REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į keliones dėl pandemijos neišvykę tautiečiai pinigus galės atgauti per trumpesnį laiką – ne per tris mėnesius, o per dvi savaites, taip po Europos Komisijos reikalavimų nusprendė Seimas. O kelionių agentūros lietuviams vis dar skolingos beveik keturis milijonus eurų. Tiesa, naujas terminas, kelionių organizatorių prašymu, įsigalios tik po mėnesio. Tuo metu saulės ištroškę žmonės vis drąsiau dairosi kelionių krypčių būsimoms atostogoms.

Į keliones dėl pandemijos neišvykę tautiečiai pinigus galės atgauti per trumpesnį laiką – ne per tris mėnesius, o per dvi savaites, taip po Europos Komisijos reikalavimų nusprendė Seimas. O kelionių agentūros lietuviams vis dar skolingos beveik keturis milijonus eurų. Tiesa, naujas terminas, kelionių organizatorių prašymu, įsigalios tik po mėnesio. Tuo metu saulės ištroškę žmonės vis drąsiau dairosi kelionių krypčių būsimoms atostogoms.

REKLAMA

Ne per ekraną, o gyvai vėl išvysti Viduržemio jūrą ar kitą išsvajotą tolimą objektą – daugelio lietuvių troškimas. Tačiau dalis tautiečių pirmiausia norėtų atgauti pinigus už keliones, kurios dėl pandemijos taip ir liko tik svajone. Nuostolių žmonės patyrė ir už suplanuotą poilsį pačioje Lietuvoje. Pavyzdžiui, vilnietė Olga su šeima prarado 300 eurų.

„Kaip tik nuo kovo mėnesio ir suplanavom kelionę, nes buvo labai geras pasiūlymas į Birštoną. Deja, prasidėjo karantinas, pinigų neatgavom“, – sako vilnietė Olga Sevruk-Babič.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris mainais gavo dovanų čekį, tačiau jo panaudoti net neturėjo progos – ten, kur norėjo, vietų nebebuvo, o vėliau poilsio centrai vėl buvo uždaryti. Tad su nuostoliu Olga jau beveik susitaikė.

REKLAMA

„Dabar ir pajamų, ir tos prastovos. Būtų gerai atgauti, bet, deja“, – pasakoja O. Sevruk-Babič.

Visgi daug tautiečių pernai dovanų čekių nepriėmė, rankų nenuleido ir tiesiog užvertė skundais Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Dėl neįvykusių kelionių ir prarastų pinigų tarnyba gavo per tūkstantį skundų.

„Tai yra labai dideli skaičiai, dešimt kartų daugiau nei įprastai gaunam toj srity“, – teigia tarnybos skyriaus vedėja Živilė Kazakevičienė.

Išnagrinėti tarnyba spėjo per 600 skundų ir priėmė per pusantro šimto nutarimų. Žmonės siekia atgauti nuo keliasdešimties iki poros tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš jų apie 70 proc. patenkinami arba iš dalies patenkinami. Apie 30 proc. atmetama“, – kalbėjo Ž. Kazakevičienė.

Taigi dauguma besikreipusiųjų pinigus iš kelionių organizatorių išsireikalauja. Tiek vargti žmonėms nereikėtų, jei Lietuva pavasarį nebūtų priėmusi įstatymo, leidžiančio kelionių organizatoriams pinigus už neįvykusias keliones grąžinti per 90 dienų po ribojimų atšaukimo. Tai Seimas padarė esą gelbėdamas turizmo verslą.

Tačiau Europos Komisija už tai iškart Lietuvai pagrasino baudomis. Tad šiandien Seimas grąžino ankstesnę tvarką – pinigus žmonės galės atgauti per 14 dienų. O negrąžintos sumos vis dar didžiulės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įsiskolinimai siekia tarp 3-4 milijonų kelionių organizatorių. Tačiau turime įsivertinti, kad pandemija nėra pasibaigusi ir mes nežinome, iki kada dar gali tekti atšaukti keliones“, – sako Turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė-Rainienė.

Tiesa, įsigalios įstatymas tik nuo vasario vidurio.

„Truputėlį, labai nedaug, bet dar duoda laiko mums peržiūrėti paskolų sąlygas, į kurias gali pretenduoti kelionių organizatoriai, kad jiems būtų lengviau įveikti pandemiją. Tačiau taip pat apsaugo ir vartotojus“, – pasakoja ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Daugiau laiko nori didieji kelionių organizatoriai, kuriems reikia ir didesnių paskolų.

„Sakykime, reikalinga paskola 2 mln. dydžio, tam antram milijonui keliami pertekliniai reikalavimai – arba turto įkeitimas, arba turto įkeitimas ir laidavimas visai šimtaprocentinei sumai, tam antram milijonui“, – teigia M. Plepytė-Rainienė.

REKLAMA

Per likusį mėnesį didieji organizatoriai tikisi susitarti su ministerija dėl lankstesnių sąlygų. Mažesnieji tikina skolas klientams jau grąžinę.

„Aš suprantu ir keliautojų pusę. Taip toliau tęstis nebegali, turi būti terminas sumažintas ir keliautojai turi jaustis saugūs, neįšaldę savo pinigų“, – kalbėjo „Makaliaus“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas.

Tuo metu atkakliausieji sugeba atostogų išvykti ir dabar. Vien Maldyvuose sausio dienas leidžia mažiausiai pusšimtis lietuvių.

„Šiuo metu Maldyvuose yra apie 30 laipsnių karščio, saulėtos dienos, čia atvykę lietuviai bijo vienintelio dalyko – nusvilti saulėje“, – sako R. Širvinskas.

REKLAMA

Kelionių organizatoriai tikina, kad atostogų ir šilumos ištroškę žmonės jau pradeda gerokai drąsiau ir aktyviau dairytis vietų poilsiui. Jei ne dabar, tai bent vasarai.

„Nepaisant koronos, karantinų, žmonės nori keliauti, jie vis tiek nori atostogų, saulės. Pagrinde skrenda – Dubajus ir Kanarų salos. O ten, kur mes norėtume skraidinti – Turkija, greitai paleisim ir europines kryptis į Bulgariją ir Graikiją“, – pasakoja „Kidy Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis.

Pasak organizatorių, dažniausiai į šiltus kraštus dabar išsmunka tie, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu. Ir svetur pasilieka ilgesniam laikui – mėnesiui.

„Iš Lietuvos keliauja į JAE – viena pigiausių krypčių. Maldyvai, Meksika ar savo transportu nuvyksta iki Varšuvos, iš ten kelionių pasirinkimas yra gerokai didesnis, jie gali keliauti į Kubą, Zanzibarą Tanzanijoje, Dominikos Respubliką, pamėgtas Kanarų salas bei Egiptą“, – teigia R. Širvinskas.

Kadangi įstatymas pinigams atgauti įsigalios vasario 15 dieną, anksčiausiai žmonės juos galės susigrąžinti kovo pradžioje, mat kelionių agentūroms atsakyti į klientų prašymą paliekamos dar dvi savaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų