REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamta vis meta iššūkius. Sinoptikai žada, kad savaitgalį šaltis naktį vietomis spustels žemiau negu 20 laipsnių, sekmadienį gali būti ir minus 26. Nors klimatologai sako, kad toks šaltis dar nemuša rekordų, bet medikai ir ugniagesiai perspėja būti pasiruošusiems, saugoti save ir savo turtą.

Gamta vis meta iššūkius. Sinoptikai žada, kad savaitgalį šaltis naktį vietomis spustels žemiau negu 20 laipsnių, sekmadienį gali būti ir minus 26. Nors klimatologai sako, kad toks šaltis dar nemuša rekordų, bet medikai ir ugniagesiai perspėja būti pasiruošusiems, saugoti save ir savo turtą.

REKLAMA

Žiema ir toliau rodo ne tik savo grožį, bet ir nagus. Jau šeštadienio naktį šaltis kai kur gali spustelti iki -22 laipsnių, o sekmadienį ir iki -26. Tiesa, iki rekordo tokiems šalčiams dar labai toli.

1956 metų vasario 1 dieną Utenoje temperatūra nukrito iki beveik 43 šalčio, bet ir savaitgalį tikimosi šaltuko laukėme ilgai – paskutinį kartą žemiau 20-ies laipsnių šalčio temperatūra krito tik 2018-2019 metų žiemą. Na, o temperatūra žemesnė nei 30 laipsnių užfiksuota dar seniau.

„O paskutinį kartą kada tokia šalta, na, šaltesnė žiema galbūt, vertinkim, tai buvo 2011-2012 metų žiema, kuomet oro temperatūra nukrito keliose stotyse iki -30 laipsnių ir šiek tiek žemiau. Tai čia buvo paskutinis kartą šitą dešimtmetį“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologė Viktorija Mačiulytė.

REKLAMA
REKLAMA

Jei klimatologų žemiau 20 laipsnių nukritusi temperatūra ir nestebina, tačiau šie skaičiai kelia nerimą medikams. Pasak jų, žmonės daro klaidą ne tik kreipdamiesi pavėlavę, kai galūnės pradeda juoduoti ir gangrenuoti, bet ir grįžę namo sušalusias vietas kišdami po karštu vandeniu. Medikai sako, kad po savaitgalio padaugės ne tik nušalusių žmonių, kai kurie jų, gali atsidurti ir reanimacijoje.

REKLAMA

„Paklius į reanimaciją, jie bus hipotermijoje paklius. Bus paišdykavę su alkoholiu, nepaskaičiavę savo jėgų, galvos, kad galima nueiti, kaip daugelis yra pasakoję, kad yra didelė labai pagunda į minkštą sniegelį išgėrusiam atsigulti“, – pasakoja Terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus.

Artėjantys šalčiai neramina ir ugniagesius. Jie skaičiuoja, kad paspaudus šalčiams, gyvenamųjų namų gaisrų padaugėja 4 kartus. Juos sukelia ne tik netvarkingos krosnys ar prakiurę dūmtraukiai, bet ir elektriniai šildymo prietaisai, kuriuos gyventojai naudoja norėdami, kad namuose būtų šilčiau. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai sako, kad žmonės šalčiams turėtų pasiruošti, apžiūrėti savo krosnis, pasižiūrėti ar pro dūmtraukius nesiveržia dūmai.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės neretai džiovina malkas, laiko degius daiktus prie pat krosnies, prie pat pakuros. Iškritusios žarijos, kibirkštys iškart jos uždega ir tokių gaisrų taip pat yra nemažai. Tai mes raginame žmones tikrai apžiūrėti savo šildymo prietaisus, šildymo įrangą, visus degius daiktus patraukti bent 1 metro atstumu“, – teigia departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas.

Kad vairuotojų, kaip kelininkų, žiema neužkluptų netikėtai, autoservisų atstovai taip pat ragina nelaukti ir savo automobiliais pasirūpinti jau dabar, bent jau patikrinti, ar akumuliatoriai pilnai pakrauti. Tiesa, kol kas tautiečiai akumuliatorių pirkti neskuba. Pirkėjų antplūdžio laukiama po ateinančio savaitgalio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiems, kurie išties griežtai laikosi karantino ir jų automobiliai stovi šiuo metu kieme, uždengti sniegu. O gal ir dar ilgiau. Tai išties tie vairuotojai turėtų susirūpinti, kad vis tik akumuliatorius ilgą laiką stovi, išties galėtų būti, kad ir šiai dienai nusėdęs“, – kalbėjo „Kemi Service“ vadovas Žygimantas Tubutis.

Klimatologai sako, kad – 30 laipsnių ir žemesnės temperatūros pasikartojimas vis mažėja, o žiemos sezonas dėl klimato kaitos yra labiausiai šylantis. Praeita žiema buvo šilčiausia hidrometeorologinių stebėjimų Lietuvoje istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų