REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltis – iššūkis ne tik žmonėms, bet ir jų keturkojams draugams. Gyvūnų prekių parduotuvėse lentynas šiomis dienomis šluoja šunims paltus, kombinezonus ir batus perkantys šunų ir kačių savininkai. O veterinarai ragina su lepesniais šunimis lauke užsibūti kuo trumpiau, o grįžus iš lauko nusausinti kojas bei nepamiršti gyvūnų maitinti šiltu maistu.

Šaltis – iššūkis ne tik žmonėms, bet ir jų keturkojams draugams. Gyvūnų prekių parduotuvėse lentynas šiomis dienomis šluoja šunims paltus, kombinezonus ir batus perkantys šunų ir kačių savininkai. O veterinarai ragina su lepesniais šunimis lauke užsibūti kuo trumpiau, o grįžus iš lauko nusausinti kojas bei nepamiršti gyvūnų maitinti šiltu maistu.

REKLAMA

Muzika ir šokiai visur lydi ne tik Livetą Kazlauskienę, bet ir jos dešimtus metus skaičiuojančią pudelių veislės Belą. Tiesa, Bela grynu oru taip džiaugtis gali tik todėl, kad jai joks šaltis nebaisus.

„Mes turime batukus. Ten po batukais yra viduje natūralios vilnos kojinytės. Ir megztuką, ir liemenę. Mes, vienu žodžiu, rūpinamės savo augintine Belute. Ir džiaugiamės, kad ji mus džiugina“, – sako Belos šeimininkė Liveta Kazlauskienė.

O štai vietoje nenustygstanti Pupa Zalogaitė, kuri įpratusi lauke vaikštinėtis po valandą, šiandien čia neištveria nė 20-ies minučių.

REKLAMA
REKLAMA

„Išėjom ir kojytės taip dreba, kad jų net nepamatysi, kaip epušės lapeliai. Tai gaila šuns“, – pasakoja Pupos Zalogaitės šeimininkė Irma.

REKLAMA

Pupos Zalogaitės šeimininkė Irma sako, kad batukais jos neapausi, tad tenka šildyti dviem paltais.

„Kadangi vengrų vižlas yra poplaukio neturintis šuo, tai mums reikia tikrai keleto sluoksnių, kad ji nesušaltų. Tai vat, kaip matosi, vienas paltukas ir ant viršaus kitas paltukas, kuris neperpučiamas, nuo lietaus apsaugantis“, – teigia Irma.

Kol vieni šuneliai jau paruošti šalčiams, kitų šeimininkai šluoja parduotuves.

„Dar neišsirinkau, bet matuosim paltą. Nes jo… Su kojom labai sunku. Druskomis pribarsto, tai šuo klykia ir gulasi ant sniego“, – kalbėjo Dega šeimininkė Gintarė.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavėjai sako, kad kokybiškus batukus augintiniui galima nupirkti maždaug už 20 eurų, o paltas atsieis apie 50-60 eurų.

Ir pataria į ką reikia atkreipti dėmesį.

„Labai svarbu renkantis tokį drabužį atkreipti dėmesį į audinio kokybę. Labai svarbu koks yra audinio nepralaidumas drėgmei. Jis matuojamas nuo 3000 iki 10000. Tai pat labai svarbu pažiūrėti, koks yra striukės vidaus pašiltinas audinys. Mūsų skandinaviški drabužiai turi tokią inovaciją -vidinis audinys yra padengtas folijos elementais, kurie atspindi šilumą“, – sako „PetCity“ marketingo vadovė Viltė Kunevičiūtė.

Veterinaras Jovydas Bajorinas sako, kad spaudžiant tokiam šaltukui, šunys gali ne tik persišaldyti ar nušalti galūnes, bet ir susidurti su dar rimtesnėmis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turėjome gyvūną, kuris buvo privalgęs daug sniego. Tai jam prasidėjo ūmūs virškinamojo trakto sutrikimai, kvėpavimo sistemos sutrikimai. Iš pradžių buvo labai kritusi gyvūno temperatūra, paskui labai aukšta, tai reikėjo intensyvaus gydymo“, – pasakoja veterinaras Jovydas Bajorinas.

O štai toiterjerei Gilei ir kitiems mažiems šunyčiams toks šaltis net gali būti pražūtingas.

„Ne tik kvėpavimo funkcijos gali sutrikti, bet ir vidaus organai, krenta kūno temperatūra, pasidaro lėtesnis širdies darbas. Ir tokiam gyvūnui, jei mes jį paliktume pusvalandį, valandą lauke be priežiūros, jei jis nejudėtų, tai jam gresia ir mirtis“, – teigia veterinaras Paulius Morkūnas.

REKLAMA

Tad ką daryti, kad nesušaltų tiek namuose, tiek lauke gyvenantys mylimi augintiniai?

„Rengti augintinius, sudaryti barjerą pereinant iš šiltų namų į šaltą lauką. Taip pat prižiūrėti tinkamai pėdutes, nukirpti nagus, apauti batukus, bei iškarpyti esančius plaukus tarpupirščiuose“, – kalbėjo J. Bajorinas.

„Turi būti per dieną pateikiamas ne vieną kartą šiltas maistas, vanduo. Sniegas neatstoja vandens. Labai svarbu kad būtų kažkoks prieglobstis, būda, šiaudai ir turėtų būti tokioje vietoje, kad nebūtų vėjo perpučiama“, – sako P. Morkūnas.

Veterinarai ragina nenaudoti paprastų kremų šunų pėdutėms, nes jie gali dar labiau suminkštinti jas. Ir pabrėžia, kad parvedus šunį iš lauko, būtina nusausinti kojas, apžiūrėti ar pėdos nekraujuoja.

REKLAMA

„Galima pasidaryti įvairius tirpalus su šampūnais ir jas išplauti, išmasažuoti. Taip pat yra servetėlės su alijošiumi, kuriomis galima išvalyti, jos ramina odą. Taip pat chlorheksidinas veikia antibakteriškai ir priešgrybiškai. Irgi taip pat padeda puikiai prižiūrėti pėdutes“, – pasakoja J. Bajorinas.

O sušalusius keturkojus reikia tinkamai sušildyti.

„Niekada nereikia gyvūno staigiai atšildyti, dėti prie kaštų pečių, prie židinių. Viskas turi vykti palaipsniui. Jei sušąlame ganėtinai lėtai, atšilimas irgi toks turėtų būti. Jokių vandens pylimų, jokių karštų vonių. Tikrai ne. Prie savęs, šiltai, dekutis ir mes turime sušilti“, – teigia P. Morkūnas.

Veterinarai atkreipia dėmesį, kad šaltam orui gerokai jautresni yra sergantys, jauni ir vyresnio amžiaus šunys, tačiau yra ir veislių kurios šalčio bijo mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų