koronaviruso jau skiepijami pirmieji gyventojai, kurie sulaukė 80 ir daugiau metų. Molėtų rajone, Alantos seniūnijoje, nuo COVID-19 paskiepyti 59 senoliai. Skiepų sulaukė ir Šilalės rajono gyventojai. Pirminės sveikatos priežiūros centrai sako yra pasiruošę, galėtų paskiepyti ir daugiau vyresnio amžiaus žmonių, tačiau jiems trūksta vakcinų.

REKLAMA

O šalies poliklinikos jau sudarinėja prioritetinių grupių sąrašus, pagal kuriuos bus skiepijami žmonės. Tad kaip gyventojai bus informuoti apie galimybę pasiskiepyti nuo koronaviruso?

Kol vienos savivaldybės dar tik skiepija medikus, kitos jau veržiasi į priekį ir nuo koronaviruso vakcinuoja senolius, kurie sulaukė 80 ir daugiau metų. Matyti, kaip Molėtų pirminės sveikatos priežiūros centre skiepijama 80 metų sulaukusi senjorė. Pasak Molėtų rajono mero, prioriteto tvarka suskiepijus medikus, mobilaus punkto darbuotojus, globos ir slaugos įstaigų gyventojus, vaistininkus ir odontologus savo eilės jau sulaukė ir vyresnio amžiaus žmonės.

„Gal mes išlošėme toje vietoje, kad esame mažesnė savivaldybė ir tiesiog toje eilėje buvo mažiau žmonių. Mes praeitą savaitę paskiepijome pirmuosius gyventojus, eilinius, nepriklausančius jokiai išskirtinei kategorijai darbuotojų“, – sako Molėtų rajono savivaldybės meras Saulius Jauneika.

REKLAMA
REKLAMA

O pirmieji paskiepyti vyresnio amžiaus žmonės yra Alantos seniūnijos gyventojai, sulaukę 80 metų. Iš viso Alantos seniūnijoje jau vakcinuoti 59 senjorai. Seniūnijos darbuotojai patys apskambino senolius ir jų klausinėjo, ar šie sutinka skiepytis nuo koronaviruso.

REKLAMA

„Žmonės iš pradžių nustebę buvo, kodėl seniūnija skiepija, bet paskui pagalvoję, pasitarę su savo vaikais, jie patys perskambino arba iškart sutiko. Kita dalis gyventojų, išgirdę tą žinią per Molėtų laikraštį patys skambino ir teiravosi“, – pasakoja Alantos seniūnas Aidonas Užubalis.

Pasak Molėtų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro, darbuotojai yra pasiruošę ir jau dabar galėtų paskiepyti daugiau gyventojų, sulaukusių 80 metų. Tiesa, pagrindinė problema – tai vakcinos trūkumas. Iš viso Molėtų rajone yra paskiepyta daugiau kaip 370 žmonių – tarp jų  ir 59 Alantos seniūnijos gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame pajėgūs tą daryti, bet kažkaip vis trūksta mums tos vakcinos. To mums labiausiai ir trūksta, visi žmonės labai laukia, tikrai atsisakančių neturime ir klausia, kada kada, o kada gi mus? Mes tikrai laukiame ir pasiruošę skiepyti“, – teigia pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė  Eglė Bareikienė.

Skiepyti vyresnius gyventojus  jau ruošiasi ir šalies poliklinikos. Šeškinės poliklinika yra sudariusi sąrašą – nuo koronaviruso planuojama paskiepyti apie 3 tūkstančius pacientų, sulaukusių 80 ir daugiau metų. Su visais jais poliklinika planuoja susisiekti, paskambinti ir paklausti, ar šie sutinka vakcinuotis nuo koronaviruso. Tiesa, prieš tai dar planuojama vakcinuoti ir pačius poliklinikos darbuotojus – tokių yra apie 300.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sistemos leidžia registruoti ir sekti pacientus ir pagal pavardes, ir pagal apylinkes, ir pagal registracijos datą ir pagal ligas – tikrai čia nebus problemų. Mes skirsime visas pastangas ir visus darbuotojus kiek tik įmanoma, kad tas skiepijimas, kai tik turėsime vakciną, būtų kuo greitesnis . Yra siekiamybė paskiepyti 200-300 per dieną“, – kalbėjo pavaduotoja gydymui Ingrida Savickienė.

O Karoliniškių poliklinika, kuri organizuoja skiepijimą nuo koronaviruso, jau yra suskiepijusi daugiau kaip 1100 asmenų pagal numatytas prioritetines grupes. Iki savaitės pabaigos planuojama čia dar paskiepyti apie 500 – mobilių punktų, privačių ir valstybinių gydymo įstaigų darbuotojus. Poliklinika yra paruošusi ir vyresnių nei 60 metų asmenų sąrašus. Tokių pacientų gydymo įstaiga turi virš 30 tūkstančių. Tiesa, poliklinika dar sprendžia, kaip tokie žmonės bus kviečiami skiepytis, o gyventojų sąrašai gali būti sudaromi ir abėcėlės tvarka.

REKLAMA

„Galbūt gyventojams bus ir žinutės išsiųstos, kadangi ne visi vyresni gali perskaityti, tai mes bandysime susisiekti individualiai, asmeniškai ir paprašysime jų atvykti į polikliniką skiepytis“, – sako slaugos administratorė Vaida Danielė.

Sveikatos apsaugos ministerija jau planuoja, kad gyventojai skiepui galėtų registruotis per elektroninės sveikatos sistemą. Jei žmogus galimybės užsiregistruoti neturės, jį skiepui užrašys šeimos gydytojas.

Lietuvą jau pasiekė ir penktoji „BioNTech“ ir ,,Pfizer“ vakcinos siunta. Tiesa, šį kartą tik kiek daugiau kaip 14000 vakcinos dozių, mat gamintojas Lietuvai perpus sumažino vakcinos tiekimą. Jį žadama atstatyti sausio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų